Besluit 2022/2391 - Standpunt EU in de Ledenraad van de Internationale Olijfraad over de handelsnorm voor olijfolie en olie uit perskoeken van olijven

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 8 december 2022 gepubliceerd en is op 25 november 2022 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2022/2391 van de Raad van 25 november 2022 betreffende het namens de Europese Unie in de Ledenraad van de Internationale Olijfraad in te nemen standpunt over de handelsnorm voor olijfolie en olie uit perskoeken van olijven

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2022/2391 of 25 November 2022 on the position to be taken on behalf of the European Union within the Council of Members of the International Olive Council, as regards the trade standard applying to olive oils and olive-pomace oils
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2022/2391
Regdoc-nummer ST(2022)14200
Origineel voorstel COM(2022)487 NLEN
Celex-nummer i 32022D2391

3.

Key dates

Document 25-11-2022; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 08-12-2022; PB L 316 p. 86-87
Inwerkingtreding 25-11-2022; in werking datum document zie art 4
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

8.12.2022   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 316/86

 

BESLUIT (EU) 2022/2391 VAN DE RAAD

van 25 november 2022

betreffende het namens de Europese Unie in de Ledenraad van de Internationale Olijfraad in te nemen standpunt over de handelsnorm voor olijfolie en olie uit perskoeken van olijven

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Internationale Overeenkomst van 2015 voor olijfolie en tafelolijven (de “overeenkomst”) is namens de Unie gesloten bij Besluit (EU) 2019/848 van de Raad (1).

 

(2)

Op grond van artikel 7, lid 1, van de overeenkomst dient de Ledenraad van de Internationale Olijfraad (de “Ledenraad”) beslissingen te nemen en aanbevelingen vast te stellen voor de toepassing van de bepalingen van de overeenkomst.

 

(3)

Tijdens zijn 116e zitting, die plaatsvindt van 28 november tot en met 2 december 2022 dient de Ledenraad een besluit aan te nemen waarbij de handelsnorm voor olijfolie en olie uit perskoeken van olijven wordt gewijzigd, evenals een besluit om de analysemethode voor was en ethylesters van vetzuren bij te werken.

 

(4)

Het is dienstig het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in de Ledenraad, aangezien de vast te stellen besluiten voor de Unie bindend zullen zijn wat betreft de internationale handel met de andere leden van de Internationale Olijfraad (IOR) en beslissende invloed kunnen hebben op de inhoud van het recht van de Unie, namelijk op de handelsnormen voor olijfolie die op grond van artikel 75 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad (2) door de Commissie zijn vastgesteld.

 

(5)

De door de Ledenraad vast te stellen besluiten hebben betrekking op de schrapping van bijlage 1 bij de handelsnorm en de vereenvoudiging van het beslissingsschema voor delta-7-stigmastenol, evenals de opneming van herziening 3 van de methode voor de bepaling van het gehalte aan wassen en ethylesters van vetzuren. Wetenschappelijke en technische deskundigen van de Commissie en de lidstaten op het gebied van olijfolie hebben die besluiten uitvoerig besproken. Die besluiten zullen bijdragen aan de internationale harmonisatie van de normen voor olijfolie en zullen een kader vaststellen dat borg staat voor eerlijke handelsconcurrentie in de olijfoliesector. Daarom moeten die besluiten worden gesteund.

 

(6)

Indien de vaststelling van die besluiten in de Ledenraad tijdens zijn 116e zitting wordt uitgesteld omdat sommige leden niet in staat zijn hun goedkeuring te verlenen, moet het standpunt ter ondersteuning van de vaststelling van die besluiten namens de Unie worden ingenomen in het kader van een eventuele procedure waarbij de Ledenraad beslissingen vaststelt op grond van een briefwisseling overeenkomstig artikel 10, lid 6, van de overeenkomst, mits die procedure vóór de volgende gewone zitting van de Ledenraad in juni 2023 wordt ingeleid.

 

(7)

De herziening van de handelsnorm voor olijfolie en olie uit perskoeken van olijven COI/T.15/NC nr. 3/Herz. 19 kan technische aanpassingen aan andere methoden of documenten van de IOR vereisen. Die technische aanpassingen dienen te worden ondersteund.

 

(8)

Om het belang van de Unie te beschermen moet de Commissie evenwel kunnen verzoeken dat de vaststelling van de besluiten tot wijziging van de handelsnorm of -methoden wordt uitgesteld tot een latere zitting van de Ledenraad, indien nieuwe wetenschappelijke of technische informatie die vóór of tijdens de 116e zitting wordt gepresenteerd, gevolgen kan hebben voor het standpunt dat namens de Unie moet worden ingenomen,

HEEFT HET...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.