Een gezamenlijke boodschap voor dit kabinet

Met dank overgenomen van L.F. (Lodewijk) Asscher i, gepubliceerd op dinsdag 3 maart 2020.

Wat is er nou echt belangrijk? Ik had het daarover met schooldirecteur Marianne die ik sprak tijdens een lerarenstaking op de Erasmusbrug.

Ze liep daar omdat ze zich zorgen maakte over de kinderen op haar school. En met Rozemarijn van 14 die ik sprak op het Malieveld. Ze was daar met twee vriendinnetjes aan het staken voor een leefbare planeet. En met Stephan van 30, die ik sprak bij zijn moeder Nel thuis. Hij woonde daar op de zolderkamer, want hij kon geen betaalbaar huis vinden.

Ondanks onze welvaart, is er veel niet meer vanzelfsprekend

Een huis om in te wonen. Mooie natuur en een leefbare planeet. Kinderen die vijf dagen in de week naar school gaan. Het klinkt zo vanzelfsprekend. Maar ondanks al onze rijkdom, al onze welvaart, is het dat vaak niet meer. Zelden is er zoveel gedemonstreerd tegen een kabinet als tegen het huidige kabinet. En dat in een tijd waarin de economie groeit en er geld te over is. Vandaag werd bekend dat er 3,4 miljard over blijft dit jaar. Dit maakt pijnlijk duidelijk dat dit kabinet geen idee heeft wat er in het land speelt.

Daarom stond ik vandaag zij aan zij met Lilian Marijnissen en Jesse Klaver. Met een gezamenlijke boodschap voor dit rechtse kabinet. Als het kabinet kiest voor een koerswijziging zijn wij bereid die plannen te steunen. Dan moet er worden geïnvesteerd in structurele maatregelen tegen het lerarentekort, in meer betaalbare woningen, in een eerlijk klimaatbeleid. En de cadeautjes aan de grote multinationals - zoals het verlagen van de winstbelasting met 2,4 miljard - moeten van tafel. Een belastingplan waar dat in staat kunnen wij niet steunen.

Als je vooruitgang wil, moet je alle krachten verenigen

Samen sta je sterker dan alleen. Als je vooruitgang wilt, als je verbeteringen wil voor meer mensen, dan moeten we alle krachten verenigen om dat voor elkaar te krijgen. Ik weet dat uit ervaring. Ik ben daarom ontzettend blij dat we met de SP en GroenLinks één gezamenlijke oproep doen aan het kabinet. Een oproep om te luisteren naar wat Nederlanders nu écht belangrijk vinden.

Kiezen we voor wat echt belangrijk is of wint het grote geld? Dat is de grote vraag. We kunnen niet nog een jaar wachten. We moeten nu samenwerken en de kans grijpen om iets te veranderen.