Veel ouderen dupe lange doorlooptijd nieuwe medicijnen

Met dank overgenomen van 50PLUS i, gepubliceerd op woensdag 8 februari 2023.

Beschikbaarheid nieuwe medicijnen vaak kwestie van leven of dood.

De beoordelingen van nieuwe medicijnen voor de behandeling van ernstige ziekten als kanker en zeldzame ziekten laten zeker 600 dagen op zich wachten, 200 dagen langer dan vorig jaar. Dat is fors langer dan in andere vergelijkbare landen. Hierdoor komen de levens van ernstig zieke mensen, onder wie vooral ouderen, ernstig in gevaar of moeten patiënten onnodig lijden; wachten is voor hen geen optie. 50PLUS roept de minister op snel gesprekken te starten met belanghebbenden zoals het Zorginstituut, de medicijnproducenten en specialistische artsen teneinde de procedures te verkorten. 50PLUS wil verder dat betreffende medicijnen eerder beschikbaar komen temeer omdat hun werking Europees al is aangetoond.

Nieuwe medicijn komen, voordat ze vrijgegeven worden, in een soort ‘sluis’ terecht ter beoordeling op effectiviteit en kostenefficiëntie. Daar is niets mis mee, zeker omdat fabrikanten zeker wat beprijzen betreft, vaak geen maat kennen. Maar omdat de minister onder meer zijn besparingsdoelstelling wil halen en meer medicijnen in de sluis deed, zijn de doorlooptijden onacceptabel langer geworden. Zieke mensen in het algemeen maar vooral de ouderen onder hen, hebben evenwel niet alle tijd.

De nieuwe medicijnen zijn in Europa veelal al goedgekeurd maar Nederland wil er nog een ronde langer over doen. Nu al moeten alle medicijnen die meer dan 40 miljoen euro kosten langer in de sluis en binnenkort gaat dit ook gebeuren met medicijnen die de helft zoveel kosten. Dat zal voor nog meer stagnatie zorgen. Mensen zijn wanhopig en starten soms crowdfundacties of zoeken hun heil in het buitenland ver van hun vertrouwde omgeving.

© 8 februari 2023