Senaatsfractie positief over invoering minimumuurloon

Met dank overgenomen van 50PLUS i, gepubliceerd op dinsdag 7 februari 2023.

De fractie van 50PLUS in de Eerste Kamer is positief over het initiatiefvoorstel voor de invoering van een minimumuurloon.

“Het getuigt van politieke moed om het gevoelige onderwerp van het minimumloon op de agenda te zetten. Het roept altijd emoties op ter rechter- en linkerzijde”, zei fractieleider Martin van Rooijen dinsdag 7 februari bij de behandeling van het voorstel in de Senaat.

De 50PLUS-fractie sprak haar waardering uit voor het initiatiefwetsvoorstel-Kathmann en Maatoug (PvdA en GroenLinks) voor de invoering van het minimumuurloon.

“Ik weet uit ervaring hoeveel werk en tijd de voorbereiding en verdediging van een initiatiefvoorstel vergen”, sprak Van Rooijen.

De Tweede Kamer stemde eerder al in met het initiatiefwetsvoorstel. Per 1 januari 2023 komt het minimumuurloon uit op €12,40 bruto per uur bij een 36-urige werkweek. Dat is een totale stijging van 10,15%.

De 50PLUS-Senator bracht in herinnering dat in 1980 de koppeling van de Bijstand en de AOW aan het minimumloon een wettelijke basis kreeg.

En hij voegde daaraan toe: “Tot vandaag is dit bewijs van beschaving gehandhaafd en heeft het een politieke storm uit het regeerakkoord overleefd door vereende krachten in deze Kamer. De koppeling heeft nu de respectabele leeftijd van 43 jaar.”

Lees HIER het volledige betoog van Van Rooijen.

© 7 februari 2023