Digitaal burgerplatform voor Conferentie voor de Toekomst van Europa gelanceerd

maandag 19 april 2021, 15:11

DEN HAAG (PDC) - Het bestuur van de Conferentie over de Toekomst van Europa1 heeft vandaag een meertalig digitaal burgerplatform gelanceerd. Hierop worden EU2 burgers uitgenodigd om hun inzichten te delen en de discussie aan te gaan over de toekomst van Europa.

Het platform is beschikbaar in 24 talen waardoor burgers uit de hele EU hun ervaringen en gedachten kunnen delen via online fora en evenementen. Het maakt een belangrijk onderdeel uit van de Conferentie over de Toekomst van Europa. De Conferentie is bedoeld om inzicht te krijgen aangaande de richtingen waarin de EU zich in de toekomst moet gaan ontwikkelen.

Het initiatief is georganiseerd rondom een aantal kernonderwerpen zoals klimaatverandering, milieu, gezondheid, sociale zekerheid, buitenlandsbeleid en de rechtstaat. Het platform is beschikbaar tot de lente van 2022.

  • Platform van de Conferentie over de Toekomst van Europa

Bron: Europese Commissie3.

Meer over ...

  • Europa en democratie
  • De Conferentie over de Toekomst van Europa (2021-2022)

  • 1. 
    Van 9 mei 2021 tot en met 9 mei 2022 vond de Conferentie over de Toekomst van Europa plaats. Deze had als doel het vaststellen van de prioriteiten van de Europese Unie. Hierin stond de burger centraal. Er zijn bijna 50 voorstellen aangenomen, die zijn uitgewerkt in 325 voorgestelde maatregelen. Enkele opvallende daarvan zijn dat er een einde moet komen aan veto's van lidstaten bij stemprocedures bij de Raad van de EU en de Europese Raad. Verder moet het Europees Parlement het recht krijgen om wetsvoorstellen te initiëren, en moeten er transnationale kandidatenlijsten komen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.
     
  • 2. 
    De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
     
  • 3. 
    Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.