Brief regering; Kader Passende Zorg - Kwaliteit van zorg

Deze brief is onder nr. 649 toegevoegd aan dossier 31765 - Kwaliteit van zorg.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Kwaliteit van zorg; Brief regering; Kader Passende Zorg
Document­datum 30-06-2022
Publicatie­datum 01-07-2022
Nummer KST31765649
Kenmerk 31765, nr. 649
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021-2022

 

31 765

Kwaliteit van zorg

Nr. 649

BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 juni 2022

Hierbij bied ik uw Kamer, mede namens de Minister voor Langdurige Zorg en Sport, het Kader Passende Zorg1 aan dat door het Zorginstituut is opgesteld.

In het coalitieakkoord (bijlage bij Kamerstuk 35 788, nr. 77) staat dat passende zorg de norm is. Daarom heeft het Zorginstituut in opdracht van het Ministerie van VWS een kader Passende zorg opgesteld. Dit Kader beschrijft de noodzakelijke gezamenlijke beweging naar passende zorg en wat de overheid daarbij van iedereen verwacht. Ik omarm de richting die het Kader geeft. Het is belangrijk dat we stappen zetten om de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan, zoals de uitdagingen op de arbeidsmarkt en financiële houdbaarheid van ons zorgstelsel, aan te kunnen. Het Kader Passende zorgt biedt daarmee een basis voor wat er in de zorg moet gebeuren, inclusief de daarover te sluiten akkoorden.

Het Zorginstituut begint het Kader Passende Zorg met een beschrijving van de maatschappelijke opgaven waarmee de zorgsector en de samenleving aan de slag moeten om de zorg toekomstbestendig te maken. Deze maatschappelijke opgaven liggen op het vlak van mensgerichtheid, houdbaarheid en duurzaamheid.

Het kader werkt daarna de 4 principes van passende zorg verder uit:

  • Passende zorg is waardegedreven: Waardegedreven betekent dat veilige zorg een relevante bijdrage levert aan de gezondheid van mensen, nu en in de toekomst, tegen een beperkte inzet van geld, personeel en grondstoffen.
  • Passende zorg komt samen met en gezamenlijk rondom de patiënt tot stand: Zorg die samen met patiënten/cliënten tot stand komt, betekent zorg die past bij de persoonlijke situatie, behoeften en wensen van de
 

1 Zie bijlage.

kst-31765-649

ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 31 765, nr. 649    1

patiënt/cliënt. Dat wordt bepaald in een gezamenlijk besluitvormingsproces tussen zorgverlener en patiënt en diens naasten.

  • Passende zorg is de juiste zorg op de juiste plek: Passende zorg op de juiste plek betekent zorg verplaatsen naar dichterbij als het kan en verder weg als het moet. Zorg vervangen door nieuwe vormen van zorg zoals
  • e-Health en domotica. En zorg voorkomen die niet passend is.
  • Passende zorg gaat over gezondheid in plaats van ziekte: Het centraal stellen van gezondheid in plaats van ziekte betekent een breder perspectief op de gezondheidszorg. Zorg gaat niet primair om de ziekte, maar om het leven van mensen, ook in de laatste levensfase. Dat vraagt om aandacht voor andere levensterreinen

Daarnaast beschrijft het Kader Passende Zorg welke inzet wordt verwacht van partijen om de beweging naar passende zorg verder te brengen. Het Kader Passende Zorg geeft daarbij ook een aantal concrete activiteiten waarmee partijen aan de slag kunnen. Bij passende zorg gaat het erom dat ieder vanuit eigen perspectief de verbinding maakt met het grotere gedeelde belang van de maatschappelijke opgaven, en andere partijen daarbij betrekt als dat nodig is.

Dat vergt van eenieder verbindend leiderschap en effectieve samenwerking, waarvan onderling respect en elkaar gunnen belangrijke elementen zijn.

Tot slot is om voortgang te blijven boeken regie nodig, het Kader Passende Zorg geeft hierbij ook richting aan hoe die regie in te richten.

Ik ben blij dat het Kader Passende Zorg er is. Hiermee kunnen we verder. Het Kader Passende Zorg kan helpen bij de concretisering van afspraken in het beoogde Integraal Zorgakkoord.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.J. Kuipers

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 31 765, nr. 649


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.