Verordening 2022/615 - Wijziging van Verordening (EU, Euratom) nr. 609/2014 om de voorspelbaarheid voor de lidstaten te vergroten en de procedures voor geschillenbeslechting bij de terbeschikkingstelling van de traditionele eigen middelen, de btw- en de bni-middelen te verduidelijken

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 3 mei 2022 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU, Euratom) 2022/615 van de Raad van 5 april 2022 tot wijziging van Verordening (EU, Euratom) nr. 609/2014 om de voorspelbaarheid voor de lidstaten te vergroten en de procedures voor geschillenbeslechting bij de terbeschikkingstelling van de traditionele eigen middelen, de btw- en de bni-middelen te verduidelijken

officiële Engelstalige titel

Council Regulation (EU, Euratom) 2022/615 of 5 April 2022 amending Regulation (EU, Euratom) No 609/2014 in order to enhance predictability for Member States and to clarify procedures for dispute resolution when making available the traditional, VAT and GNI based own resources
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2022/615
Origineel voorstel COM(2021)327 NLEN
Celex-nummer i 32022R0615

3.

Wettekst

13.4.2022   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 115/51

 

VERORDENING (EU, Euratom) 2022/615 VAN DE RAAD

van 5 april 2022

tot wijziging van Verordening (EU, Euratom) nr. 609/2014 om de voorspelbaarheid voor de lidstaten te vergroten en de procedures voor geschillenbeslechting bij de terbeschikkingstelling van de traditionele eigen middelen, de btw- en de bni-middelen te verduidelijken

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 322, lid 2,

Gezien het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, en met name artikel 106 bis,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Gezien het advies van het Europees Parlement,

Gezien het advies van de Rekenkamer (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Hoewel Verordening (EU, Euratom) nr. 609/2014 van de Raad (2) voor een solide en stabiele verankering van de mechanismen voor de financiering van de Unie heeft gezorgd, moeten de bepalingen inzake de terbeschikkingstelling van eigen middelen worden verbeterd om de voorspelbaarheid ervan voor de lidstaten te vergroten en de procedures voor geschillenbeslechting te verduidelijken.

 

(2)

Momenteel beheren enkel de lidstaten eigenmiddelenrekeningen die op naam van de Commissie zijn geopend. Een vermindering van het aantal bankrekeningen dat wordt gebruikt voor de inning van eigen middelen, zou efficiënter zijn en een gemeenschappelijke aanpak van het kasbeheer mogelijk maken. Om het beheer van de eigenmiddelenrekeningen te moderniseren, moet de Commissie een gecentraliseerde eigenmiddelenrekening kunnen instellen. De lidstaten moeten kunnen kiezen of zij gebruikmaken van die gecentraliseerde eigenmiddelenrekening dan wel van een rekening die op naam van de Commissie bij hun schatkist of nationale centrale bank is geopend. Opdat de lidstaten met kennis van zaken een keuze kunnen maken, moet de Commissie een gedetailleerde kosten-batenanalyse van het gebruik van de gecentraliseerde eigenmiddelenrekening verrichten.

 

(3)

Momenteel staat Verordening (EU, Euratom) nr. 609/2014 de lidstaten niet toe vooruitbetalingen te doen. In het verleden hebben sommige lidstaten hun nationale bijdragen echter vooruitbetaald nadat de Commissie daarmee had ingestemd. Ten behoeve van de rechtszekerheid moet in die verordening worden bepaald dat de lidstaten de mogelijkheid hebben om per geval vooruitbetalingen te doen, mits zij de Commissie daarvan vooraf in kennis stellen. Indien een lidstaat van die mogelijkheid gebruik maakt, mogen de andere lidstaten om redenen van billijkheid geen kosten dragen die verband houden met de vooruitbetaling, zoals negatieve rente.

 

(4)

De datum van betaling door de lidstaten van de aanpassingen van de btw- en bni-middelen van voorgaande begrotingsjaren moet worden verschoven naar maart van het volgende jaar om de voorspelbaarheid voor de nationale begrotingsprocedures te vergroten. De datum van betaling door de lidstaten van de aanpassingen moet ook gelden voor bedragen waarover de Commissie vóór de inwerkingtreding van deze verordening informatie heeft verstrekt.

 

(5)

Ten behoeve van de begrotingsstabiliteit die nodig is om de beleidsdoelstellingen van de Unie te financieren, moet de procedure voor de berekening van rente er met name voor zorgen dat eigen middelen tijdig en volledig beschikbaar worden gesteld.

 

(6)

De huidige drempel waaronder rentebedragen worden kwijtgescholden, moet worden aangepast. Daarom moet het bedrag waarvoor wordt afgezien van de invordering van rente, worden verhoogd om de kosteneffectiviteit van de invorderingsprocedures te verbeteren.

 

(7)

Bij Verordening (EU, Euratom) nr. 609/2014 is de verhoging van de rente boven het basispercentage beperkt tot 16 procentpunten. Deze beperking op 16 procentpunten geldt...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

4.

Origineel voorstel

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.