EU-Commissieplan vermindering verpakkingsafval raakt juiste snaar

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 30 november 2022.

De Europese Commissie presenteerde zojuist haar langverwachte tweede pakket voorstellen voor een circulaire economie. Deze drie voorstellen zijn de uitwerking van dit onderdeel van de Green Deal. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden met het voorstel om harde doelstellingen te verbinden aan het verminderen van verpakkingsafval: 15% minder in 2040.

Bas Eickhout @baseickhout

Europarlementariër en delegatieleider GroenLinks Europa

Eickhout: “Het is belangrijk dat de Commissie voorstelt om te zorgen dat verpakkingen duurzamer worden geproduceerd, meer worden gerecycled en dat het gebruik van bioplastics als duurzaam alternatief wordt gestimuleerd. Maar belangrijker nog is dat het fundamentele probleem ook wordt aangepakt: het terugdringen gigantische hoeveelheid verpakkingen. Hoewel het van mij nog wel wat ambitieuzer had gemogen, is het goed dat het duidelijk is dat we minder verpakkingsafval moeten produceren.”

Een van de meer technische voorstellen is certificering voor CO2-opname, bijvoorbeeld door het planten van bomen of anders bewerken van akkers. Eickhout: “In principe ben ik voorstander van het aanmoedigen van de verduurzaming van landbouw door het betalen voor het vastleggen van CO2. Daar is certificering voor nodig. Het huidige voorstel blinkt echter nog vooral uit in vaagheid, waardoor het gevaar dreigt van een complexe handel in certificaten waarbij uiteindelijk geen gram minder CO2 de lucht in gaat. Dit is een potentieel drama in wording, waar we heel kritisch op zullen zijn.”

De voorstellen worden begin volgend jaar behandeld door het Europarlement en de EU-ministers, waarna de onderhandelingen starten over de uiteindelijke wet.