ChristenUnie presenteert verkiezingsprogramma

donderdag 14 september 2023, 11:30

DEN HAAG (PDC i) - De ChristenUnie i (CU) heeft haar conceptverkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen gepresenteerd. Het programma heeft als titel 'Nieuwe verbondenheid'. In haar programma zet de partij "bouwen aan zorgzame gemeenschappen, bewonderen van elk leven op aarde en bieden van rust in het huishoudboekje" centraal.

Het verkiezingsprogramma heeft veel aandacht voor de zorg. Zo wordt er gepleit voor betaalbare en toegankelijke zorg, een verlaging van de zorgpremie en betaald mantelzorgverlof. Ook klimaat krijgt een centrale plek in het programma, waarbij de partij voorstelt om de vliegtaks en de belasting op vervuiling te verhogen, en meer te investeren in het openbaar vervoer in plattelandsregio's.

Op het vlak van bestaanszekerheid ziet de ChristenUnie graag een forse stijging van het minimumloon. Daarnaast pleit de partij voor een nieuw en eenvoudig belastingstelsel zonder toeslagen, met minder belastingen voor de lage inkomens en hogere belastingen voor de meest vermogenden. De CU herhaalt in haar verkiezingsprogramma dat ze geen beperking op gezinshereniging wil en geen terugkeer van een tweestatusstelsel voor vluchtelingen. De coalitie, waar de CU onder meer toe behoort, vond eerder geen overeenstemming over dit onderwerp, waardoor het kabinet-Rutte IV viel in juli 2023 i.

Tijdens het partijcongres op 30 september wordt het definitieve verkiezingsprogramma van de ChristenUnie vastgesteld.

Bron: ChristenUnie, NOS