Tegen ontwrichting rechtsstaat meer gepensioneerde rechters nodig

Met dank overgenomen van 50PLUS i, gepubliceerd op dinsdag 21 juni 2022.

50PLUS-Senator Martine Baay pleit in een opiniestuk in De Telegraaf van dinsdag 21 juni voor het aantrekken van meer gepensioneerde rechters en voor meer online rechtbankzittingen. Dit om ontwrichting van onze rechtsstaat te voorkomen.|

Alleen al in Gelderland ontlopen 1500 verdachten vervolging door een tekort aan rechters. Dit tekort is een landelijk probleem. ,,Het huidige principe dat rechters op hun 70ste verjaardag definitief moeten terugtreden, moeten we laten varen. Dat is pure leeftijdsdiscriminatie”, vindt Martine Baay.

De 50PLUS-Senator, jurist en oud-advocaat, deed dinsdag 21 juni in de Eerste Kamer mee aan het debat over de toekomst van de rechtspraak.

De rechtspraak heeft tijdens de coronacrisis al ervaring opgedaan met online rechtszittingen (via Teams, Skype en telefoon) en met de inzet van gepensioneerde rechters. Volgens de Raad voor de Rechtspraak zijn daarbij 125 oud-rechters ingeschakeld. De noodwet die dit mogelijk maakt loopt volgend jaar af. Baay pleit er voor deze verworvenheden blijvend in de wet vast te leggen.

Veiligheid en efficiency zijn belangrijke redenen om zittingen liever online te doen dan fysiek in de rechtszaal. Baay waarschuwt er wel voor, dat efficiencyoverwegingen straks niet mogen gaan overheersen. ‘Mensen die hun recht zoeken, willen gehoord en gezien worden door een ander mens. Een zitting zou alleen online plaats mogen vinden als de rechtzoekende dat zelf ook wil’.

Baay pleitte er verder ook voor gepensioneerde rechters aan te blijven trekken om extra zittingen te doen om de achterstanden in te lopen en diende daarover ook een motie in. ‘Het nu geldende principe dat rechters op hun 70 ste verjaardag terugtreden, moeten we laten varen. Dat is pure leeftijdsdiscriminatie. We vragen dat ook niet van bewindslieden en mensen in het bedrijfsleven’..

Het gehele artikel is HIER te lezen.

© 21 juni 2022