Wat er nodig is om corona onder controle te houden

Met dank overgenomen van L.F. (Lodewijk) Asscher i, gepubliceerd op donderdag 27 augustus 2020.

‘Wij zijn klaar met corona, maar corona is dat nog niet met ons’. Dat horen we overal in de spotjes van de overheid. Maar wat zien we nu gebeuren?

Elke dag komen er vele duizenden mensen uit oranje gebieden terug van vakantie in Nederland. Veel van hen willen zich graag laten testen. Maar de teststraat op Schiphol sluit elke dag stipt om 18:00 uur en heeft maar beperkte capaciteit. En op de vliegvelden in Rotterdam en Eindhoven kun je niet eens getest worden. Nu bleek gisteren in de uitzending van Op1 ineens dat deze teststraat ook helemaal niet bedoeld is om serieus besmettingen op te sporen, maar als steekproef. Dat is geen serieuze manier om ons te beschermen.

De wachttijden voor coronatesten lopen op. Terwijl we nog onder het aantal voorziene tests per dag zitten, mogen de GGD’en niet opschalen van het ministerie omdat er een schaarste aan tests dreigt. Soms moet je daardoor meer dan 24 uur wachten op een test en daarna nog eens 48 uur op een uitslag. En dan zitten we nu nog in de zomer. Wat als straks het griepseizoen straks begint? Dit kan niet en is in strijd met de herhaald gedane belofte om tot 70.000 tests per dag te kunnen doen.

Quarantaine is een zware opgave. Tijdens het wachten op de uitslag na een test moet je binnen blijven. Als je koorts hebt, blijft het hele gezin thuis. En als je besmet bent of in contact bent geweest met iemand die besmet is, dan blijf je 10 dagen binnen. Daar gaat het schoolkamp van groep 8. Daar gaat je kans om weer wat te kunnen verdienen. Daar zit je dan alleen als je niet zoveel mensen om je heen hebt. Er moet eindelijk een pakket zijn om mensen te helpen, inkomen te compenseren en te ondersteunen als dat nodig is.

De communicatie zigzagt: Eerst was het de schuld van de jongeren, daarna kwam het door tante Sjaan, nu krijgen mensen die voor niets een test doen de schuld. Wat nodig is, is een duidelijke strategie met een helder handelingsperspectief, mensen daarin meenemen, eerlijk zijn over wat we van elkaar verwachten en wat we van de overheid mogen verwachten.

De regels zelf zijn niet duidelijk. Dat zie je heel duidelijk bij de scholen. Gelukkig gaan jongeren weer naar school. Maar wel met duizenden leerlingen zonder afstand tot elkaar in één gebouw. Soms zelfs met gebrekkige ventilatie, omdat het gebouw al verouderd is. Intussen proberen scholen zelf oplossingen te bedenken en komen zij nu al in het nauw omdat leraren thuis te lang moeten wachten op hun test. Ondertussen mag een feestje thuis niet meer, ook niet op 1,5 meter. En zijn mondkapjes een slecht idee, behalve dan in het ov en sommige winkelstraten. Wie het snapt mag het zeggen.

Maar er wordt toch keihard gewerkt? Zeker, en daarvoor moeten we oog hebben en houden. GGD-medewerkers en zorgverleners leveren ongekende prestaties.

Tóch kunnen we niet accepteren dat het coronabeleid zo chaotisch blijft. De beloftes rond testen en bron- en contactonderzoek moeten worden nagekomen. Het is het belangrijkste middel dat we nu hebben om de pandemie te bedwingen. En het is het instrument met de minste negatieve maatschappelijke impact.

En natuurlijk hebben we allemaal een rol te spelen. Het is cruciaal dat we ons houden aan de regels. Dat we afstand houden tot elkaar. Thuisblijven als iemand ziek is. Niet met enorme groepen mensen samen komen. Omzien naar elkaar. Dat moeten we blijven doen.

Maar het is de rol van de overheid om dat mogelijk te maken. Testen die beschikbaar zijn en waarbij snel de uitslag komt. Mensen helpen die het zelf niet redden, en daarmee de quarantainebereidheid vergroten. Duidelijke en eenduidige communicatie. Dat ontbreekt nu. Het rommelige en chaotische beleid dat we nu zien werkt als we niet oppassen averechts. Ik wil daarom zo snel mogelijk in debat met het kabinet. Zodat we nu écht de keuze maken voor controle en indammen van het virus. Kiezen voor wat goed is voor onze gezondheid én economie.