Uitbreiding artikel 1 Grondwet aangenomen

dinsdag 17 januari 2023, 15:35

DEN HAAG (PDC) - De Eerste Kamer heeft ingestemd met het initiatiefvoorstel1 van D66, GroenLinks en PvdA om handicap en seksuele gerichtheid op te nemen als non-discriminatiegronden in artikel 12 van de Grondwet.

Het voorstel kreeg steun van 56 Kamerleden. Vijftien Kamerleden stemden tegen (PVV, FVD, SGP, Fractie-Nanninga en Fractie-Frentrop). Er was een tweederde­meerderheid nodig in de tweede lezing om dit voorstel tot wijziging van de Grondwet aan te nemen. Zowel in de Eerste en Tweede Kamer is dit gelukt.

Het debat in de Eerste Kamer vond op 20 december 2022 al plaats. De stemming werd toen verplaatst naar vandaag omdat Eerste Kamerlid Van Hattem3 (PVV) om hoofdelijke stemming4 verzocht.

Ook de motie van Eerste Kamerlid Kox5 (SP) werd aangenomen. Dit betekent dat aan de Staatscommissie discriminatie en racisme zal worden voorgelegd of het wenselijk is om te schuiven in de formulering van artikel 1 zodat het algemeen verbod vóór de specifieke non-discriminatiegronden komt te staan.

Bron: Eerste Kamer

Meer over ...

  • Procedure Grondwetsherziening
  • Uitbreiding non-discriminatiegronden

  • 1. 
    Op 10 juni 2010 maakten de Tweede Kamerleden Boris van der Ham (D66), Naïma Azough (GroenLinks) en Anja Timmer (PvdA) een wetsvoorstel aanhangig de discriminatiegronden in artikel 1 van de Grondwet uit te breiden. Het voorstel werd in december 2021 verdedigd door Alexander Hammelburg (D66), Laura Bromet (GroenLinks) en Habtamu de Hoop (PvdA). Nadat de Tweede Kamer instemde met het voorstel boog de Eerste Kamer zich voor de tweede keer over de voorgestelde wijzigingen. Het voorstel werd op 17 januari 2023 aangenomen. Op 22 februari 2023 is het voorstel verheven tot wet en in het Staatsblad gepubliceerd.
     
  • 2. 
    Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.
     
  • 3. 
    Alexander van Hattem (1983) is sinds 9 juni 2015 Eerste Kamerlid voor de PVV en sinds 16 januari 2024 tevens fractievoorzitter. Hij is verder fractievoorzitter van de PVV in Provinciale Staten van Noord-Brabant. Eerder was hij projectmedewerker bij gemeenten en liep hij stage bij de PVV-Tweede Kamerfractie. In maart 2018 werd hij tot gemeenteraadslid in Den Bosch gekozen. Als Kamerlid houdt hij zich bezig met binnenlandse zaken, koninkrijksrelaties en europese zaken. Hij is voorzitter van de vaste commissie voor Immigratie en Asiel/JBZ-raad.
     
  • 4. 
    De Eerste Kamer kan via een stemming een besluit nemen. Aan het einde van de openbare behandeling, nadat het debat over een (wets)voorstel afgerond is, stelt de voorzitter voor tot stemming over te gaan.
     
  • 5. 
    Tiny Kox (1953) was van 10 juni 2003 tot 13 februari 2024 Eerste Kamerlid voor de SP. Hij was tot 25 januari 2022 fractievoorzitter. De heer Kox was redacteur van partijblad De Tribune en van 1994 tot mei 2003 partijsecretaris. Hij maakte deel uit van de delegatie naar de parlementaire assemblee van de Raad van Europa in de groepering Verenigd Europees Links. Van januari 2022 tot januari 2024 was hij voorzitter van dat parlement. Behalve met algemeen beleid hield de heer Kox zich als Eerste Kamerlid bezig met sociale zaken, binnenlandse zaken en immigratie en asiel.