Steun in Senaat voor huurverlaging voor kleine inkomens

Met dank overgenomen van 50PLUS i, gepubliceerd op zondag 19 februari 2023.

De twee leden van de 50PLUS-fractie in de Eerste Kamer ondersteunen van harte het wetsvoorstel tot huurverlaging per 1 juli 2023 voor huurders met een inkomen onder 120% van het minimuminkomen van de huurtoeslag.

In het belang van de desbetreffende huurders wordt inbreuk gemaakt op de geheimhoudingsplicht van de Belastingdienst en worden inkomensgegevens van burgers aan derden verstrekt. Mocht een individuele huurder om hem moverende redenen hiertegen toch bezwaar hebben welke middelen staan dan voor diegene open om het delen van inkomensgegevens met derden i.c. woningcorporaties tegen te gaan? Worden huurders hierover vooraf geïnformeerd, zo vragen de 50PLUS-fractieleden.

Schept doorbreking van de geheimhoudingsplicht van de Belastingdienst met dit wetsvoorstel geen precedent voor de toekomst? Niet uit te sluiten valt dat opnieuw onder de noemer ‘het is in het belang van een bepaalde categorie burgers’ inkomensgegevens door de Belastingdienst gedeeld gaan worden met mogelijke derden waarvoor dan een wettelijke grondslag wordt gevraagd. Bestaat het risico op een glijdende schaal waardoor als het ware de wettelijke geheimhoudingsplicht van de Belastingdienst uitgehold gaat worden?, vraagt de Senaatsfractie ook.

Tot slot vragen de leden van de 50PLUS-fractie of er een inventarisatie wordt gemaakt door de woningcorporaties nadat deze wet is ingevoerd, zodat inzicht wordt verkregen hoe groot de categorie huurders is die voor huurverlaging 2023 in aanmerking komt gelet op het feit dat er nu slechts een schatting is gemaakt. Indien dit aantal de schatting van 510.000 huishoudens sterk overstijgt heeft aanneming van voorliggend wetsvoorstel dan financiële consequenties voor de woningcorporaties die aanzienlijk minder inkomsten kunnen genereren?

Bij de vragen die Senator Martine Baay namens 50PLUS heeft gesteld hebben de fracties van SP, PvdA, GL en CDA zich aangesloten. Op dinsdag 21 februari is de stemming over het wetsvoorstel.

© 19 februari 2023