Tripartiete top

Met dank overgenomen van Europa Nu.

De tripartiete sociale top is een dialoog tussen de sociale partners en de voorzitters van de Raad, Europese Raad en Commissie. Op Europees niveau worden de sociale partners vertegenwoordigd door een aantal koepelorganisaties van vakbonden en werkgevers. De dialoog richt zich op vier onderwerpen: macro-economische ontwikkelingen, werkgelegenheidsbeleid, sociale bescherming en leren en werken.

Deze tripartiete top wordt in principe ieder jaar wordt gehouden voorafgaand aan de voorjaarstop van de Europese Raad waar de prioriteiten voor het Europees semester worden besproken. In sommige gevallen wordt de tripartiete sociale top opgewaardeerd tot een heuse Sociale Top. Die keren namen alle regeringsleiders deel, en werden er bredere richtlijnen of verklaringen aangenomen die meer richting moesten geven aan het sociale beleid in de EU.

Wanneer Nederland als aankomend of huidig voorzitter van de Europese Unie deelneemt aan de top doen ook de Nederlandse vakbonden en werkgeversorganisaties mee aan de top.

1.

Meer informatie