Brief regering; Concept beantwoording openbare raadpleging “Digitale gezondheidsgegevens en - diensten - Europese ruimte voor gezondheidsgegevens” - Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Deze brief is onder nr. 3145 toegevoegd aan dossier 22112 - Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie; Brief regering; Concept beantwoording openbare raadpleging “Digitale gezondheidsgegevens en - diensten - Europese ruimte voor gezondheidsgegevens”
Document­datum 25-06-2021
Publicatie­datum 28-06-2021
Nummer KST221123145
Kenmerk 22112, nr. 3145
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-

2021

22 112

Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 3145

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 25 juni 2021

Tijdens de procedurevergadering 26 mei jl. van uw vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, verzoeken de leden conform agendapunt 5 betreffende Overzicht nieuwe gepubliceerde EU-voorstellen VWS in besluit 1) om:

de reactie op de Europese raadpleging «Digitale gezondheidsgegevens en -diensten - Europese ruimte voor gezondheidsgegevens» aan de Kamer te doen toekomen alvorens deze wordt ingediend bij de Europese Commissie.

Graag stuur ik u aangehecht de conceptbeantwoording van mijn Ministerie op deze openbare raadpleging1. In de beantwoording heb ik zowel mijn collega ministeries EZK en OC&W betrokken, aangezien het datavraagstukken betreft voor onder andere wetenschappelijk onderzoek en beleid. De deadline voor de indiening van de beantwoording op de openbare raadpleging bij de Europese Commissie is 26 juli a.s.

De beantwoording van de openbare raadpleging betreft echter niet de vaststelling van de Nederlandse positie op een mogelijk voorstel op een Europese ruimte voor gezondheidsgegevens. Daarvoor is meer inzicht nodig op het daadwerkelijke voorstel van de Europese Commissie. De verwachting is dat de Europese Commissie begin 2022 met een wetgevend voorstel zal komen, waarna pas conform de formele procedures tot een Nederlands standpunt wordt gekomen. Dit standpunt vormt de opmaat naar de onderhandelingen op Europees niveau. Het vormen

1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-22112-3145 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

van een Nederlands standpunt en een concrete beleidspositie op een aanstaande Europese Commissie voorstel laat ik echter over aan een nieuw Kabinet. Uw Kamer zal hier uiteraard in worden betrokken.

De Minister voor Medische Zorg,

  • T. 
    van Ark

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021,22 112, nr. 3145 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.