Woorden doen ertoe

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 18 januari 2022.

We moeten harde grenzen trekken. Racisme is geen mening. Racisme is niet normaal. Niet op straat en ook niet in de Tweede Kamer. Wat Geert Wilders (PVV) vanochtend in het debat heeft gezegd is onacceptabel.

Jesse Klaver @jesseklaver

Fractievoorzitter

Daarom riepen wij de Kamervoorzitter op om van Geert Wilders te vragen zijn racistische en discriminerende woorden terug te nemen. Wat ons betreft een voorwaarde om deel te kunnen nemen aan het debat.

Lees hier wat Jesse Klaver in het debat tegen Wilders zei:

“Als het ons allemaal menens is dat wij zeggen dat onze democratische rechtsstaat hier onder druk staat. Dan begint dat bij dat we grenzen durven te trekken. En als u op deze manier spreekt over collega-parlementariërs, als u op deze manier spreekt over de samenleving... dan gaat u een grens over.

Omdat u dan niet meer respecteert dat we in dit land tot vreedzame oplossingen komen in een democratisch debat. Dat uiteindelijk de meerderheid besluit. Dat de mensen die hier worden gekozen, democratisch zijn gekozen. En als u dat niet doet dan is er nog maar één pad dat open ligt: geweld.

Als de heer Wilders zijn woorden niet wil terugnemen, vraag ik u of u hem wil vragen zijn woorden terug te nemen. En wat mij betreft kan hij anders niet deelnemen aan deze vergadering.”

Afspelen

Afspelen op YouTube

“Voorzitter, woorden doen ertoe. Dat is niet omdat ik het zeg. Dat is omdat veiligheidsdiensten dat zeggen. Die zeggen dat er de afgelopen jaren een enorme toename is geweest van radicalisering van extreemrechts. Van jongeren die zijn gaan geloven in de woorden van politici zoals de heer Wilders.

Woorden doen ertoe. Als we zien dat steeds meer mensen gaan geloven in complottheorieën, als we zien dat journalisten niet normaal naar demonstraties kunnen gaan over coronabeleid, dat ze beveiligd moeten worden, dat politici niet normaal naar de trein kunnen lopen, maar beveiligd moeten worden...

Mensen voelen zich en denken dat er iets heel groots gaande is. Meneer Wilders, daar draagt u aan bij en daar spreek ik u op aan.”