Besluit 2019/2106 - Standpunt in het Gemengd Comité EU-Zwitserland inzake de koppeling van hun regelingen voor de handel in broeikasgasemissierechten, met betrekking tot het wijzigen van de bijlagen I en II bij de overeenkomst

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 10 december 2019 gepubliceerd en is op 21 november 2019 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2019/2106 van de Raad van 21 november 2019 over het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in het Gemengd Comité dat is opgericht bij de overeenkomst tussen de Europese Unie en de Zwitserse Bondsstaat inzake de koppeling van hun regelingen voor de handel in broeikasgasemissierechten, met betrekking tot het wijzigen van de bijlagen I en II bij de overeenkomst

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2019/2106 of 21 November 2019 on the position to be taken, on behalf of the European Union, within the Joint Committee established by the Agreement between the European Union and the Swiss Confederation on the linking of their greenhouse gas emissions trading systems, as regards the amendment of Annexes I and II to the Agreement
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2019/2106
Origineel voorstel COM(2019)427 NLEN
Celex-nummer i 32019D2106

3.

Key dates

Document 21-11-2019; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 10-12-2019; PB L 318 p. 96-116
Inwerkingtreding 21-11-2019; in werking datum document zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

10.12.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 318/96

 

BESLUIT (EU) 2019/2106 VAN DE RAAD

van 21 november 2019

over het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in het Gemengd Comité dat is opgericht bij de overeenkomst tussen de Europese Unie en de Zwitserse Bondsstaat inzake de koppeling van hun regelingen voor de handel in broeikasgasemissierechten, met betrekking tot het wijzigen van de bijlagen I en II bij de overeenkomst

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 192, lid 1, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Overeenkomst tussen de Europese Unie en de Zwitserse Bondsstaat inzake de koppeling van hun regelingen voor de handel in broeikasgasemissierechten (1) (“de overeenkomst”) is op 23 november 2017 ondertekend overeenkomstig Besluit (EU) 2017/2240 van de Raad (2).

 

(2)

De overeenkomst is gesloten bij Besluit (EU) 2018/219 van de Raad (3). In artikel 2, lid 2, van dat besluit is bepaald dat de Unie haar akte van bekrachtiging of goedkeuring pas betekent wanneer de Zwitserse Bondsstaat de vereiste regels in werking heeft gesteld om zijn emissiehandelsregeling (ETS) uit te breiden tot de luchtvaart, en wanneer bijlage I, deel B, bij de overeenkomst dienovereenkomstig is gewijzigd.

 

(3)

In artikel 13, lid 2, van de overeenkomst is bepaald dat het Gemengd Comité de bijlagen bij de overeenkomst kan wijzigen.

 

(4)

Het Gemengd Comité plant tijdens zijn vergadering van 5 december 2019 een besluit tot wijziging van de bijlagen I en II bij de overeenkomst vast te stellen.

 

(5)

Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie in het Gemengd Comité moet worden ingenomen met betrekking tot de wijziging van de bijlagen I en II bij de overeenkomst, aangezien de gewijzigde bijlagen voor de Unie bindend zullen zijn.

 

(6)

Zodra het Gemengd Comité de bijlagen I en II bij de overeenkomst heeft gewijzigd om rekening te houden met relevante ontwikkelingen op het gebied van de wetgeving, met inbegrip van de relevante Zwitserse regels voor de uitbreiding van de Zwitserse ETS naar de luchtvaart, worden de in de overeenkomst gestelde voorwaarden voor koppeling geacht te zijn vervuld en moet de Unie derhalve haar akte van goedkeuring betekenen aan de Zwitserse Bondsstaat.

 

(7)

Het standpunt van de Unie in het Gemengd Comité moet derhalve worden gebaseerd op het aangehechte ontwerpbesluit,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het standpunt dat namens de Unie moet worden ingenomen in de tweede vergadering van het Gemengd Comité dat is opgericht bij de Overeenkomst tussen de Europese Unie en de Zwitserse Bondsstaat inzake de koppeling van hun regelingen voor de handel in broeikasgasemissierechten, inzake de wijziging van de bijlagen I en II bij de overeenkomst, is de vaststelling, door het Gemengd Comité, van de wijzigingen van de bijlagen I en II die zijn beschreven in het aanhangsel bij het aan dit besluit gehechte ontwerpbesluit van het Gemengd Comité, te steunen.

Kleine technische wijzigingen van deze bijlagen kunnen zonder nader besluit van de Raad worden goedgekeurd door de vertegenwoordigers van de Unie in het Gemengd Comité.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Dit besluit wordt bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Gedaan te Brussel, 21 november 2019.

Voor de Raad

De voorzitter

  • H. 
    KOSONEN
 

  • (2) 
    Besluit (EU) 2017/2240 van de Raad van 10 november 2017 betreffende de ondertekening, namens de Unie, en de voorlopige toepassing van de Overeenkomst tussen de Europese Unie en de Zwitserse...

Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.