Richtlijn 2022/2041 - Toereikende minimumlonen in de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze richtlijn is op 25 oktober 2022 gepubliceerd, is op 14 november 2022 in werking getreden en moet uiterlijk op 15 november 2024 zijn omgezet in nationale regelgeving.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Richtlijn (EU) 2022/2041 van het Europees Parlement en de Raad van 19 oktober 2022 betreffende toereikende minimumlonen in de Europese Unie

officiële Engelstalige titel

Directive (EU) 2022/2041 of the European Parliament and of the Council of 19 October 2022 on adequate minimum wages in the European Union
 
Rechtsinstrument Richtlijn
Wetgevingsnummer Richtlijn 2022/2041
Origineel voorstel COM(2020)682 NLEN
Celex-nummer i 32022L2041

3.

Key dates

Document 19-10-2022; datum van ondertekening
Bekendmaking in Publicatieblad 25-10-2022; PB L 275 p. 33-47
Ondertekening 19-10-2022
Inwerkingtreding 14-11-2022; in werking datum publicatie +20 zie art 18
Deadline 15-11-2029; zie art 15
Einde geldigheid 31-12-9999
Omzetting 15-11-2024; zie art. 17.1

4.

Wettekst

25.10.2022   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 275/33

 

RICHTLIJN (EU) 2022/2041 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 19 oktober 2022

betreffende toereikende minimumlonen in de Europese Unie

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 153, lid 2, punt b), in samenhang met artikel 153, lid 1, punt b),

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (1),

Gezien het advies van het Comité van de Regio’s (2),

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure (3),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Op grond van artikel 3 van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU) heeft de Unie onder meer als doel het welzijn van haar volkeren te bevorderen en zet zij zich in voor de duurzame ontwikkeling van Europa op basis van een sociale markteconomie met een groot concurrentievermogen teneinde te zorgen voor volledige werkgelegenheid en sociale vooruitgang, een hoog niveau van bescherming en verbetering van de kwaliteit van het milieu, en tegelijkertijd sociale rechtvaardigheid en de gelijkheid van vrouwen en mannen te stimuleren. Op grond van artikel 9 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) dient de Unie rekening te houden met, onder meer, de eisen in verband met de bevordering van een hoog niveau van werkgelegenheid, de waarborging van een adequate sociale bescherming, en de bestrijding van sociale uitsluiting.

 

(2)

Artikel 151 VWEU bepaalt dat de Unie en de lidstaten zich, indachtig sociale grondrechten zoals vastgelegd in het Europees Sociaal Handvest (ESH), onder meer ten doel stellen de bevordering van de werkgelegenheid, de gestage verbetering van de levensomstandigheden en de arbeidsvoorwaarden, zodat de onderlinge aanpassing daarvan op de weg van de vooruitgang wordt mogelijk gemaakt, alsmede een adequate sociale bescherming en de sociale dialoog.

 

(3)

Krachtens artikel 31 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie (4) (het “Handvest”) heeft iedere werknemer recht op gezonde, veilige en waardige arbeidsomstandigheden. Artikel 27 van het Handvest voorziet in het recht op voorlichting en raadpleging van de werknemers. Artikel 28 van het Handvest bepaalt dat werkgevers en werknemers, of hun respectieve organisaties, overeenkomstig het recht van de Unie en nationale wetgevingen en praktijken, het recht hebben op passende niveaus collectief te onderhandelen en collectieve arbeidsovereenkomsten te sluiten. Artikel 23 van het Handvest voorziet in het recht op gelijkheid van mannen en vrouwen op alle gebieden, met inbegrip van werkgelegenheid, beroep en beloning.

 

(4)

Het ESH bepaalt dat alle werknemers recht hebben op billijke arbeidsvoorwaarden. Het erkent dat alle werknemers recht hebben op een billijke beloning die hun en hun gezin een behoorlijke levensstandaard verschaft. Het erkent voorts de rol van vrijelijk gesloten collectieve arbeidsovereenkomsten en mechanismen voor de vaststelling van wettelijke minimumlonen om de doeltreffende uitoefening van dit recht, het recht van alle werknemers en werkgevers om zich te organiseren in plaatselijke, nationale en internationale organisaties voor de bescherming van hun economische en sociale belangen en het recht op collectief onderhandelen, te waarborgen.

 

(5)

Hoofdstuk II van de op 17 november 2017 in Göteborg afgekondigde Europese pijler van sociale rechten (de “pijler”) bevat een reeks beginselen als leidraad voor het waarborgen van eerlijke arbeidsvoorwaarden. Beginsel nr. 6 van de pijler bevestigt andermaal dat werknemers recht hebben op een billijk loon waarmee zij een behoorlijke levensstandaard kunnen genieten. Overeenkomstig het...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.