Brief regering; Planningsoverzicht OCW 2023 - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2023

Deze brief is onder nr. 196 toegevoegd aan wetsvoorstel 36200 VIII - Vaststelling begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2023.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2023; Brief regering; Planningsoverzicht OCW 2023
Document­datum 01-02-2023
Publicatie­datum 01-02-2023
Nummer KST36200VIII196
Kenmerk 36200 VIII, nr. 196
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-

2023

36 200 VIII

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2023

Nr. 196

BRIEF VAN DE MINISTERS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP EN VOOR PRIMAIR EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 24 januari 2023

In de brief van uw vaste commissie voor OCW van afgelopen 22 december werd ons verzocht om een planningsbrief voor 2023. De voorliggende brief bevat de gevraagde planning van belangrijke Kamer-brieven, wetten en AMvB's voor dit jaar. Hieronder vindt u in tabelvorm, inclusief toelichting, een overzicht van de verwachte stukken. Het overzicht bevat alle geplande wetten en AMvB's voor 2023, en alle geplande Kamerbrieven die beleidsvoornemens of een beleidsreactie bevatten, of Kamerbrieven die een extern rapport aan uw Kamer aanbieden. De stukken zijn ingedeeld per kwartaal, en daarbinnen geordend per beleidsterrein.

We realiseren ons dat het een volle beleidsagenda betreft, wat ons doorlopend dwingt tot reflectie en keuzes vooraf. Onderstaande planning is daarom op sommige elementen nog indicatief. De onderwerpen uit het coalitieakkoord zijn voor ons prioritair. De totstandkoming en uitvoering van beleid vraagt veel van alle betrokken partijen. Waar het kan, zijn brieven en/of thema's samengevoegd. Tot slot merken wij op dat, naarmate de stukken verder in de tijd staan, de onzekerheid over de planning groter is. Om die reden zullen wij na de zomer nogmaals een planningsbrief sturen waarin gedetailleerder staat wat uw Kamer kan verwachten in de tweede helft van het jaar.

 

Beleidsterrein

Werktitel Kamerbrief,

Wet of AMvB

Toelichting

Planning Q1

Cultuur

Kamerbrief beleidsreactie Uitvoeringsagenda verdrag van Faro.

Deze brief bevat de beleidsreactie op de uitvoeringsagenda van het verdrag van Faro.

kst-36200-VIII-196 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2023

Cultuur

Kamerbrief inperken van woekerhandel in de doorverkoop van toegangskaarten

Cultuur

Media

Onderwijs

Onderwijs

Kamerbrief beleidsreactie op het rapport Een bredere kijk op financiering» van

Cultuur+Ondernemen Kamerbrief aanbodkana-len NPO Start en NPO Luister

Kamerbrief beleidsreactie Taal en rekenen in het vizier en peilingsonder-zoek leesvaardigheid

Kamerbrief beleidsreactie op het rapport Naar hoogwaardig digitaal onderwijs van het Rathenau Instituut en de verkenning Inzet van intelligente technologie van de Onderwijsraad

Onderwijs

Primair en voortgezet onderwijs Primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief beleidsreactie onderzoek wegingsfactoren bezoldigingsklassen.

Kamerbrief voortgang voltijds- en meerurenbo-nus.

Kamerbrief verkenning één cao funderend onderwijs

Primair en voortgezet onderwijs

Primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief tussenbalans kerndoelen

Kaderbrief SLOA voor SLO en Cito

Primair en voortgezet onderwijs

Primair en voortgezet onderwijs

Contouren wetgeving antidemocratische tendensen in het informeel onderwijs Kamerbrief visie kansengelijkheid

Primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief segregatie

Deze brief beschrijft de voortgang op de uitvoering van de motie van het lid Kwint (SP) over het op korte termijn werk maken van het wettelijk inperken van woekerhandel in de doorverkoop van toegangskaarten (Kamerstuk 36 200 VIII, nr. 22) en is een vervolg op de eerdere brief over dit onderwerp (Kamerstuk 36 200 VIII, nr. 173). Deze brief geeft een beleidsreactie op het rapport Een bredere kijk op financiering» van Cultuur+Ondernemen, naar aanleiding van het verzoek van de commissie.

Deze brief is toegezegd bij de behandeling van de Mediawet 2021 en gaat over de aanbodkanalen NPO Start en NPO Luister. Deze brief bevat de reactie op het rapport Taal en rekenen in het vizier van de Onderwijsraad en op het peilingsonderzoek naar leesvaardigheid (einde (s)bo) van de Onderwijsinspectie.

Deze brief geeft een beleidsreactie op het rapport Naar hoogwaardig digitaal onderwijs van het Rathenau Instituut en de verkenning Inzet van intelligente technologie van de Onderwijsraad. De Kamer heeft in de procedurevergadering van 31 maart 2022 om een reactie op het rapport gevraagd en op 6 oktober 2022 om een reactie op de verkenning. Vanwege de samenhang tussen beide publicaties wordt de reactie gecombineerd.

Deze brief geeft een beleidsreactie op de uitkomsten van het validatieonderzoek naar wegingsfactoren voor bezoldigingsklassen voor topfunctionarissen in het onderwijs. Deze brief beschrijft de voortgang van de voltijds- en meerurenbonus in het onderwijs.

Deze brief beschrijft de verkenning naar één cao voor het funderend onderwijs in navolging van het coalitieakkoord en zoals afgesproken in de werkagenda bij het Onderwijsakkoord «samen voor het beste onderwijs».

Deze brief bevat een stand van zaken van de ontwikkeling van de kerndoelen basisvaardigheden (Nederlands, rekenen/wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid).

Dit betreft een Kaderbrief SLOA die elke twee jaar voor 1 april wordt gestuurd voor SLO en Cito op het terrein van leerplanontwikkeling en de doelen van toetsen en examens. De Kaderbrief SLOA voor SLO en Cito heeft betrekking op de twee kalenderjaren die volgen op het jaar waarin de brief bekend wordt gemaakt.

Deze brief bevat de uitwerking van de contouren van de wetgeving tegen antidemocratische tendensen in het informeel onderwijs.

Dit betreft een visiebrief over de brede aanpak van kansengelijkheid, met daarin onder andere een uitwerking van een aantal van de thema's in het coalitieakkoord en een reactie op het advies van de Onderwijsraad genaamd Later selecteren, beter differentiëren.

Deze brief gaat over de voortgang van de uitvoering van de beleidsagenda tegen onderwijssegregatie.

 

Primair en voortgezet onderwijs Primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief schoolmaaltijden

Kamerbrief afspraken aanvullend onderwijs en onderzoeksrapport

Primair en voortgezet onderwijs

Hoofdlijnenbrief over particulier onderwijs

Primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief Beleidsreactie eindrapportage Taskforce financiën

Primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief beleidsreactie onderzoek nieuwkomers-onderwijs po en vo

Primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief voortgangsrapportage passend onderwijs

Primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief reserves samenwerkingsverbanden

Primair en voortgezet onderwijs Primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief beleidsreactie rapport Oberon en Signifikant over Dyslexie Kamerbrief herbezinning residentieel onderwijs

Primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief werkagenda inclusief onderwijs

Primair en voortgezet onderwijs

Brief herziening leerplus-arrangement

Primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief aanbieding veiligheidsmonitor

Primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief beleidsreactie op het interdepartementale beleidsonderzoek sturing op onderwijskwaliteit

In deze brief wordt uiteengezet hoe de uitrol van schoolmaaltijden in 2023 vorm krijgt.

Deze brief beschrijft de uitvoering van de motie Kwint (SP) en Westerveld (GL) (Kamerstuk 31 293, nr. 507) om gebruik van betaald aanvullend onderwijs en reclame daarvoor via scholen te ontmoedigen. Mogelijk wordt deze brief gecombineerd met de aanbieding van het onderzoek naar het gebruik van aanvullend onderwijs.

Deze brief beschrijft de hoofdlijnen van de plannen voor particulier onderwijs. Mogelijk wordt in deze brief ook ingegaan op thuisonderwijs (en zo niet, dan volgt dit in een separate brief).

Dit betreft de reactie op de eindrapportage van de Taskforce financiën en de uitwerking van de motie Van Meenen (D66) inzake het revolverend fonds voor de onderwijshuisvesting (Kamerstuk 36 200 VIII, nr. 89). Bij deze brief wordt uw Kamer tevens geïnformeerd over de voortgang huisvesting en de verplichting van CO2-melders in de klas.

Deze brief bevat de reactie op de knelpunten die worden aangekaart in het onderzoek Doelgroepenonderzoek nieuwkomers in het primair en voortgezet onderwijs van SEO en het Kohnstamm Instituut.

Deze tweede voortgangsrapportage van de verbeteraanpak passend onderwijs bevat een stand van zaken van de 25 maatregelen op het gebied van passend onderwijs en onderwijs en zorg. Hierin wordt ook ingegaan op de verzuimaanpak en het wetsvoorstel terugdringen verzuim en op de digitale school.

Deze brief bevat de uitwerking van de korting van de budgetten samenwerkingsverbanden met bovenmatige eigen reserves, naar aanleiding van aangenomen motie Westerveld (GL) c.s. (Kamerstuk 36 200 VIII, nr. 103).

Dit betreft een gezamenlijke Kamerbrief met VWS met een reactie op het rapport van Oberon en Signifikant over Dyslexie.

In deze brief staat het nieuwe beleid voor residentieel onderwijs, ook in relatie tot de afbouw en ombouw van de gesloten jeugdzorg.

De werkagenda inclusief onderwijs beschrijft de ambitie voor inclusief onderwijs 2035 en de stappen daar naar toe (voorheen: de routekaart).

Deze brief beschrijft de herziening van het leerplusarrangement. De middelen zullen verdeeld worden op basis van de nieuwe CBS-indicator. De Kamer wordt geïnformeerd over de nieuwe systematiek. Mogelijk wordt dit meegenomen in de brief over Kansengelijkheid, zo niet in een aparte brief. Dit betreft de aanbieding van de landelijke monitor Veiligheid op school, mogelijk gecombineerd met onderzoek seksueel grensoverschrijdend gedrag en het meldpunt sociale veiligheid.

Eind december 2022 is het Interdepartementale Beleidsonderzoek (IBO) Sturing op onderwijskwaliteit afgerond. De beleidsreactie op dit IBO wordt in het eerste kwartaal van 2023 aangeboden.

Primair onderwijs

Kamerbrief knelpunten in de samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang

Leven lang ontwikkelen

Kamerbrief Ambachtsaca-demie

Voortgezet onderwijs, mbo en hoger onderwijs, leven lang ontwikkelen

Wetsvoorstel NLQF (KetenID WGK006661)

Middelbaar beroepsonderwijs

Voorhang: Besluit staatsexamen Nt2 in het mbo

(KetenID WGK012009)

Middelbaar beroepsonderwijs

Kamerbrief beleidsreactie onderzoeken herziene kwalificatiestructuur en doelmatige leerwegen

Middelbaar beroepsonderwijs

Kamerbrief voortijdig schoolverlaten (vsv)

Middelbaar beroepsonderwijs

Kamerbrief aanbieding werkagenda en stagepact

Middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs Hoger onderwijs

Hoger onderwijs

Hoger onderwijs

Brief bindend studieadvies (bsa) en studentenwelzijn.

Kamerbrief evaluatie experiment vraagfinanciering

Aanbiedingsbrief periodieke monitor naar stagetekorten hbo

Beleidsreactie op het advies van het Capaci-teitsorgaan.

Deze brief wordt gezamenlijk met SZW gestuurd. De brief beschrijft de knelpunten die er bestaan in de samenwerking tussen kinderopvang en primair onderwijs en welke stappen er de afgelopen jaren zijn genomen om deze knelpunten te ondervangen. De brief geeft uitvoering van de motie van de leden Sahla (D66) en Maatoug (GL) over dit thema (Kamerstuk 31 322, nr. 458).

Deze brief geeft uitvoering aan de motie Van der Plas (BBB) en Pouw-Verweij (JA21) betreffende een staatssteuntoets en onderzoek naar opties voor voortzetting van de Ambachtsacademie (Kamerstuk 36 200 VIII, nr. 123).

Het NLQF (Nederlands kwalificatiekader) is de Nederlandse invulling van het EQF (European Qualification Framework), zoals vastgesteld binnen de EU. Er wordt met dit wetsvoorstel een wettelijke basis gecreëerd voor het vaststellen van het NLQF, het vaststellen van het NLQF-niveau van de diverse kwalificaties en het vermelden van dit niveau op de diploma's.

Dit besluit wijzigt onder andere het Examen-en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB en het Staatsexamenbesluit Nederlands als tweede taal. Het besluit creëert de mogelijkheid voor bepaalde, gemigreerde studenten om in het kader van hun beroepsopleiding een staatsexamen Nederlands als tweede taal af te leggen in plaats van het reguliere examenonderdeel Nederlandse taal.

Deze brief bevat een reactie op onderzoeken naar de herziene kwalificatiestructuur, de wet bevorderen van doelmatige leerwegen in het beroepsonderwijs en het moderniseren van de bekostiging van het beroepsonderwijs en enkele andere onderzoeken.

Deze brief bevat de jaarlijkse publicatie van nieuwe vsv-cijfers. Daarbij wordt ingegaan op de oorzaken van vsv en de maatregelen die genomen worden om uitval te verlagen. Deze brief biedt de werkagenda mbo en het stagepact aan na ondertekening. In de Kamerbrief over de inzet voor de werkagenda mbo (Kamerstuk 31 524, nr. 515) is de inzet voor deze werkagenda en het stagepact aangekondigd, en na ondertekening met de bestuurlijke partners worden deze aangeboden.

Deze brief bevat de uitwerking van de maatregelen in het coalitieakkoord voor bsa en de aanpak van studentenwelzijn in het mbo en hoger onderwijs.

Deze brief bevat de evaluatie van het experiment vraagfinanciering.

Deze brief biedt de periodieke monitor van ResearchNed naar stagetekorten in het hbo aan. Dit betreft het eerste van drie deelonderzoeken.

Begin 2023 heeft het capaciteitsorgaan ramingen over de gewenste instroom in opleidingen in de zorg gepubliceerd. Mede op basis daarvan wordt besloten in welke mate de opleidingscapaciteit wordt gewijzigd. In deze brief wordt gereageerd op het advies van het capaciteitsorgaan.

Hoger onderwijs

Kamerbrief internationalisering

Hoger onderwijs

Kamerbrief over de het harmoniseren van de diplomadatum in het hoger onderwijs.

Hoger onderwijs en wetenschap

Kamerbrief integrale aanpak sociale veiligheid.

Hoger onderwijs en wetenschap

Studiefinanciering

Kamerbrief hoogleraren-beleid

Brief over migrerend werknemerschap en studiefinanciering.

Wetenschap

Voorhang Matchingsrege-ling Horizon Europe

Wetenschap

Wetenschap

Wetenschap

Emancipatie

Kamerbrief tussentijdse rapportage van het meerjarige programma Erkennen & Waarderen Kamerbrief actualisatie Nationale Wetenschapsa-genda (nwa)

Kamerbrief monitoring en evaluatie onderzoek- en wetenschapsbeleid

Kamerbrief selectie allianties en archieven

Deze brief bevat voorstellen voor maatregelen om de instroom van internationale studenten beheersbaar te maken. Deze brief loopt vooruit op de brede toekomstverkenning die voor de zomer wordt opgeleverd.

In het debat over de wijziging van de Wet studiefinanciering 2000 in verband met de invoering van nieuwe betaalmethoden in het openbaar vervoer is toegezegd dat er een brief volgt over de mogelijkheden om de diplomadatum verder te harmoniseren.

Deze brief beschrijft de integrale aanpak voor de bevordering van sociale veiligheid en inclusie in het hoger onderwijs en in de wetenschap. Deze aanpak volgt uit het bestuursakkoord dat is gesloten met koepelorganisaties UNL en de VH en is aangekondigd in de beleidsbrief hoger onderwijs en wetenschap Kamerstuk 31 288, nr. 964).

Deze brief bevat het plan van aanpak inzake hooglerarenbeleid, waaronder het register voor nevenfuncties.

Dit betreft een brief naar aanleiding van de toezegging om het criterium voor migrerend werknemerschap te evalueren. Dit betreft onder andere de criteria waaronder EER-studenten recht kunnen krijgen op studiefinanciering. Hieronder valt het evalueren van de 56-uur norm.

Om Europese samenwerking te stimuleren, is er een regeling gemaakt om kennisinstellingen financieel te ondersteunen om deel te nemen aan Horizon Europe (het kaderprogramma voor onderzoek en innovatie).

Deze brief bevat, conform het plan van aanpak, de tussentijdse rapportage van het meerjarige programma Erkennen & waarderen.

Deze brief betreft de actualisatie van de nwa (de inhoudelijke agenda) die samenhangt met het vervolg van de evaluatie van het nwa-programma (Kamerstuk 29 338, nr. 260). Deze brief beschrijft de doelstellingen, monitoring en evaluatie van het onderzoeken wetenschapsbeleid (inclusief het fonds Onderzoek en Wetenschap).

Deze brief betreft de selectie van de allianties en archieven onder de subsidieregeling gender- en lhbti+-gelijkheid. Deze selectie was aangekondigd in de emancipatienota (Kamerstuk 30 420, nr. 374).

Emancipatie

Emancipatie

Emancipatie en onderwijs

Kamerbrief aanbieding onderzoek naar kunstmatige intelligentie en lhbti+ emancipatie

Kamerbrief Hate speech

Kamerbrief uitvoering motie 21 inzake onderzoek naar rechtmatig en behoorlijk gebruik van afkomst- en seksegerela-teerde indicatoren

Deze brief betreft de aanbieding van het onderzoek naar kunstmatige intelligentie en lhbti+ emancipatie door Movisie. Dit onderzoek is aangekondigd in de emancipatienota (Kamerstuk 30 420, nr. 374).

Deze brief beschrijft de integrale aanpak tegen online discriminatie en hatespeech. Deze brief voert de moties Marijnissen (SP) c.s. en Klaver (GL) c.s (Kamerstuk 35 510, nr. 21 en Kamerstuk 35 510, nr. 16) «motie 21» uit inzake onderzoek naar rechtmatig en behoorlijk gebruik van afkomst- en seksegerelateerde indicatoren.

 

Algemeen

Kamerbrief geannoteerde agenda OJCS-raad

7 maart 2023

Deze brief beschrijft de voorgestelde Nederlandse inzet in de vorm van een Geannoteerde agenda voor de OJCS-raad van 7 maart 2023.

Planning Q1/Q2

Cultuur

Voorhang: Wijziging

Besluit vaststelling beleidsregels instandhou-dingssubsidie woonhuisRijksmonumenten (KetenID WGK014677)

Dit besluit voegt een nieuwe aanvraagronde toe aan de instandhoudingssubsidie Rijksmonumenten.

Media

Kamerbrief visie lokale omroep

Deze brief bevat de visie op lokale omroepen en is toegezegd tijdens het WGO over de mediabegroting.

Leven lang

Kamerbrief aanpak

Deze brief betreft de aanbieding van en

ontwikkelen,

volwasseneducatie

laaggeletterdheid

toelichting op tussentijdse beleidsmonitor van het programma Tel mee met Taal (2020-2024). Daarnaast kondigt de brief aanvullende maatregelen aan voor de aanpak van laaggeletterdheid op de korte termijn (tot en met 2024) en beschrijft de brief het proces om te komen tot besluitvorming voor de lange termijn (vanaf 2025).

Wetenschap

Kamerbrief aanbieding advies Nationale Sectorplancommissie en besluit toekenning Sectorplannen

Deze brief bevat het besluit over de toekenning van de sectorplannen, op basis van het advies van de Nationale Sectorplan-commissie.

Wetenschap

Kamerbrief wetstraject toetsingskader kennisveiligheid

Deze brief bevat informatie over het wetstraject voor het toetsingskader kennisveiligheid, in navolging van de voortgangsbrief kennisveiligheid (Kamerstuk 31 288, nr. 1003).

Emancipatie

Kamerbrief X in het paspoort

Deze brief geeft een reactie op het initiatiefwetsvoorstel X in het paspoort van het lid

Van Ginneken (D66) (Kamerstuk 34 605), in de vorm van een inventarisatie van de impact op de uitvoering.

Planning Q2

Cultuur

Kamerbrief uitgangspuntenbrief culturele basisinfrastructuur (BIS)

Deze brief beschrijft de uitgangspunten en beleidskaders voor de inrichting van de volgende subsidieperiode (BIS).

Cultuur

Kamerbrief beleidsreactie op beleidsdoorlichting erfgoed

Deze brief geeft een beleidsreactie op de beleidsdoorlichting erfgoed en beschrijft de eerste resultaten van de verkenning naar het stelsel van monumentenzorg. De beleidsreactie op de beleidsdoorlichting erfgoed was toegezegd voor begin 2023, maar gezien de samenhang met de verkenning naar het stelsel van de monumentenzorg en de noodzaak tot goede afstemming met veldpartijen is het wenselijker om beide brieven samen te voegen.

Cultuur

Kamerbrief versterking van de arbeidsmarktpositie binnen de culturele en creatieve sector

Deze brief betreft het proces voor en de vervolgstappen naar de versterking van de arbeidsmarktpositie van werkenden binnen de culturele en creatieve sector.

Cultuur

Kamerbrief voortgang nationaal historisch museum

Deze brief beschrijft de voortgang van het nationaal historisch museum, zoals toegezegd in de eerdere Kamerbrief over dit onderwerp (Kamerstuk 31 495, nr. 37).

Cultuur

Kamerbrief voortgang toegankelijkheid van cultuur voor mensen met een beperking».

Deze Kamerbrief beschrijft de voortgang van beleid om de toegang tot cultuur voor mensen met een beperking te verbeteren, naar aanleiding van de motie van het lid Mohandis (PvdA) (Kamerstuk 36 200 VIII, nr. 26) voor een kennispunt en een handreiking. De Kamerbrief zal ingaan op deze motie en de voortgang op andere beleidsacties op het gebied van de toegankelijkheid van cultuur voor mensen met een beperking.

Cultuur

Nota van wijziging Archiefwet bij nota naar aanleiding van het verslag bij Archiefwet

De vragen in de nota naar aanleiding van het verslag bij de wijziging van de Archiefwet (Kamerstuk 35 968) hebben geleid tot aanpassing van het wetsvoorstel op een aantal punten. De nota naar aanleiding van het verslag zal daarom vergezeld gaan van een nota van wijziging.

Cultuur

Kamerbrief met meerjarenplan betreffende inzet van de culturele en creatieve sector bij maatschappelijke opgaven

Deze brief beschrijft het meerjarenplan voor de inzet van de culturele en creatieve sector bij maatschappelijke opgaven en is toegezegd tijdens het WGO over de mediabegroting.

Media

Kamerbrief voortgang persvrijheid/

persveiligheid

Deze brief beschrijft de voortgang van persvrijheid en persveiligheid en is toegezegd tijdens het WGO over de mediabegroting (Kamerstuk 36 200 VIII, nr. 178).

Media

Kamerbrief toegankelijkheid media, inclusief ondertiteling regionale omroepen

Deze brief gaat over toegankelijkheid van media, inclusief ondertiteling van regionale omroepen, en is toegezegd tijdens het WGO over de mediabegroting.

Media

AMvB's toegankelijkheid

Deze AMvB's over toegankelijkheid volgen uit een toezegging tijdens het WGO over de mediabegroting en bevatten ook de ondertiteling van de regionale publieke omroep.

Media

Kamerbrief NL Ziet

Deze brief gaat over NL Ziet en is toegezegd tijdens het WGO over de mediabegroting.

Onderwijs

Kamerbrief lerarenstrategie

Deze brief betreft een stand van zaken van de uitvoering van de lerarenstrategie.

Onderwijs

Kamerbrief beleidsreactie op de Staat van het Onderwijs 2023

Volgens de Wet op het onderwijstoezicht (WOT) maakt de Inspectie van het Onderwijs ieder jaar een verslag van de Staat van het Onderwijs. De Staat van het Onderijs en de beleidsreactie worden tegelijkertijd aangeboden.

Onderwijs

Kamerbrief aanbieding Stand van DUO

Deze brief biedt de tweede Stand van DUO aan. In het kader van het traject Werk aan Uitvoering heeft het kabinet aan alle uitvoerende organisaties gevraagd een periodieke Stand van de uitvoering uit te brengen, waarin zij het geluid van de uitvoering laten horen en onder meer knelpunten benoemen.

Primair en

Kamerbrief doelen en

Zoals toegezegd in de voortgangsbrief

voortgezet

indicatoren masterplan

masterplan basisvaardigheden van

onderwijs

basisvaardigheden

21 november 2022 (Kamerstuk 31 293, nr. 655), volgt er uiterlijk april 2023 een brief over de doelen en indicatoren voor de monitoring van het masterplan basisvaardigheden.

Primair en

Kamerbrief voortgang

Deze brief bevat informatie over de stand

voortgezet

masterplan basisvaardig-

van zaken van het masterplan basisvaardig-

onderwijs

heden

heden. Conform de toezegging in de vorige voortgangsbrief (Kamerstuk 31 293, nr. 655) zal daarbij in elk geval ingegaan worden op de visie op en opbouw van de publieke ondersteuningsstructuur voor scholen.

Primair en

Kamerbrief aanpassen

Deze brief beschrijft de aanpassing van de

voortgezet

onderzoekskaders

onderzoekskaders van de Inspectie van het

onderwijs

Inspectie

Onderwijs ten behoeve van de versterking van de onderwijskwaliteit. In de brief Samen voor beter onderwijs (Kamerstuk 31 293, nr. 665) is aangekondigd dat de belangrijkste eisen aan onderwijskwaliteit binnen vijf jaar met behulp van leraren, onderwijsveld en inspectie duidelijker worden geformuleerd.

In die brief werd toegezegd om voor de zomer van 2023 een brief te sturen over de aanpassing van de onderzoekskaders, als stap in dit proces.

Primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief versterking techniekonderwijs

Voortgezet onderwijs

Voortgezet onderwijs

Kamerbrief funderend onderwijs, in het bijzonder beroepsonderwijs (vmbo)

Kamerbrief praktijkgerichte programma's vmbo gl/tl

Primair en voortgezet onderwijs

Identiteitsverklaringen

Primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief meldpunt sociale veiligheid

Primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief «eindtoetsen en schooladvisering

2023»

Primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief school en omgeving

Primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief limiet vrijwillige ouderbijdrage en schoolkostenmonitor

Maatschappelijke diensttijd

Primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief voortgang maatschappelijke diensttijd

Kamerbrief leerlingenvervoer

Primair en voortgezet onderwijs

Primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief reactie advies Onderwijsraad over onderwijsvrijheid Voortgangsbrief programma digitaal veilig funderend onderwijs

In deze Kamerbrief worden voornemens aangekondigd rondom de structurele verankering van Sterk Techniekonderwijs (STO) en Bètatechniek.

Dit betreft een Kamerbrief met de visie op het vmbo en de stappen voor de komende jaren.

Naar aanleiding van het tweeminutendebat op 13 december volgt (Handelingen II 2022/23, nr. 34, tweeminutendebat verzamel-brief moties en toezeggingen Primair en Voortgezet Ondewijs) een brief over het aantal praktijkgerichte programma's, een mogelijke tegemoetkoming in de kosten en de gevolgen voor de doorstroom naar havo. Deze brief bevat de uitwerking van de moties Kwint (SP) c.s. en Gündogan (Gündogan) Simons (BIJ1) over identiteitsverklaringen (Kamerstuk 31 289, nr. 485 en Kamerstuk 31 289, nr. 489).

In deze brief staan de resultaten die zijn geboekt met het meldpunt sociale veiligheid, mogelijk gecombineerd met de veiligheids-monitor en het onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Dit betreft de aanbieding van het meest recente rapport van DUO met doorstroom-gegevens. Daarnaast bevat deze brief de stand van zaken van de afname van de eindtoets van 2023, schooladvisering en kansengelijkheid in de overgang van po naar vo.

Deze brief beschrijft het onderzoek en de analyse van de eerste subsidieronde voor school en omgeving en het plan voor een vervolgprogramma.

Deze brief bevat de uitwerking van de motie van het lid De Hoop (PvdA) (Kamerstuk 35 063, nr. 17) over een limiet aan de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage, mede op basis van de resultaten van de schoolkostenmonitor, die eind mei verwacht wordt.

Deze brief betreft een voortgangsrapportage waarin de belangrijkste ontwikkelingen en maatregelen worden toegelicht.

Deze brief bevat de uitwerking van maatregelen voor de lange termijn voor leerlingenvervoer, op basis van het onderzoek van Oberon. Daarnaast bevat de brief de aanpak voor doelgroepenvervoer die samen met VWS wordt gemaakt.

Deze brief betreft de reactie op het advies van de Onderwijsraad over onderwijsvrijheid.

Dit betreft een voortgangsrapportage over de (in de brief van 14 juli 2022 aangekon-digde) structurele investering van € 6 miljoen in de digitale veiligheid van het funderend onderwijs (Kamerstuk 35 925 VIII, nr. 190). Daarbij is in ieder geval aandacht voor de volgende maatregelen: een normenkader en een Cyber Emergency Respons Team (CERT) voor het funderend onderwijs, en centrale ondersteuning voor schoolbesturen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy).

Primair en voortgezet onderwijs

Beleidsreactie WGS/Visie leermiddelen

Primair en voortgezet onderwijs

Primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief samenwerking praktijkonderwijs en entreeopleiding

Kamerbrief voortgangsrapportage aanpak leerlingendaling

Primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief goedgekeurde aanvragen meer ruimte voor nieuwe scholen

Primair onderwijs

Kamerbrief aanbieding en reactie onderzoek afstandsonderwijs

Primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief aanbieding onderzoek oorzaken seksueel grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs

Middelbaar beroepsonderwijs en primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief aanbieding onderzoek wettelijke kaders medezeggenschap

Leven lang ontwikkelen

Kamerbrief leven lang ontwikkelen

Leven lang ontwikkelen

Middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs

Kamerbrief STAP

Kamerbrief aanbieding toekomstverkenning

Middelbaar beroepsonderwijs

Kamerbrief aanbieding themaonderzoek medezeggenschap en governance mbo

Deze brief bevat de aanpak om de werking de leermiddelenmarkt te verbeteren zodat leerlingen en leraren over kwalitatief goede, toegankelijke en betaalbare (digitale) leermiddelen kunnen beschikken. Hierbij worden de resultaten en aanbevelingen uit de evaluatie van de Wet Gratis Schoolboeken (WGS), het Rathenaurapport over digitaal onderwijs en de nieuwe schoolkostenmonitor (publicatie voorjaar 2023) betrokken.

Deze brief betreft de uitwerking van de beleidslijn voor het kunnen volgen van een entreeopleiding binnen het praktijkonderwijs.

Deze brief bevat een voortgangsrapportage van de aanpak van leerlingendaling naar aanleiding van de adviezen van de commissie Dijkgraaf. Tevens bevat de brief de tussentijdse resultaten van de subsidieregeling Incidentele Middelen Leerlingendaling 2020-2025 (IML).

Deze brief beschrijft welke nieuwe schoolini-tiatieven in het po en vo worden goedgekeurd en vanaf augustus 2024 bekostiging ontvangen. Per 31 mei neemt DUO, gemandateerd namens de Minister, een definitief besluit over welke nieuwe initiatieven in het po en vo worden goedgekeurd. In de brief staan ook mogelijke beleidsbeslissingen over de stichtingsproce-dure.

Deze brief biedt het onderzoek aan naar de ervaringen van scholen met het aanbieden van afstandsonderwijs ten tijde van de coronapandemie en geeft een reactie op dit onderzoek.

Dit betreft de aanbieding van een onderzoek naar de oorzaken van seksueel grensoverschrijdend gedrag dat is toegezegd in de brief Vrij en veilig onderwijs (Kamerstuk 31 293, nr. 653). Mogelijk wordt dit gecombineerd met de veiligheidsmonitor en de brief over het meldpunt sociale veiligheid.

Deze brief betreft de aanbieding van het onderzoek van Berenschot naar de wettelijke kaders van de medezeggenschap in het onderwijs (po, vo en mbo) naar aanleiding van de motie van de leden Bisschop (SGP) en Peters (CDA) (Kamerstuk 35 606, nr. 27), inclusief beleidsreactie.

Momenteel wordt gewerkt aan een toekomstverkenning naar leven lang ontwikkelen voor het onderwijs die bestaat uit een toekomstvisie en een actieplan. De toekomstvisie en actieplan volgt in deze brief opgeschreven, in samenwerking met SZW. Deze brief met SZW beschrijft de voortgang op STAP-beleid en de uitwerking van nieuwe maatregelen.

Deze brief betreft de aanbieding van de sectorbrede verkenning naar de toekomst van het hoger onderwijs en het mbo. Deze toekomstverkenning is aangekondigd in de beleidsbrief hoger onderwijs en wetenschap (Kamerstuk 31 288, nr. 964).

Deze brief betreft de aanbieding van het themaonderzoek van de Inspectie van het Onderwijs naar medezeggenschap en governance in het mbo, inclusief beleidsreactie.

 

Middelbaar

Kamerbrief basisvaardig-

Deze brief betreft de stappen om de

beroepsonderwijs

heden mbo

basisvaardigheden (taal, rekenen en burgerschap) in het mbo te verbeteren. Dit betreft een masterplan en de inzet op bevoegdheden (Kamerstukken 31 524, nrs. 542 en 543). Deze brief is toegezegd in het commissiedebat mbo op 9 en 16 november. Deze brief geeft ook uitvoering aan de passage in het coalitieakkoord om bevoegdheden voor basisvaardigheden in het mbo in te voeren. Samen met deze brief wordt ook het advies van de expertgroep burgerschap aangeboden.

Middelbaar beroepsonderwijs

Kamerbrief burgerschap

Deze brief beschrijft de voorgenomen herijking van het burgerschapsonderwijs in het mbo. Een expertgroep van wetenschappers, lerarenopleiders en docenten adviseren over een herziening van de kwalificatie-eisen en over de vraag of burgerschapsonderwijs in het mbo moet worden geëxamineerd. Deze brief geeft een reactie op het advies van deze expertgroep en beschrijft de vervolgstappen.

Hoger onderwijs

Kamerbrief landelijke richtlijnen vergoedingen, scholing en ondersteuning medezeggenschap

Deze brief bevat stand van zaken van de uitvoering van vier moties over medezeggenschap, namelijk over (1) richtlijnen vergoedingen (motie van de leden Wester-veld (GL) en De Hoop (PvdA), Kamerstuk

34 251, nr. 98), (2) richtlijnen scholing en ondersteuning (motie van de leden Van Meenen (D66) en Van der Laan (D66), Kamerstuk 31 288, nr. 1000), (3) collegegeld-vrij besturen (motie de Hoop (PvdA) en Westerveld (GL), Kamerstuk 34 251, nr. 97) en (4) uitgangspunten crisisbesluitvorming (motie Westerveld (GL), Kamerstuk 31 288, nr. 991).

Hoger onderwijs

Voorhang wijziging accreditatiekader hoger onderwijs.

Dit betreft de periodieke actualisatie van het accreditatiekader van de NVAO.

Hoger onderwijs

Kamerbrief instellingsac-creditatie

Deze brief bevat de stand van zaken van het voornemen om instellingsaccreditatie in te voeren in het hoger onderwijs.

Hoger onderwijs

Kamerbrief voortgang beleidsbrief en bestuursakkoord hoger onderwijs en wetenschap.

Deze brief beschrijft de voortgang van de uitvoering van de maatregelen die werden aangekondigd in de beleidsbrief hoger onderwijs en wetenschap (Kamersutk

31 288, nr. 964).

Hoger onderwijs

Kamerbrief vitalisering krimpregio's in het hbo.

Deze brief beschrijft de uitwerking van de maatregelen gericht op de vitalisering van krimpregio's die zijn aangekondigd in de beleidsbrief hoger onderwijs en wetenschap (Kamerstuk 31 288, nr. 964).

Hoger onderwijs

Gewijzigde regeling macrodoelmatigheid hoger onderwijs.

Dit betreft de gewijzigde regeling voor macrodoelmatigheid voor het hoger onderwijs. De wijziging vloeit voort uit de strategische agenda hoger onderwijs en onderzoek (Bijlage bij Kamerstuk 31 288, nr. 797) en de beleidsbrief hoger onderwijs en wetenschap (Kamerstuk 31 288, nr. 964).

Hoger onderwijs

Kamerbrief beleidsreactie digitaliseringsvisie

Dialogic

Deze brief betreft de reactie op het rapport van Dialogic over de visie op digitalisering dat in maart zal verschijnen.

Studiefinanciering

Kamerbrief evaluatie en beleidsopties rente studiefinanciering

Naar aanleiding van de motie Dassen (Volt) (Kamerstuk 36 200 VII, nr. 122) evalueert deze brief de verschillende beleidsopties met betrekking tot de rente die wordt gehanteerd bij studiefinanciering.

Wetenschap

Kamerbrief evaluatie en beleidsreactie van Regieorgaan SIA

Deze brief betreft de reguliere evaluatie van Regieorgaan SIA en bijhorende reactie daarop.

Wetenschap

Kamerbrief centrum

Wetenschapscommunica- tie

In de beleidsbrief hoger onderwijs en wetenschap (Kamerstuk 31 288, nr. 964) is een centrum voor wetenschapscommunica-tie aangekondigd. Deze brief beschrijft de voortgang van dit centrum.

Wetenschap

Kamerbrief regieorgaan open science

Ter stimulering van open science is in de beleidsbrief hoger onderwijs en wetenschap (Kamerstuk 31 288, nr. 964) aangekondigd dat er € 20 miljoen per jaar beschikbaar komt. Deze brief beschrijft de uitwerking daarvan. Het regieorgaan open science gaat met gerichte impulsen een versnelling aanbrengen.

Wetenschap

Kamerbrief visie op jonge onderzoekers (talentbe-leid)

Deze brief bevat de visie op het talentbeleid voor jonge onderzoekers.

Wetenschap en

Kamerbrief beleidsreactie

Deze brief betreft de reactie op het vierjaar-

cultuur

instellingsplan Koninklijke Bibliotheek 2023-2026

lijkse instellingsplan van de Koninklijke Bibliotheek.

Emancipatie

Kamerbrief Meerouder-schap en/of -gezag

Er wordt momenteel een onderzoek uitgevoerd naar de consequenties van de invoering van een wettelijke regeling voor meerouderschap en/of -gezag. Deze brief beschrijft de uitkomsten van dit onderzoek en presenteert de keuze van het kabinet met betrekking tot de wettelijke regeling.

Algemeen

Eerste suppletoire begrotingswet

Deze wet verwerkt de voorjaarsbesluitvor-ming van het kabinet in de begroting en actualiseert de verwachte uitgaven en ontvangsten van de begroting in het uitvoeringsjaar.

Algemeen

Slotwet

Deze slotwet is de laatste wijzigingswet van de begroting 2022, waarbij de geraamde verplichtingen, uitgaven en ontvangsten formeel in overeenstemming worden gebracht met de werkelijke verplichtingen, uitgaven en ontvangsten.

Algemeen

Reparatiewet OCW 2023 (KetenID WGK014947)

Met deze wet worden technische reparaties doorgevoerd in de wetgeving die onder de verantwoordelijkheid valt van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het gaat om correcties van verschrijvingen, verwijzingen en andere wetstechnische omissies, wetstechnische verbetering en herformuleringen, alsmede het schrappen van dode letters. De wetgevingskwaliteit wordt hierdoor verhoogd.

Algemeen

Kamerbrief geannoteerde agenda OJCS-raad 15 en

16 mei 2023

Deze brief beschrijft de voorgestelde Nederlandse inzet in de vorm van een Geannoteerde agenda voor de OJCS-raad van 15 en 16 mei 2023.

Deze brief beschrijft de voortgang op het traject doorontwikkelen applicatielandschap bekostiging. Dit IT-traject vernieuwt de IT-systemen die DUO gebruikt om de bekostiging aan Instellingen uit te voeren. Over de voortgang van dit IT-traject wordt halfjaarlijks gerapporteerd, zoals is toegezegd in het commissiedebat over DUO op 7 april 2022 (Kamerstuk 26 643, nr. 847).

Planning Q2/Q3

Onderwijs

Tweede voortgangsbrief IT-traject doorontwikkelen applicatielandschap bekostiging

Deze brief biedt het advies van het Bureau ICT-toetsing (BIT) over het IT-traject doorontwikkelen applicatielandschap bekostiging aan en geeft hier een reactie op Dit traject vernieuwt de IT-systemen die DUO gebruikt om de bekostiging aan instellingen uit te voeren. De Kamer heeft in het commissiedebat DUO van 7 april 2022 verzocht het Adviescollege ICT-toetsing een vervolgtoets te laten uitvoeren op dit IT-traject.

Onderwijs

Kamerbrief reactie op BIT-advies doorontwikkelen applicatielandschap bekostiging, vervolgtoets Adviescollege ICT-toetsing

Wetenschap

Kamerbrief aanbieding sectorbeeld universiteiten kennisveiligheid

Planning Q3/Q4

Cultuur

Kamerbrief huisvesting-stelsel erfgoedwet musea

Cultuur

Kamerbrief voortgangsrapportage ICB 2022

Cultuur

Kamerbrief Beleidskader ICB

Media

Kamerbrief Sanctiebeleid publieke omroep

Kamerbrief beleidsreactie adviescollege en beleidsdoorlichting

Kamerbrief aanbieding Publicatie Education at a Glance

Wijziging onderwijswetten ter bevordering van strategisch personeelsbeleid en professionalisering leraren (KetenID WGK010269) Kamerbrief beleidsreactie advies Stichting Platforms vmbo (SPV) over de toekomst van het vmbo

Media

Onderwijs

Primair en voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs

Voortgezet onderwijs

Primair en voortgezet onderwijs

Wetsvoorstel aanscherping sociale veiligheid op scholen

(KetenID WGK013004)

Deze brief biedt het sectorbeeld aan van universiteiten op het gebied van kennisveiligheid. Dit sectorbeeld is toegezegd in de voortgangsbrief kennisveiligheid (Kamerstuk 31 288, nr. 1003).

Met deze brief beschrijft de vormgeving en ingangsdatum van het nieuwe huisvestings-stelsel voor Erfgoedwetmusea. Dit is het vervolg op de pilot huisvesting die sinds 2017 loopt, waarbij (een deel van) de Erfgoedwetmusea in een pand van de rijksoverheid zelf verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud.

Deze brief betreft een voortgangsrapportage van het internationaal cultuurbeleid in 2022 en geeft een overzicht van de internationale culturele activiteiten uit 2022 die met ICB-middelen van BZ en OCW zijn gefinancierd.

Deze brief beschrijft het nieuwe beleidskader voor internationaal cultuurbeleid 2025-2028, zoals BZ en OCW dat in de periode 2025-2028 beogen vorm te geven.

Deze brief over het sanctiebeleid bij de publieke omroep is toegezegd tijdens het WGO over de mediabegroting.

Deze brief bevat een beleidsreactie op het adviescollege en de beleidsdoorlichting en is toegezegd tijdens het WGO over de mediabegroting.

De jaarlijkse publicatie Education at a Glance van de OECD wordt aangeboden met een begeleidende brief. Het hoofdthema dit jaar van de publicatie is het mbo.

Het voornemen is om in de onderwijswetten (WPO, WEC, WVO 2020, WEB, WPO BES en WEB BES) eisen te stellen aan besturen van po- en vo- en mbo-scholen ter bevordering van strategisch personeelsbeleid en de professionalisering van leraren.

De Stichting Platforms vmbo heeft in het voorjaar van 2022 een advies uitgebracht over de doorontwikkeling van het vmbo. Deze beleidsreactie gaat in op het advies en schets de vervolgstappen. Deze brief wordt geschreven mede op basis van de eerdergenoemde Kamerbrief beroepsonderwijs (vmbo). Het betreft in elk geval een uiteenzetting van de opzet en het proces van een vernieuwing van het beroepsgerichte vmbo-curriculum.

Met dit wetsvoorstel worden naar verwachting in ieder geval de volgende zaken geregeld: het instellen van meldplicht incidenten ernstige sociale onveiligheid, het uitbreiden van de meld- en overlegplicht seksuele misdrijven naar seksuele intimidatie en het uitbreiden van de monitor sociale veiligheid naar onderwijspersoneel. Ook wordt in dit kader gekeken naar de toekomstige inrichting van het klachtenstelsel.

Primair en voortgezet onderwijs

Wetsvoorstel terugdringen verzuim (KetenID WGK014222)

Primair en voortgezet onderwijs

Wet versterken positie ouders en leerlingen (KetenID WGK012977)

Primair en voortgezet onderwijs

Wet ondersteuning bij onderwijs aan zieke leerlingen

(KetenID WGK012797)

Primair en voortgezet onderwijs

Wet herziening huisves-tingsbepalingen po en vo (KetenID WGK008129)

Primair en voortgezet onderwijs

Wet onderwijs voor nieuwkomers

Primair en voortgezet onderwijs

Voorhang: Amvb actualisering deugdelijk-heidseisen funderend onderwijs

(KetenID WGK010463)

Primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief governance en (mede)zeggenschap

Primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief goedgekeurde aanvragen Meer ruimte voor nieuwe scholen

Dit wetsvoorstel beoogt verzuim terug te dringen en meer kinderen in de klas aanwezig te laten zijn door:

  • (1) 
    te zorgen voor een vereenvoudigde registratie van verzuim door scholen; (2) samenwerkingsverbanden inzage te geven in het verzuimregister van DUO, zodat zij het ondersteuningsaanbod in hun regio uit kunnen breiden als blijkt dat sprake is van verzuim door het ontbreken van een passend aanbod; en (3) bij een vrijstelling op grond van artikel 5 onder a de arts het onderwijskundig perspectief te laten betrekken in de vorm van een advies van het samenwerkingsverband. De huidige tweedeling tussen de vrijstelling voor een jaar of voor de duur van de gehele leerplichtige leeftijd vervalt.

Dit wetsvoorstel beoogt de rechtspositie van ouders en leerlingen te versterken, onder andere door het realiseren van hoorrecht voor leerlingen, een ouder- en jeugdsteun-punt in elk samenwerkingsverband en het plaatsen van ondersteuningsaanbod van de school in de schoolgids.

Dit betreft een wetswijziging om de structuur van onderwijsondersteuning aan zieke leerlingen (ozl) te verbeteren. Doel van de wet is om de voorziening flexibel en toekomstbestendig te maken door de financiële middelen, taken en mensen op het gebied van ozl onder te brengen bij een nieuwe landelijke stichting met regionale uitvoering.

Op basis van een gezamenlijk plan van de VNG, de PO-Raad en de VO-raad is een wetsvoorstel gemaakt met als doel het begrip «renovatie», het Integraal huisvestingsplan en het Meerjarenonderhoudsplan in de wet te verankeren, alsmede het investeringsverbod voor schoolbesturen in het primair onderwijs te versoepelen. Dit leidt tot aanpassing van de WPO, de WEC, WVO 2020, en de WPO BES.

In het debat over onderwijs aan asielkinde-ren is aangekondigd dat er een wetsvoorstel wordt ingediend waarbij huidige knelpunten in het verzorgen van nieuwkomersonderwijs (wachtlijsten voor onderwijsdeelname) worden ondervangen.

Dit wijzigingsbesluit bevat technische aanpassingen in diverse besluiten die nodig zijn als gevolg van de Wet actualisering deugdelijkheidseisen funderend onderwijs (Stb. 2020, nr. 235). Daarnaast bevat dit besluit een bepaling omtrent evident ondoelmatige aanwending bekostiging.

Met deze brief wordt het onderzoek Breed gesprek governance en (mede)zeggenschap aangeboden. In de brief wordt beschreven op welke manier opvolging wordt gegeven aan dit onderzoek. De brief beschrijft de rollen en verantwoordelijkheden en de actoren in de school en in de bestuursorganisatie en kondigt maatregelen aan ter invulling van vier opdrachten uit het coalitieakkoord op gebied van (mede)zeg-genschap en verantwoording.

Deze brief beschrijft welke nieuwe schoolini-tiatieven in het po en vo een bekostigings-aanvraag hebben ingediend. In de brief staan ook mogelijke beleidsbeslissingen over de stichtingsprocedure.

 

Primair onderwijs

Kamerbrief programma jonge kind

Voortgezet onderwijs

Voorhang: Besluit experiment alternatief centraal examen Nederlands (KetenID WGK014679)

Voortgezet onderwijs,

middelbaar beroepsonderwijs hoger onderwijs,

en leven lang ontwikkelen

Voorhang: Besluit NLQF (KetenID WGK009297)

Middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs

Middelbaar beroepsonderwijs

Kamerbrief visie beroepsonderwijs vervolgonderwijs

Nahang: Besluit staatsexamen Nt2 in het mbo

(KetenID WGK012009)

Middelbaar beroepsonderwijs

Wetswijziging voor het kunnen geven van het oordeel zeer zwak aan een opleiding zonder een oordeel op studiesucces

Middelbaar beroepsonderwijs

Kamerbrief toekomst kwalificatiestructuur

Middelbaar beroepsonderwijs

Kamerbrief oriëntatieprogramma

Middelbaar beroepsonderwijs

Kamerbrief voortgangsrapportage passend onderwijs mbo

Hoger onderwijs

Wetsvoorstel afschaffen kwaliteitsafspraken hoger onderwijs

(KetenID WGK014774)

Deze brief beschrijft de uitwerking van het programma Jonge Kind. Het programma betreft een uitvoering van het coalitieakkoord (bijlage bij Kamerstuk 35 788, nr. 77). De gezinsgerichte aanpak in het programma geeft invulling aan de motie Segers (CU) over het versterken van ouderbetrokkenheid bij voor- en vroegschoolse educatie (Kamerstuk 36 200 VIII, nr. 107).

Dit besluit regelt de inbedding van het experiment alternatief eindexamen Nederlands voor nieuwkomers. Het wordt hierdoor mogelijk dat nieuwkomers in plaats van het centraal eindexamen Nederlands een staatsexamen NT2, programma I of II, of het Educatief Professioneel examen Nederlands, ontwikkeld door het Certificaat Nederlands als Tweede Taal (CNaVT)- project van de Taalunie kunnen afleggen.

In het wetsvoorstel NLQF wordt opgenomen dat bij algemene maatregel van bestuur het NLQF wordt vastgesteld, alsmede de NLQF-en EQF-niveaus van de gereguleerde kwalificaties. Deze AMvB moet tegelijk met de Wet NLQF in werking treden. Ook wordt in deze AMvB een organisatie aangewezen als Nationaal coördinatiepunt NLQF.

Deze brief geeft de visie voor het beroepsonderwijs in het vervolgonderwijs, zoals toegezegd in het commissiedebat mbo van 9 en 16 november.

Dit besluit wijzigt onder andere het Examen-en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB en het Staatsexamenbesluit Nederlands als tweede taal. Het besluit creëert de mogelijkheid voor bepaalde, gemigreerde studenten om in het kader van hun beroepsopleiding een staatsexamen Nederlands als tweede taal af te leggen in plaats van het reguliere examenonderdeel Nederlandse taal.

Dit betreft een wetswijziging zodat de inspectie ook het oordeel zeer zwak kan geven aan een opleiding waarvoor het onmogelijk of onwenselijk is om het studiesucces te berekenen (nu een vereiste voor het oordeel zeer zwak).

Deze brief beschrijft de toekomstvisie op de kwalificatiestructuur en de voorngenomen stappen. Input hiervoor vormen een advies van SBB over dit onderwerp, het IBO mbo en de toekomstverkenning.

Deze brief biedt de uitwerking van het oriëntatieprogramma in het mbo, zoals aangekondigd in de brief over de inzet voor de werkagenda mbo (Kamerstuk 31 524, nr. 515).

Deze brief betreft de stand van zaken van de uitvoering van de verbeteragenda passend onderwijs mbo. In de brief staan ook de opbrengsten van de eerste monitor passend onderwijs.

Dit wetsvoorstel regelt het schrappen van de grondslag voor kwaliteitsafspraken in het hoger onderwijs. In de beleidsbrief hoger onderwijs en wetenschap (Kamerstuk 31 288, nr. 964) is opgenomen dat per 2025 de investeringen vanuit het studievoorschot structureel aan de instellingen toegekend worden in de bekostiging.

 

Hoger onderwijs

Kamerbrief verkenning toekomstige governance academische ziekenhuizen.

In het wetsvoorstel (Kamerstuk 36 272, nr. 2) waarin de samenvoeging van het AMC en het VUmc wordt geregeld, is een verkenning van de toekomstige governance van academische ziekenhuizen aangekondigd. Deze brief bevat deze verkenning.

Wetenschap

Kamerbrief technolo-giestrategie

Deze brief bevat een technologiestrategie van de Minister van EZK in samenwerking met OCW. Conform Motie Van der Woude (VDD) c.s. (Kamerstuk 36 200 VIII, nr. 75) zal deze strategie óók een analyse bevatten van de verdeling van onderzoeks- en onderwijsmiddelen over alfa, bèta, gamma en (technisch-)medische wetenschap.

Wetenschap

Kamerbrief aanpak onderzoek vermindering dierproeven

Deze brief beschrijft de aanpak van een onderzoek naar de vermindering van dierproeven op niet-humane primaten, ter uitvoering van de Motie Wassenberg (PvdD) (Kamersutk 36 200 VIII, nr. 113). OCW zal een onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheid om het aantal proeven op niet-humane primaten verder te verlagen, zonder dat dit gevolgen heeft voor het onderzoek dat strikt noodzakelijk is voor de bestrijding van levensbedreigende ziekten en uitbraken van infectieziekten die de volksgezondheid bedreigen.

Emancipatie

Kamerbrief voortgang Nederlandse inzet gendergelijkheid, SRGR en gelijke rechten van lhbtiq+ personen in de EU

Deze brief beschrijft de voortgang van en de Nederlandse inzet voor gendergelijkheid, SRGR en gelijke rechten van lhbti+-personen in de EU. De brief wordt gezamenlijk met de Minister van BZ en de Minister voor BHO&S opgesteld.

Algemeen

Verzamelwet OCW (KetenID WGK0013361)

Deze verzamelwet bevat enkele beperkte inhoudelijke onderwerpen, waaronder: vog-verplichting voor aanvullend onderwijs en de toegangspoort voor b3-scholen (inspectietoets voordat de school start).

Algemeen

Begroting 2024 OCW

In de ontwerpbegroting staan de verwachte uitgaven en ontvangsten voor 2024.

Algemeen

Kamerbrief geannoteerde agenda Informele OJCS-raad onderwijs 19 en 20 september 2023

Deze brief beschrijft de voorgestelde Nederlandse inzet in de vorm van een Geannoteerde agenda voor de OJCS-raad van 19 en 20 september 2023 in Zaragoza.

Algemeen

Kamerbrief geannoteerde agenda Informele OJCS-raad cultuur 25 en

26 september 2023

Deze brief beschrijft de voorgestelde Nederlandse inzet in de vorm van een Geannoteerde agenda voor de informele OJCS-raad cultuur van 25 en 25 september 2023.

Algemeen

Kamerbrief geannoteerde agenda OJCS-raad november 2023 (waarschijnlijk 27 en 28)

Deze brief beschrijft de voorgestelde Nederlandse inzet in de vorm van een Geannoteerde agenda voor de OJCS-raad van november 2023.

Planning Q4

Cultuur

Kamerbrief visie op

Deze brief wordt verstuurd naar aanleiding

 

immaterieel erfgoed

van de motie Van Strien (VVD) c.s. (36 200-

Cultuur

Kamerbrief voortgang

VIII-41) en bevat een visie op immaterieel erfgoed, met inzicht in kansen en verster-kingsmogelijkheden.

Deze brief geeft een stand van zaken van de

 

Bibliotheekbrief

uitwerking van de maatregelen aangekon-

Media

Kamerbrief Mediabegro-

digd in de bibliotheekbrief (Kamerstuk

33 846, nr. 70).

Deze brief betreft de jaarlijkse toelichting op

 

tingsbrief

de begroting voor media.

Onderwijs

Kamerbrief lerarenstrate-

Deze brief bevat de jaarlijkse cijfers over de

 

gie

onderwijsarbeidsmarkt en beschrijft de

   

stand van zaken van de uitvoering van de lerarenstrategie.

Onderwijs

Primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief financiële positie schoolbesturen

Kamerbrief toezicht

Primair en voortgezet onderwijs

Primair en voortgezet onderwijs

Kamerbrief aanbieding beleidsadvies ICT-basisinfrastructuur

Kamerbrief aanbieding evaluatie Wet Pseudoni-misering

Voortgezet onderwijs

Voortgezet onderwijs

Voortgezet onderwijs

Hoger onderwijs en wetenschap

Kamerbrief Voortgang verbeteragenda staatsexamens

Kamerbrief Rapportage examens examenjaar 2023

Kamerbrief Rapportage staatsexamens examenjaar 2023

Kamerbrief onderzoek zelfcensuur en beperking diversiteit van perspectieven

Wetenschap

Kamerbrief evaluatie gedragscode wetenschappelijke integriteit

Wetenschap

Wetenschap

Wetenschap

Kamerbrief aanbieding en beleidsreactie evaluatie van het Rathenau Instituut

Kamerbrief aanbieding en beleidsreactie van de Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie.

Kamerbrief stand van zaken realisatie Einstein Telescoop

Wetenschap

Wetenschap

Kamerbrief aanbieding onderzoek naar zelfcensuur door wetenschappers

Kamerbrief voortgang kennisveiligheid

Deze brief geeft een overzicht van de financiële positie van de verschillende onderwijssectoren inclusief een toelichting. Dit betreft een brief met onder andere de reactie op de evaluatie van de waardering goed en het predicaat excellent. De evaluatie wordt in Q1 en/of Q2 2023 uitgevoerd in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs. De evaluatie is toegezegd in het debat over de onderzoekskaders dat in december plaatsvond. Daarnaast wordt het nieuwe onderwijsresultatenmodel meegenomen waarin ook aandacht is voor het beredeneerd oordeel in relatie tot het berekenend oordeel.

Deze brief betreft de aanbieding van het beleidsadvies over de inrichting en governance van de ICT-basisinfrastructuur in het funderend onderwijs Deze brief betreft de aanbieding van de evaluatie van de Wet van 29 november 2017 Kamerstuk 34 741) tot wijziging van diverse onderwijswetten in verband met het pseudonimiseren van het persoonsgebonden nummer van een onderwijsdeelnemer ten behoeve van het bieden van voorzieningen in het kader van het onderwijs en de begeleiding van onderwijsdeelnemers.

In de Kamerbrief van 22 december (Kamerstuk 31 289, nr. 53) is toegezegd dat er eind 2023 een brief volgt over de voortgang van de verbeteragenda van het staatsexamen. Deze brief betreft de jaarlijkse rapportage over het verloop en de resultaten van de eindexamens 2023.

Deze brief betreft de jaarlijkse rapportage over het verloop en de resultaten van de staatsexamens in de examenperiode 2023.

In 2023 wordt een onderzoek gestart naar de vraag of zelfcensuur en beperking van diversiteit van perspectieven in de wetenschap en het hoger onderwijs een rol spelen naar aanleiding van de motie van het lid Van der Woude (VVD) (Kamerstuk 35 925 VIII, nr. 40). Dit onderzoek wordt met deze brief aangeboden.

Deze brief bevat de evaluatie van de gedragscode wetenschappelijke integriteit. Deze gedragscode wordt geëvalueerd, onder andere met betrekking tot de nevenfuncties van hoogleraren.

Deze brief betreft de aanbieding van de periodieke evaluatie van het Rathenau Instituut met de bijhorende beleidsreactie.

Deze brief betreft de aanbieding van de periodieke evaluatie van de AWTI met de bijhorende beleidsreactie.

Deze brief bevat een stand van zaken van de realisatie van de Einstein Telescoop. Het Nationaal Groeifonds heeft hierin voorwaardelijk geïnvesteerd. De Euregio in Zuid-Limburg, Wallonië en Noordrijn-Westfalen is een kandidaat voor vestiging.

Dit betreft de aanbieding van een onderzoek naar zelfcensuur door wetenschappers.

Deze brief gaat in op de voortgang van het beleid voor kennisveiligheid, zoals toegezegd in de eerdere brief over kennisveiligheid (Kamerstuk 31 288, nr. 1003).

 

Emancipatie

Voortgangsrapportage maatregelen Emancipatienota

Deze brief beschrijft de voortgang van de uitvoering van de maatregelen uit de emancipatienota (Kamerstuk 30 420, nr. 374).

Emancipatie

Kamerbrief Voortgang genderdiversiteit in de top

De brief beschrijft de voortgang die is geboekt om meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven en de (semi)publieke sector te krijgen.

Emancipatie

Kamerbrief voortgang

Regenboogstembusak- koord

Deze Kamerbrief beschrijft de voortgang van de maatregelen uit het regenboogstembus-akkoord. Dit wordt mogelijk samengevoegd met een Kamerbrief over de voortgang van de maatregelen in de emancipatienota (Kamersutk 30 420, nr. 374).

Emancipatie

Kamerbrief voortgang Nationaal Actieprogramma tegen Seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld

Deze Kamerbrief beschrijft de voortgang van de maatregelen uit het Nationaal Actieprogramma tegen Seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld (Kamerstuk 34 843, nr. 67).

Algemeen

Tweede suppletoire begroting

Deze wet verwerkt de najaarsbesluitvorming van het kabinet in de begroting en actualiseert de verwachte uitgaven en ontvangsten van de begroting in het uitvoeringsjaar.

Wij hopen dat het overzicht in deze vorm behulpzaam is voor uw vaste commissie voor OCW.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

R.H. Dijkgraaf

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs,

A.D. Wiersma

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

  • G. 
    Uslu

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 36 200 VIII, nr. 196 17


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.