Aanbeveling 2022/2415 - Leidende beginselen voor kennisvalorisatie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze aanbeveling is op 9 december 2022 gepubliceerd.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Aanbeveling (EU) 2022/2415 van de Raad van 2 december 2022 betreffende de leidende beginselen voor kennisvalorisatie

officiële Engelstalige titel

Council Recommendation (EU) 2022/2415 of 2 December 2022 on the guiding principles for knowledge valorisation
 
Rechtsinstrument Aanbeveling
Wetgevingsnummer Aanbeveling 2022/2415
Regdoc-nummer ST(2022)14448
Origineel voorstel COM(2022)391 NLEN
Celex-nummer i 32022H2415

3.

Key dates

Document 02-12-2022; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 09-12-2022; PB L 317 p. 141-148

4.

Wettekst

9.12.2022   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 317/141

 

AANBEVELING (EU) 2022/2415 VAN DE RAAD

van 2 december 2022

betreffende de leidende beginselen voor kennisvalorisatie

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 182, lid 5, en artikel 292, eerste en tweede zin,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Op 10 april 2008 heeft de Commissie Aanbeveling 2008/416/EG (1) goedgekeurd betreffende het beheer van intellectuele eigendom (IE) bij kennisoverdracht en een code van goede praktijken voor universiteiten en andere publieke onderzoeksorganisaties. De Raad was ingenomen met die aanbeveling en die code van goede praktijken en heeft die in zijn resolutie van 30 mei 2008 (2) gesteund. Samen hebben die aanbeveling en die code van goede praktijken veel openbaar gefinancierde kennisproducenten een impuls gegeven. Sommige lidstaten hebben strategische investeringen gedaan in infrastructuur en diensten voor kennisoverdracht, zoals bureaus voor technologieoverdracht en andere intermediairs, en sommige hebben IE-specifiek beleid ingevoerd. Verdere activiteiten ter bevordering van kennisoverdracht op Unieniveau zijn ontwikkeld in het kader van de Innovatie-Unie (2010).

 

(2)

In de conclusies van de Raad van 29 mei 2018 over het versnellen van de kenniscirculatie in de EU werd gesteld dat de Unie de relevante wetenschappelijke en technologische kennis die zij produceert, ten volle moet benutten en ervoor moet zorgen dat de resultaten van onderzoeks- en innovatieprojecten (O&I-projecten) doeltreffender aan de samenleving en de bedrijfswereld worden overgedragen, teneinde het effect van investeringen in O&I te maximaliseren. De Raad verzocht de lidstaten ook meer inspanningen te doen om beste praktijken inzake kennisoverdracht te bestuderen en te delen, en riep de Commissie op een strategie voor de verspreiding en benutting van de resultaten van O&I-projecten te ontwikkelen en tot uitvoering te brengen om de beschikbaarheid en het gebruik ervan verder uit te breiden en ervoor te zorgen dat ze sneller in gebruik kunnen worden genomen.

 

(3)

In de mededeling van de Commissie van 10 maart 2020, getiteld “Een nieuwe industriestrategie voor Europa”, en in de geactualiseerde versie daarvan van 2021, werd het belang onderstreept van het beheer van intellectuele eigendom, met name door de onderzoeksgemeenschap bewust te maken van IE, en werd een strategie voor normalisatie aangekondigd om een assertiever standpunt met betrekking tot de belangen van de Unie te ondersteunen. Tot de belangrijkste prioriteiten van het actieplan van de Unie van 25 november 2020 inzake intellectuele eigendom om het herstel en de veerkracht van de Unie te ondersteunen (3) behoren stimulering van het doeltreffende gebruik en de doeltreffende inzet van intellectuele eigendom en betere toegang tot en uitwisseling van door intellectuele eigendom beschermde activa in tijden van crisis.

 

(4)

In de Uniestrategie voor normalisatie wordt benadrukt hoe belangrijk het is om strategisch bewustzijn bij onderzoekers en innovatoren te kweken met betrekking tot normalisatie en om de O&I-gemeenschap vroegtijdig bij normalisatie te betrekken, als een manier om relevante deskundigheid en vaardigheden te ontwikkelen. In die Uniestrategie staat ook dat de Commissie een gedragscode betreffende normalisatie voor onderzoekers zal ontwikkelen om de verbondenheid van normalisatie en O&I te vergroten.

 

(5)

In de conclusies van de Raad van 1 december 2020 over de nieuwe Europese onderzoeksruimte werd erkend dat extra inspanningen nodig zijn om de intellectuele en wetenschappelijke troeven van de Unie om te zetten in nieuwe producten en diensten die voorzien in de maatschappelijke behoeften. De Raad verwelkomde het initiatief van de...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.