Samen onze toekomst in handen nemen: een nieuw links verhaal voor Nederland!

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op maandag 30 januari 2023.

Vandaag presenteren de wetenschappelijke bureaus van de PvdA en GroenLinks de basis voor een nieuw links verhaal voor Nederland: ‘Samen onze toekomst in handen nemen’. Directeuren Noortje Thijssen van het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks en Tim ’S Jongers van de Wiardi Beckman Stichting: “Dit is het startschot van de inhoudelijke dialoog binnen en buiten onze partijen, en een ideologisch fundament om samen op verder te bouwen.”

In het gezamenlijke stuk wordt de analyse gemaakt dat de sociale en groene strijd lang als twee losse gevechten werden gezien, maar dat de uitbuiting van de mens en de natuur dezelfde oorzaken én oplossingen hebben. Tim ’S Jongers: “Als we de klimaatcrisis niet aanpakken dan staat de bestaanszekerheid voor ons allen op het spel.” Noortje Thijssen: “De transitie die nodig voor ons klimaat kan alleen slagen als die rechtvaardig is, en we voor iedereen een waardig en vrij bestaan kunnen garanderen.”

De wetenschappelijke bureaus constateren dat de oplossing voor zowel de groeiende ongelijkheid als klimaatverandering dezelfde is; stoppen met de eenzijdige focus op economische groei en bouwen aan een groene welzijnseconomie waarin niet de markt, maar de overheid en burgers weer de macht in handen krijgen.

Gezamenlijk gesprek tijdens partijcongressen

Tijdens de congressen van GroenLinks en de PvdA op 4 februari in Den Bosch start het gezamenlijke gesprek. Daarna organiseren de partijen bijeenkomsten door het land om het gesprek te vervolgen. “We roepen niet alleen leden, maar iedereen die mee wil bouwen aan een nieuw links verhaal op om in gesprek te gaan over wat nodig is om de klimaat- en ongelijkheidscrisis aan te pakken.”

Lezen of luisteren

Lees het discussiestuk ‘Samen onze toekomst in handen nemen’ hier. Luister je liever? Tim ’S Jongers en Noortje Thijssen namen een podcast op waarin ze vertellen over het discussiestuk. Luister de podcast op Spotify, Apple Podcasts of in jouw favoriete podcastapp.