Europese Commissie mag geen stokken in de wielen steken bij aanpakken Airbnb

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 19 maart 2024.

Een groep Europarlementariërs vraagt de Europese Commissie om geen inbreukprocedures te starten tegen lidstaten wegens het stellen van strenge regels voor Airbnb. Dit geldt voor steden als Amsterdam, Parijs en Barcelona. GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak, initiatiefnemer van de brief: ‘De Europese Commissie geeft gemixte signalen op het vlak van de aanpak van illegale vakantieverhuur. De Commissie moet hier echt aan de kant van de steden staan die juist maatregelen willen nemen om wonen betaalbaar te houden.’

Kim van Sparrentak @kimvsparrentak

Europarlementariër

Vorige maand nam het Europees Parlement de ‘Short Term Rental Regulation’ definitief aan. Deze wet verplicht verhuurplatforms zoals Airbnb en Booking om gegevens over de verhuur te delen met de autoriteiten. Hierdoor kunnen lokale overheden bestaande regels voor vakantieverhuur eindelijk beter handhaven. Van Sparrentak was hiervoor hoofdonderhandelaar voor het Europees Parlement.

Toch stuurde de Europese Commissie in het afgelopen jaar brieven naar ten minste vijf Europese landen waarin ze de geldende regels in grote steden in twijfel trokken. Van Sparrentak: “De Commissie gaat hiermee voorbij aan het oordeel van het Europees Hof dat ruim baan geeft voor strikte regels. Het lijkt niet toevallig dat de belangrijkste lobby-eis van Airbnb was om inbreukprocedures te starten. Volgens mij is het kraakhelder: de Commissie moet hier niet mee doorgaan.”

Lees de brief hier.