Kamer debatteert dinsdag over eindverslag informateur Hamer

maandag 6 september 2021, 9:21

DEN HAAG (PDC i) - De Tweede Kamer debatteert dinsdag over het eindverslag van informateur Mariëtte Hamer i. Hamer publiceerde haar eindverslag op 2 september na een informateurschap dat 71 dagen duurde.

In haar eindverslag schrijft Hamer dat de betrokken partijen nog steeds politieke blokkades opwerken en een meerderheidskabinet daardoor uit het zicht lijkt. Zo zien VVD i en CDA i een coalitie met PvdA i en GroenLinks i niet zitten, terwijl D66 i de samenwerking met de huidige coalitiepartner ChristenUnie niet wil voortzetten. Hamer, die de formatiegesprekken tevergeefs langs de inhoud probeerde te voeren, sprak haar bezorgdheid uit over de huidige ontstane situatie.

Als vervolgstap pleit Hamer voor de aanstelling van een informateur van VVD-huize die de coalitieonderhandelingen gaat begeleiden om een minderheidscoalitie van VVD, CDA en D66 te bereiken. Johan Remkes i (VVD) wordt genoemd als mogelijke opvolger van Hamer. De Tweede Kamer moet zich nog uitspreken over de eventuele aanstelling van Remkes en de verwachting is dat hierover besloten wordt tijdens het plenaire debat op dinsdag.

Documenten

Bron: Bureau Woordvoering Kabinetsformatie en Tweede Kamer