EP-Commissie Sociale Zaken stemt voor invoering Europees minimumloon

vrijdag 12 november 2021, 8:30

DEN HAAG (PDC) - De EP-commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken1 (EMPL) stemt in met de plannen voor een Europees minimumloon. Gisteren werd een rapport daarover van co-rapporteur Agnes Jongerius2 (PvdA) aangenomen. De Europese Commissie stelde in 2020 een richtlijn voor een EU-minimumloon voor. Het Europees Parlement3 heeft nu in commissieverband zijn standpunt in de onderhandelingen daarover ingenomen.

De richtlijn voor een Europees minimumloon heeft twee pijlers. Enerzijds moet de richtlijn ervoor zorgen dat nationale minimumlonen in de EU toereikend zijn en een bestaanszekerheid garanderen. Aan de andere kant geeft de richtlijn meer ruimte aan collectief onderhandelen door werknemers: als in een lidstaat minder dan 80% van de werknemers door een CAO beschermd wordt, wordt de lidstaat verplicht met een actieplan te komen om deze dekking te verbeteren. De oorspronkelijke insteek van de Europese Commissie was op dit punt 70%.

Nu moeten de ministers van Sociale Zaken in de Raad van de Europese Unie4 nog een overeenkomst bereiken over hun standpunt inzake de richtlijn. In het Europees Parlement zal het voorstel naar verwachting in de week van 22 november plenair in stemming worden gebracht, nu het voorstel in commissieverband is aangenomen.

Bron: Europees Parlement

Verwant nieuws

  • New rules for fair minimum wages in the EU (11 november 2021)

  • 1. 
    Deze parlementaire commissie houdt zich onder meer bezig met het werkgelegenheidsbeleid en sociaal beleid (waaronder arbeidsomstandigheden en sociale zekerheid), het beleid voor beroepsopleidingen en het vrije verkeer van werknemers.
     
  • 2. 
    Agnes Jongerius (1960) was van 1 juli 2014 tot 16 juli 2024 lid van het Europees Parlement voor de PvdA. Mevrouw Jongerius was voorzitter van de PvdA-delegatie en hield zich in het EP bezig met werkgelegenheid en sociale zaken en met internationale handel. In de periode 2005-2012 was zij voorzitter van de FNV. Zij was daarna onderzoeker bij de Universiteit Utrecht, waar zij zich bezighield met de vraag hoe de burger beter betrokken kan worden bij Europa. Mevrouw Jongerius begon haar loopbaan bij de vervoersbond FNV en was later cao-coördinator en vicevoorzitter van de FNV. Sinds januari 2025 is zij waarnemend burgemeester van IJsselstein.
     
  • 3. 
    Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
     
  • 4. 
    In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.