35570 XII - Vaststelling begroting Infrastructuur en Waterstaat 2021
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
Dit wetsvoorstel werd op 15 september 2020 ingediend door de regering.
Dit wetsvoorstel bevat de begroting van uitgaven en ontvangsten voor het jaar 2012 van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Inhoudsopgave
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2021
Bij dit wetsvoorstel werden vijf amendementen ingediend. Bij dit dossier werden in de Tweede Kamer 69 moties ingediend. (180 stuks)2 |
15 september 2020, voorstel van wet, nr. 1
KST35570XII1 Voorstel van wet |
2 |
15 september 2020, memorie van toelichting, nr. 2
KST35570XII2 Memorie van toelichting |
2 |
15 september 2020, advies Raad van State en nader rapport, nr. 3
KST35570XII3 Advies Afdeling advisering Raad van State en Nader rapport |
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met alle documenten in dit dossier, een overzicht van Kamerleden en bewindslieden die bij de behandeling van dit dossier het woord hebben gevoerd en een overzicht van verwante dossiers.
De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.
Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.
- 1.Dion Graus (1967) is sinds 30 november 2006 lid van de Tweede Kamerfractie van de PVV. Hij was presentator van een dierenprogramma op de commerciële zender TV Limburg. De heer Graus heeft als woonplaats Heerlen. Hij houdt zich in de Tweede Kamer vooral bezig met midden- en kleinbedrijf, luchtvaart, mainports, banken en financieel toezicht. De heer Graus was lid van de parlementaire onderzoeks- en enquêtecommissie kredietcrisis.
- 2.VVD-Tweede Kamerlid met grote belangstelling voor vervoer, zowel over de weg, via het water als door de lucht. Was voor hij Kamerlid werd zelfstandig ondernemer (makelaar) en in 2011-2012 fractievoorzitter van de VVD in Provinciale Staten van Gelderland. Zat ook in de gemeenteraadslid van Buren. Hield zich in de negen jaar dat hij Tweede Kamerlid was vooral bezig met (weg)infrastructuur, maritieme zaken, scheepvaart en luchtvaart. Sprak verder geregeld over milieu en klimaat en visserij. Pleitbezorger van goede infrastructuur en bevordering van veilige mobiliteit. Is sinds 2022 wethouder in Tiel.
- 3.Joviale Drentse ondernemer en bijna elf jaar Tweede Kamerlid voor de VVD. Was eigenaar van een groothandel in reclame- en sportartikelen en daarnaast zes jaar voorzitter van de VVD-Kamercentrale in Drenthe en drie jaar lid van de gemeenteraad van Assen. Hield zich in de Kamer bezig met milieu, bodem, vervoer (spoor, openbaar vervoer, fiets), markt en overheid en de Drank- en horecawet en was verder vier jaar voorzitter van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken. Als Kamerlid te typeren als een 'rusteloze' vertegenwoordiger van Noord-Nederland en van ondernemend Nederland. Sinds 2023 is hij voorzitter van Ondernemend Nederland.
- 4.Suzanne Kröger (1976) is sinds 27 oktober 2021 Tweede Kamerlid. Eerder was zij dat van 23 maart 2017 tot 31 maart 2021. Tot 27 oktober 2023 was zij lid van de GroenLinks-fractie en sindsdien van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks-PvdA. Mevrouw Kröger was programmadirecteur bij Greenpeace Nederland en lange tijd actievoerder bij Greenpeace tegen ontbossing en voor verduurzaming. Daarnaast werkte zij na een aardbevingsramp bij de wederopbouw in Kashmir. Mevrouw Kröger is als Kamerlid woordvoerder klimaat en energie.
- 5.Wytske Postma (1977) is sinds 6 december 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van NSC. Eerder was zij van 5 juni 2019 tot 31 maart 2021 Tweede Kamerlid voor het CDA. Zij was daarvoor enkele maanden als zelfstandige aangesloten bij een Public Affairs Bureau, na tien jaar te hebben gewerkt bij de ANWB als public affairs professional en manager participatie en vrijwilligers. Daarnaast was ze bij het CDA actief als vrijwilliger bij diverse verkiezingscampagnes en besturen. Zij was campagneleider van Nieuw Sociaal Contract bij de Tweede Kamerverkiezingen 2023. Als Kamerlid houdt zij zich bezig met klimaat, energie (inclusief betaalbaarheid), economische zaken, luchtvaart en mijnbouw en verder is zij voorzitter van de vaste commissie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, lid van het Presidium en ondervoorzitter vna de Tweede Kamer.
- 6.Sportieve en muzikale ingenieur in de CDA-Tweede Kamerfractie, die daarvoor bijna twintig jaar werkzaam bij hightechbedrijf ASML. Groeide als zoon uit een Marokkaanse gastarbeidersgezin op in Limburg. In zijn woonplaats Helden raadslid en in 2004 actief bij het voorkomen van verdere escalatie na brandstichting in de plaatselijke moskee. In de zeven jaar dat hij Tweede Kamer zat, hield hij zich bezig met buitenlandse handel, bedrijfsleven, midden- en kleinbedrijf, innovatie, spoor, luchtvaart en Europese Zaken. In 2023 was hij voorzitter van de commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
- 7.Uit een gastarbeidersgezin afkomstig SP-Tweede Kamerlid uit Rotterdam. Was bestuurder en onderhandelaar bij de FNV en eerder (lead)organizer van FNV Bondgenoten. In de vier jaar dat hij Kamerlid was woordvoerder op het gebied van infrastructuur, verkeer en milieu. Zette zich in het bijzonder in voor werknemers die in hun werken waren blootgesteld aan het gebruik van chemische stoffen en was lid van de commissie die onderzoek deed naar problemen bij uitvoeringsorganisaties.
- 8.Uit Zeeland afkomstig Tweede Kamerlid in de periode oktober 2018 en maart 2021. Was in de fractie van D66 woordvoerder infrastructuur en waterstaat en sprak onder andere over verkeersveiligheid, zee- en binnenvaart en spoorvervoer. Werkte voor hij Kamerlid werd onder meer bij Grontmij en bij de Milieudienst van Rijnmond. Sinds 2007 is hij jurist omgevingsrecht en sinds 2017 was hij als zelfstandig ondernemer op dat terrein actief. Verder maakte hij deel uit van Provinciale Staten van Zeeland. Werd bij zijn afscheid door de Kamervoorzitter getypeerd als een van de aardigste en liefste Kamerleden. Is sinds mei 2022 wethouder van Middelburg.
- 9.Tot architect opgeleide woordvoerder wonen, ruimtelijke ordening, milieu, ruimtevaart en innovatie in de D66-Tweede Kamerfractie. Was voor zij in 2017 Kamerlid werd fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Eindhoven en adviseur van Atriensis, een bureau dat woningcorporaties adviseert over energie en duurzaamheid. Zelf lijdend aan een progressieve gehooraandoening zette zij zich - met anderen - met succes in voor wettelijke erkenning van de Nederlandse gebarentaal.
- 10.Gijs van Dijk (1980) was van 23 maart 2017 tot 15 februari 2022 Tweede Kamerlid voor de PvdA. Hij was vicevoorzitter van de FNV en eerder bestuurder en afdelingshoofd bij de Algemene Onderwijsbond. Daarvoor werkte hij bij de HBO-raad. De heer Van Dijk woont in Den Burg (Texel). Hij hield zich als Kamerlid bezig met sociale zaken en werkgelegenheid, defensie, financiën, binnenlandse zaken, buitenlandse handel, wonen en rijksdienst en Koninkrijksrelaties.
- 11.Veelzijdig en vasthoudend Tweede Kamerlid van de ChristenUnie in de jaren 2017-2021 en 2022-2023. Zette zich als Groningse onder meer in voor de gedupeerden van de aardbevingen en zat in de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning. Was voor zij Kamerlid werd Statenlid (fractievoorzitter) in Groningen en juridisch adviseur bij Capital Tool Company, een bedrijf dat zich richt op financiering van kleine en middelgrote bedrijven in o.a. ontwikkelingslanden en opkomende economieën. Eerder deed zij onderzoek bij Kenniscentrum Europa Decentraal. Woordvoerder op diverse terreinen, zoals regiobeleid, infrastructuur, milieu, mediabeleid, binnenlandse zaken (constitutionele zaken), Koninkrijksrelaties, justitie en veiligheid en Europa. Sinds mei 2025 is zij waarnemend burgemeester van Weststellingwerf.
- 12.Toegewijde politica van de ChristenUnie, betrokken op mens en natuur, die achtenhalf jaar Tweede Kamerlid was. Was werkzaam als freelance kunsthistorica en begon haar politieke loopbaan als raadslid in Veenendaal en lid van Provinciale Staten in Utrecht. In de Tweede Kamer woordvoerster landbouw, natuur, water, milieu en klimaat, wonen en ruimtelijke ordening, cultuur, zorg, preventie en medische ethiek. Volksvertegenwoordigster in de volle betekenis van het woord, die werkbezoeken nog belangrijker vond dan de vele debatten waaraan zij deelnam. Zette zich - geregeld met succes - in voor concrete doelen, zoals het invoeren van statiegeld om afval te beperken. Ging na haar Kamerlidmaatschap theologie studeren.
- 13.Limburgs Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren. Had zesenhalf jaar zitting in de Kamer, na eerder al een klein jaar als vervanger te zijn opgetreden. Was voor zijn Kamerlidmaatschap medewerker van de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. In 2007-2011 en 2015-2019 Statenlid in Limburg. Als Kamerlid onder meer woordvoerder water, justitie en veiligheid, Koninkrijksrelaties en leenstelsel en voor een aantal dierenwelzijnsdossiers. Sprak verder over de aardgasproblematiek in Groningen en was tevens lid van het Presidium.
- 14.Lammert van Raan (1962) was van 23 maart 2017 tot 6 december 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdD (Partij voor de Dieren). Hij was werkzaam op het gebied van ICT en docent economie en management en organisatiekunde. De heer Van Raan was verder duo-raadslid in Amsterdam, bestuurslid van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht en lid van Provinciale Staten van Noord-Holland. De heer Van Raan hield zich in de Tweede Kamer onder andere bezig met financiën, klimaat, energie, luchtvaart en ICT en privacy. Verder was hij lid van de enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening.
- 15.Chris Stoffer (1974) is sinds 11 april 2018 lid van de Tweede Kamerfractie van de SGP en sinds 5 september 2023 fractievoorzitter. Sinds augustus 2023 is hij politiek leider van de SGP. De heer Stoffer was directeur netwerkmanagement bij Rijkswaterstaat, een organisatie waar hij daarvoor diverse functies bekleedde. Daarnaast was hij raadslid (fractievoorzitter) in de gemeente Nunspeet. Als Kamerlid houdt hij zich onder meer bezig met het algemene regeringsbeleid, buitenlandse zaken, onderwijs, cultuur, jeugd, infrastructuur en waterstaat, fiscale zaken en digitalisering.
- 16.Thierry Baudet (1983) is fractievoorzitter van Forum voor Democratie (FVD) in de Tweede Kamer. Hij is lid van de Tweede Kamer sinds 23 maart 2017, met een onderbreking van drie maanden in 2025. De rechtsfilosoof Baudet is publicist, journalist en opiniemaker. Hij was oprichter-directeur van Popup University en voorzitter van de denktank Forum voor Democratie en daarna partijvoorzitter. Als eurokritische denker was hij betrokken bij Burgerforum EU en bij de campagne voor een raadgevend referendum over het EU-associatieverdrag met Oekraïne. Van 6 februari tot 29 maart 2023 was hij tevens Statenlid in Noord-Holland.
- 17.Stientje van Veldhoven (1973) was van 26 oktober 2017 tot 19 juli 2021 staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat in het kabinet-Rutte III. Deze functie werd van 1 november 2019 tot 14 april 2020 onderbroken, toen zij minister voor Milieu en Wonen was. Mevrouw Van Veldhoven was van 17 juni 2010 tot 26 oktober 2017 Tweede Kamerlid voor D66. In de Tweede Kamer hield zij zich vooral bezig met klimaat, energie, circulaire economie en het gaswinningsdossier. Mevrouw Van Veldhoven was secretaris van de D66-fractie en lid van het Presidium. Eerder was zij onder meer diplomaat bij de Nederlandse Vertegenwoordiging van de EU in Brussel en werkzaam bij de Europese Commissie en clusterleider van het programma Zuidvleugel Randstad op het ministerie van Economische Zaken. Sinds 1 september 2021 is zij vicepresident/directeur van het Europa voor het World Resources Institute.