Senatoren tegen overhaaste behandeling

Met dank overgenomen van 50PLUS i, gepubliceerd op vrijdag 6 januari 2023.

Midden in het reces kregen de leden van de Eerste Kamer het dringende verzoek van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om met spoed de eerste tranche van de Wet Publieke Gezindheid (Wpg) te behandelen.

Vrijdagmiddag 6 januari hadden de Senatoren een digitale commissievergadering. Daarbij bracht Eerste Kamerlid Martine Baay namens 50PLUS naar voren dat zorgvuldigheid bij behandeling van wetsvoorstellen voorop dient te staan. Zo ook de wijziging van de Wpg. En dat er andere juridische mogelijkheden bestaan, zoals een noodverordening of een noodwet, om het inreizen van personen vanuit een met hoge concentratie besmet COVID-gebied aan noodzakelijke maatregelen te koppelen.

Alle fracties in de Eerste Kamer waren unaniem van oordeel dat overhaaste behandeling niet noodzakelijk was.

Vlak na de gehouden digitale vergadering bleek echter dat minister Kuipers al met een noodverordening is gekomen voor het testen van reizigers uit China.

De spoedbehandeling van de aanpassing van de Wpg, welke wet een permanent karakter heeft, was dus sowieso op dit moment niet nodig, vonden Martine Baay en andere Senatoren.

Lees HIER de brief die de leden van de Kamercommissie hierover aan minister Kuipers schreven.

© 6 januari 2023