Amendement Beckerman over klachten door huurders van toegelaten instellingen - Regels ter bevordering van goed verhuurderschap en het voorkomen en tegengaan van ongewenste verhuurpraktijken (Wet goed verhuurderschap)

Dit amendement i is onder nr. 31 toegevoegd aan wetsvoorstel 36130 - Wet goed verhuurderschap i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Regels ter bevordering van goed verhuurderschap en het voorkomen en tegengaan van ongewenste verhuurpraktijken (Wet goed verhuurderschap); Amendement; Amendement van het lid Beckerman over klachten door huurders van toegelaten instellingen
Document­datum 22-02-2023
Publicatie­datum 22-02-2023
Nummer KST3613031
Kenmerk 36130, nr. 31
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-

2023

36 130

Regels ter bevordering van goed verhuurderschap en het voorkomen en tegengaan van ongewenste verhuurpraktijken (Wet goed verhuurderschap)

Nr. 31

AMENDEMENT VAN HET LID BECKERMAN

Ontvangen 22 februari 2023

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Aan artikel 3 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 4. 
    Onverminderd de voorgaande leden kunnen bij het meldpunt klachten worden gemeld over ongewenst verhuurgedrag door toegelaten instellingen of dochtermaatschappijen daarvan.

Toelichting

Zodra dit wetsvoorstel in werking treedt zijn gemeenten verplicht tot het instellen van een laagdrempelig meldpunt waar meldingen kunnen worden gedaan van ongewenst verhuurgedrag. De gemeente kan naar aanleiding van een melding vervolgens zelf tot handhaving overgaan, dan wel, indien handhaving niet mogelijk is de melder hulp bieden bij het vinden van de juiste instantie waar hij verder geholpen kan worden. Het meldpunt heeft derhalve ook tot doel melders duidelijkheid te verschaffen, zodat zij niet eindeloos moeten zoeken waar zij met hun vragen en/of meldingen terecht kunnen. Huurders kunnen worden doorverwezen naar instanties die hen in voorkomende gevallen kunnen helpen, zoals een huurteam, een gemeentelijke anti-discriminatievoorziening en de Huurcommissie.

Corporatiehuurders kunnen middels onderhavig wetsvoorstel bij overtreding van de algemene landelijke regels inzake onder andere discriminatie, intimidatie bij het nog in te stellen meldpunt terecht.

Particuliere huurders kunnen naast ongewenst verhuurgedrag met betrekking tot de algemene regels ook bij dat meldpunt terecht als het gaat om overige zaken met betrekking tot ongewenst verhuurgedrag zoals achterstallig onderhoud en verloedering etc. Corporatiehuurders hebben deze mogelijkheid niet, terwijl zij net zoveel last kunnen hebben van dat ongewenst verhuurgedrag. Deze corporatiehuurders kunnen hiervoor niet bij de Autoriteit Woningcorporaties terecht.

kst-36130-31 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

Als er onder meer sprake is van slecht financieel beleid of als de governance niet goed belegd is binnen een woningcorporatie, kan de Aw de woningcorporatie bijvoorbeeld onder verscherpt toezicht plaatsen, een last onder dwangsom, een bestuurlijke boete of een aanwijzing opleggen. Maar dat geldt dus niet voor onderhoud aan woningen.

Indiener vindt dat corporatiehuurders net zo goed beschermd dienen te worden als particuliere huurders en ziet graag dat meldpunt ook beschikbaar te worden gesteld voor alle zaken die de particuliere huurder kan melden.

Beckerman

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 36 130, nr. 31 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.