Brief regering; Reactie op brief COC en Rutgers: ‘Situatie LHBTI’s op school - urgent verzoek COC en Rutgers’ - Voortgezet Onderwijs

Deze brief is onder nr. 503 toegevoegd aan dossier 31289 - Voortgezet Onderwijs.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voortgezet Onderwijs; Brief regering; Reactie op brief COC en Rutgers: ‘Situatie LHBTI’s op school - urgent verzoek COC en Rutgers’
Document­datum 14-12-2021
Publicatie­datum 15-12-2021
Nummer KST31289503
Kenmerk 31289, nr. 503
Commissie(s) Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

31 289

Voortgezet Onderwijs

Nr. 503

BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 14 december 2021

Op 20 april 2021 heeft uw Kamer mij verzocht een afschrift te sturen van het antwoord dat door de Minister van Basisonderwijs, Voortgezet onderwijs en Media en mijzelf is gegeven in reactie op de brief van het COC en Rutgers: «Situatie LHBTI's op school - urgent verzoek COC en Rutgers».

Tot mijn spijt heeft mijn reactie, door een omissie van onze kant, langer op zich laten wachten.

De brief van het COC en Rutgers volgde op een artikel in het NRC Handelsblad van 26 maart jl. over de situatie van LHBTI-leerlingen op de reformatorische Gomarus Scholengemeenschap: «School duwt kinderen ongevraagd uit de kast».

In overleg met COC heeft in plaats van een schriftelijke reactie, een gesprek plaatsgevonden met het COC. In dat gesprek heb ik nogmaals het belang van een veilig schoolklimaat benadrukt en ben ik ingegaan op de concrete maatregelen die het COC en Rutgers voorstellen. Tevens is het COC uitgenodigd om deel te nemen aan gesprekken over hoe signalen van onveiligheid op school in de toekomst tijdig kunnen worden opgepikt. Deze gesprekken vinden inmiddels plaats.

De aanpak van de Inspectie van het Onderwijs omtrent de gebeurtenissen op de Gomarus zijn met u besproken tijdens het plenair debat van 30 september jl. (Handelingen II 2020/21, nr. 6, item 11) over een school die leerlingen dwingt voor hun seksuele gerichtheid uit te komen. Daarnaast heeft Minister Slob twee keer met de voormalig leerlingen van de Gomarus Scholengemeenschap gesproken. Ook op beleidsmedewer-kersniveau is contact met de oud-leerlingen en wordt gesproken over

kst-31289-503 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

nazorg en steun. Er is bewust gekozen de gesprekken met leerlingen kleinschalig te houden om zo de veiligheid voor de leerlingen te waarborgen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

I.K. van Engelshoven

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 31 289, nr. 503 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.