Memorie van antwoord - Regels omtrent de instelling van de Nederlandse Sportraad (Wet op de Nederlandse Sportraad)

Deze memorie van antwoord i is onder nr. C toegevoegd aan wetsvoorstel 35983 - Wet op de Nederlandse Sportraad i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Regels omtrent de instelling van de Nederlandse Sportraad (Wet op de Nederlandse Sportraad); Memorie van antwoord
Document­datum 07-09-2022
Publicatie­datum 07-09-2022
Nummer KST35983C
Kenmerk 35983, nr. C
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

2022

Vergaderjaar 2021

35 983

Regels omtrent de instelling van de Nederlandse Sportraad (Wet op de Nederlandse Sportraad)

MEMORIE VAN ANTWOORD

Ontvangen 1 september 2022

MEMORIE VAN ANTWOORD

Met belangstelling heb ik kennisgenomen van de vragen van de leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het wetsvoorstel inzake de instelling van de Nederlandse Sportraad als permanent adviescollege. Hieronder ga ik graag in op de vragen en opmerkingen die de leden van de fractie van de PVV naar voren hebben gebracht. Ter wille van de leesbaarheid zijn de antwoorden cursief weergegeven.

Het voorbereidend onderzoek geeft de leden van de PVV-fractie aanleiding tot het stellen van enkele vragen.

Met het gewijzigd voorstel van wet van 24 mei 20221 wordt de status van de Nederlandse Sportraad omgezet van een tijdelijk adviescollege over het te voeren beleid op het gebied van sportevenementen naar een onafhankelijk permanent adviescollege met een wettelijke adviestaak over beleid ten aanzien van sport en maatschappelijke vraagstukken in relatie tot sport. Uit het «Werkprogramma 2021-2024» van de Nederlandse Sportraad2 blijkt dat de meerwaarde van de Nederlandse Sportraad over het algemeen als het grootst wordt beschouwd wanneer de adviezen maatschappijbrede relevantie hebben en over thema's gaan waarbij sport als «middel» wordt ingezet.

Kan de regering aangeven in hoeverre de Nederlandse Sportraad nog als onafhankelijk kan worden beschouwd als sport wordt ingezet als middel ter ondersteuning van gevoerd maatschappelijk beleid?

Bijvoorbeeld beleid gericht op het divers en toegankelijk maken van de sport vanwege het immigratiebeleid, de eenzijdige focus op racisme en seksuele intimidatie als het gaat om verbaal en fysiek geweld in de sport en/of het

1    Kamerstukken I 2021/22, 35 983, A.

2    Kamerstukken I 2020/21,30 234, K en bijlage.

kst-35983-C ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

realiseren van een vitaler Nederland, waarbij het accent dient te worden verlegd van curatieve zorg naar preventie om bijvoorbeeld toekomstige pandemieën te kunnen weerstaan, dan wel de zorg betaalbaar te houden.

De instelling van de Nederlandse Sportraad als permanent adviescollege is conform de Kaderwet adviescolleges. Deze wet biedt een algemeen wettelijk kader waarbinnen adviescolleges hun adviestaak kunnen uitoefenen. Dit kader bestaat onder meer uit bepalingen inzake de instelling van een adviescollege, de benoeming van leden, de totstandkoming van het werkprogramma en de bevoegdheden tot advisering.

Deze bepalingen zijn gericht op onafhankelijke advisering door adviescolleges. De onafhankelijke positie van de Nederlandse Sportraad wordt derhalve gewaarborgd door de Kaderwet adviescolleges.

Het feit dat sport als middel voor maatschappelijk beleid kan worden ingezet, en het feit dat de Nederlandse Sportraad adviseert over thema's op de raakvlakken van maatschappelijke domeinen en sport, doen niets af aan de onafhankelijke oordeelsvorming van de Nederlandse Sportraad over die thema's.

De Nederlandse Sportraad geeft in zijn adviezen naar eigen inzicht een oordeel over hoe sport een middel kan zijn voor maatschappelijke vraagstukken, waarbij de raad uiteraard in ogenschouw neemt wat dat voor de sport zelf betekent.

De Nederlandse Sportraad staat in verbinding met zowel de politiek en het beleid. Kan de regering uitleggen waarom de Nederlandse Sportraad niet als verlengstuk van de overheid kan worden gezien om het gevoerde beleid te ondersteunen?

De Nederlandse Sportraad staat in verbinding met politiek, beleid en maatschappij om relevante thema's te signaleren waarin sport een rol speelt. De leden van de Nederlandse Sportraad worden, conform de Kaderwet adviescolleges, benoemd op grond van de benodigde deskundigheid alsmede op grond van maatschappelijke kennis en ervaring. Op basis van deze expertise komt de Sportraad tot onafhankelijke adviezen, ofwel op verzoek van de regering of een van beide kamers der Staten-Generaal ofwel uit eigen beweging. De adviezen kunnen ondersteuning van het gevoerde beleid inhouden. De Sportraad kan echter ook adviseren om het bestaande beleid (gedeeltelijk) te herzien.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport,

  • C. 
    Helder

Eerste Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 983, C 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.