Besluitpunt "Nahang Reparatiebesluit kerninstallaties, splijtstoffen en ertsen in verband met Richtlijn 2011/70/Euratom"

commissie Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat (IW)
vergadering 2021-11-29
volgnummer 8b
 

Zaak:

 

Voorstel:

Indien de commissie besluit deze zaak niet controversieel te verklaren, is het voorstel deze voor kennisgeving aan te nemen.

Noot:

De voorlegging van dit besluit geschiedt in het kader van de wettelijk voorgeschreven nahangprocedure (artikel 76, tweede lid, van de

Kernenergiewet). Het besluit behelst een spoedreparatie van het Besluit kerninstallaties, splijtstoffen en ertsen (Bkse). Deze houdt in dat in de begripsomschrijving van “beheer van verbruikte splijtstoffen” het woord

“opwerken” wordt ingevoegd. De reparatie wordt vereist door de Europese

Commissie in het kader van ingebrekestelling 2018/2022 inzake Richtlijn 2011/70/Euratom. Dit woord was bij de oorspronkelijke omzetting abusievelijk niet opgenomen in de definitie, omdat in Nederland geen opwerking plaatsvindt. Vanwege het technische één-op-één karakter van de reparatie, de strikte omzetting en de vereiste spoed i.v.m. de door de Europese Commissie gestelde deadline van 15 september 2021 is met toepassing van titel 1.2 Awb en artikel 11 Bekendmakingswet afgezien van voorhang en de standstillperiode van vier weken bij de nahang. Het besluit is derhalve reeds in werking getreden.

 

1.

Nederlandse dossiers