De Eerste Kamer heeft voor het afschaffen van de verhuurderheffing gestemd

Met dank overgenomen van M.J.M. (Tiny) Kox i, gepubliceerd op dinsdag 20 december 2022, column.

De vlag kan uit. Negen jaar na invoering van de verhuurderheffing (waartegen de SP met huurdersorganisaties vanaf het allereerste begin actievoerde) heeft de Eerste Kamer, daartoe expliciet door mij uitgenodigd, unaniem vóór afschaffing ervan per 1 januari 2023 gestemd.

Ik heb in mijn stemverklaring gezegd blij te zijn met de finale afschaffing maar boos te blijven dat opeenvolgende regeringen deze heffing vol perverse prikkels negen jaar lang tegen beter in (en tegen de argumenten van huurdersorganisaties en SP in) overeind hebben gehouden. Daardoor zijn huren onnodig verhoogd, woningbouwprogramma's onnodig verlaagd en sociale huurwoningen onnodig in de uitverkoop gedaan. Ten koste van onmetelijk leed aan huurders en woningzoekenden.

Na de bruteringsoperatie in de jaren '90 (waar we als SP ook volstrekt tegen waren) was, zo zei ik vanmiddag, de verhuurderheffing de brutaalste en domste aanval op de sociale volkshuisvesting. Bedacht door het kabinet-Rutte 1, met CDA en PVV, vervolgens mogelijk gemaakt met steun van onder andere GroenLinks en de ChristenUnie en daarna ingevoerd door Rutte-2, met VVD en PvdA en overeind gehouden door de woon-ministers Blok (VVD) en Ollongren (D66).

Het berouw komt weer eens na de zonde, maar beter laat dan nooit. Ik heb regering en Kamer voorgesteld nu vol gas de huren te verlagen, de woningvoorraad te verhogen en de wachtlijsten weg te werken.

Daarna stemde de Senaat, met ons, unaniem voor de afschaffing van deze vermaledijde huurbelasting, die zoveel kwaad heeft aangericht. De nieuwe minister voor volkshuisvesting, Hugo de Jonge, hoeft de last van de verhuurderheffing niet langer op de schouders van woningcorporaties en huurders te leggen. Dus Hugo, aan de slag: bouwen, bouwen, bouwen, zou ik zeggen!