Senaatsfractie staat achter oproep inzake grotere druk op Iraanse regime

Met dank overgenomen van 50PLUS i, gepubliceerd op zaterdag 7 januari 2023.

De 50PLUS-fractie in de Eerste Kamer sluit zich aan bij de oproep van de tien fractievoorzitters van de Tweede Kamer: het kabinet moet zelf en in EU-verband grotere druk uitoefenen op het Iraanse regime. De 10 politici menen dat dit regime de 'universele mensenrechten met voeten treedt' en met zijn militaire activiteiten ook 'een bedreiging van de internationale veiligheid' is.

De fractievoorzitters van tien politieke partijen in de Tweede Kamer schreven een opiniestuk in de Volkskrant. Eerder sprak de Tweede Kamer er zich al voor uit de Revolutionaire Garde, 'de ruggegraat van het regime', op de lijst van terroristische organisaties te zetten - zoals de VS al deden en zoals het Verenigd Koninkrijk heeft aangekondigd te zullen doen.

De fractievoorzitters van CDA, ChristenUnie, D66, Denk, GroenLinks, JA21, PvdA, SGP, SP en VVD willen volgens het artikel in de Volkskrant dat Nederland in de EU 'voorop' gaat lopen in het optreden tegen het Iraanse regime en daarin meer samenwerking zoekt met 'de VS en andere vrije landen'. Ze willen meer specifieke sancties tegen personen uit het regime die verantwoordelijk zijn voor de grove misdaden die tegen Iraanse burgers worden gepleegd. Ook moet worden ingezet op het straffen van landen die Iran helpen bij het omzeilen van sancties.

Vanuit de Iraans-Nederlandse gemeenschap wordt eveneens gepoogd de druk op te voeren. Komende dinsdag ontvangen premier Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra een groepje Iraanse Nederlanders. Zij formuleren hun eisen scherper dan de Kamer.

© 7 januari 2023