Zonder werk door de coronacrisis? Laat het mij weten

Met dank overgenomen van L.F. (Lodewijk) Asscher i, gepubliceerd op woensdag 8 april 2020.

‘Er is geen werk meer’. Duizenden uitzendkrachten en oproepkrachten kregen een appje met die boodschap. Of een telefoontje van die strekking. Van het ene of het andere moment hebben zij geen inkomen meer.

Het zijn onzekere tijden. Het virus maakt iedere dag weer slachtoffers. Veel Nederlanders kennen inmiddels mensen die ziek zijn of hebben geliefden verloren. En tegelijkertijd laat het virus ook economisch zijn sporen na. En het zijn de mensen die al minder sterk stonden die als eerste worden geraakt.

Het zijn onzekere tijden. Het virus maakt iedere dag weer slachtoffers.

Ik denk dan aan zelfstandigen, oproepkrachten, uitzendkrachten of tijdelijke werknemers. Zij hadden al weinig baanzekerheid, verdienden relatief het minste en hadden moeite een betaalbaar huis te vinden. Nu zijn ze de eerste zonder werk, en zonder grote spaarpot om het op te vangen.

In deze crisis moeten we naar elkaar omzien en elkaar steunen.

In deze crisis moeten we naar elkaar omzien en elkaar steunen. Voor zelfstandige komt er daarom inkomenssteun vanuit de overheid. Dat is een goede zaak. Maar alle uitzendkrachten, oproepkrachten of mensen met een tijdelijk contract zijn aangewezen op de bijstand. Met alle eisen die daaraan gesteld worden.

Wij willen dat de regelingen die er voor zelfstandigen is, ook wordt opengesteld voor mensen die nu zonder inkomen zitten.

Wij willen daarom dat de regeling die er voor zelfstandigen is, ook wordt opengesteld voor de andere mensen die nu ineens zonder inkomen zitten. Volgende week gaat ons Kamerlid Gijs van Dijk daarvoor pleiten in het debat met de minister.

Ben jij je werk en je inkomen kwijt geraakt door deze crisis? Laat het mij dan weten. Dan kan via Whatsapp. Al die verhalen helpen ons om andere partijen te overtuigen van de noodzaak. Want in deze crisis moeten we elkaar steunen.