Brief regering; Impulsaanpak winkelgebieden - resultaten derde openstellingsronde en aankondiging vierde - Stedenbeleid

Deze brief is onder nr. 111 toegevoegd aan dossier 31757 - Stedenbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Stedenbeleid; Brief regering; Impulsaanpak winkelgebieden - resultaten derde openstellingsronde en aankondiging vierde
Document­datum 05-12-2023
Publicatie­datum 05-12-2023
Nummer KST31757111
Kenmerk 31757, nr. 111
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

31 757

Stedenbeleid

Nr. 111    BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN

KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 5 december 2023

Met deze brief informeer ik uw Kamer over de uitkomst van de derde openstellingsronde van de Regeling specifieke uitkering Impulsaanpak winkelgebieden. Het totale beschikbare budget van 26 miljoen euro voor deze derde ronde is toegekend. Aan 9 gemeenten wordt een bijdrage toegekend om hun winkelgebied of winkelstraat aan te pakken.

Gemiddeld wordt per gemeente een bedrag van 2,88 miljoen euro beschikbaar gesteld. Hiermee wordt opnieuw een belangrijke bijdrage geleverd aan het vitaal en toekomstbestendig maken van binnensteden en kernen, die daardoor hun sociaal-maatschappelijke en economisch waardevolle rol kunnen blijven vervullen.

Goedgekeurde projectaanvragen

De 9 gemeenten die een bijdrage ontvangen zijn: Waalwijk, Enschede, Nissewaard, Westervoort, Terneuzen, Sluis, Apeldoorn, Emmen en Someren. Met behulp van de financiële impuls zorgen deze gemeenten voor minder leegstand door winkel- en kantoorpanden zoveel mogelijk te centreren en daarmee het centrumgebied compacter te maken. Daarbij worden overbodige panden of winkelvloermeters getransformeerd naar bijvoorbeeld huur- en koopwoningen of maatschappelijke voorzieningen, zoals een bibliotheek. Winkelgebieden worden aantrekkelijker gemaakt door gevels te renoveren, aanloop- en wandelroutes te verbeteren en meer openbare zitplekken te realiseren. Verouderde winkelcentra worden aangepakt en in sommige gevallen worden gebieden autoluw. Gemeenten bereiden zich ook voor op de effecten van klimaatverandering. Zij planten meer groen, verbeteren de waterafvoer en creëren mogelijkheden om water op te slaan.

In totaal deden 14 gemeenten een aanvraag. Twee projectaanvragen werden goedgekeurd maar konden niet worden gehonoreerd omdat het beschikbare budget was uitgeput. Drie projectaanvragen zijn rechtstreeks afgewezen omdat deze op onderdelen niet voldoende aan de kst-31757-111 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

voorwaarden van de regeling voldeden. In een volgende ronde kunnen deze gemeenten een verbeterd projectvoorstel indienen.

Vervolg programma Impulsaanpak winkelgebieden

Na het ontvangen van een positieve beschikking hebben gemeenten, samen met de private partners, zeven jaar de tijd om hun projecten af te ronden. De projecten uit de eerste openstellingsronden verkeren momenteel in de opstartfase.

De regeling kent in totaal vier openstellingsperiodes. De vierde en laatste ronde van de regeling is open van 20 mei tot 1 juli 2024. Voor deze ronde zal het beschikbare budget 22 miljoen euro bedragen.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

M.A.M. Adriaansens

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 31 757, nr. 111 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.