Brief van het Tweede Kamerlid Sjoerdsma over spoedige behandeling van dit wetsvoorstel - Voorstel van Rijkswet van de leden Sjoerdsma, Asscher, Van Otterloo, Van Wijngaarden en Van Ojik houdende regels inzake het creëren van tijdelijke uitzonderingen op de Rijkswet op het Nederlanderschap (Rijkswet inperking gevolgen Brexit)

Deze brief is onder nr. B toegevoegd aan wetsvoorstel 35130 (R2119) - Initiatiefvoorstel Rijkswet inperking gevolgen Brexit i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Voorstel van Rijkswet van de leden Sjoerdsma, Asscher, Van Otterloo, Van Wijngaarden en Van Ojik houdende regels inzake het creëren van tijdelijke uitzonderingen op de Rijkswet op het Nederlanderschap (Rijkswet inperking gevolgen Brexit); Brief van het Tweede Kamerlid Sjoerdsma over spoedige behandeling van dit wetsvoorstel
Document­datum 19-11-2019
Publicatie­datum 19-11-2019
Nummer KST35130B
Kenmerk 35130, nr. B
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-2020

35 130 (R2119)

Voorstel van Rijkswet van de leden Sjoerdsma, Asscher, Van Otterloo, Van Wijngaarden en Van Ojik houdende regels inzake het creëren van tijdelijke uitzonderingen op de Rijkswet op het Nederlanderschap (Rijkswet inperking gevolgen Brexit)

BRIEF VAN HET TWEEDE KAMERLID SJOERDSMA

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 11 november 2019

Op 5 november jl. is met steun van de partijen VVD, D66, GroenLinks, PvdA, 50Plus, SP, SGP, DENK, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie en de leden Van Kooten-Arissen en Van Haga het initiatiefwetsvoorstel van de leden Sjoerdsma, Asscher, Van Otterloo, Van Ojik en Van Wijngaarden tot wijziging van de Rijkswet inzake het creëren van tijdelijke uitzonderingen op de Rijkswet op het Nederlanderschap (Rijkswet Inperking gevolgen Brexit) in de Tweede Kamer aangenomen.

Dit wetsvoorstel beoogt om de afgebakende groep Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk een vangnet te bieden voor de zeer negatieve gevolgen van een eventuele no deal-Brexit. Op 12 december worden er in het VK verkiezingen gehouden, waarna er hopelijk meer duidelijkheid zal komen over de Britse positie ten aanzien van de EU. Gezien de grilligheid van de Britse politiek is het helaas allerminst zeker dat het reeds onderhandelde toetredingsakkoord zal worden aangenomen. Daarmee blijft een no deal-Brexit als een zwaard van Damocles boven de Nederlanders in het VK hangen.

In het voile besef dat het de Tweede Kamer niet past zich op enigerlei wijze te bemoeien met de werkzaamheden en procedures van de Eerste Kamer, zou ik u op de meeste respectvolle wijze willen verzoeken te bezien of bovengenoemde initiatiefwet nog voor de Britse verkiezingen kan worden behandeld in uw Kamer. Dit verzoek komt voort uit de grote urgentie om de honderdduizend Nederlanders in het VK nog voor de Britse verkiezingen de zekerheid te geven dat Nederland hen een vangnet biedt in het geval van een no deal-Brexit.

Ik hoop van harte op uw welwillendheid en medewerking in deze.

kst-35130-B ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

namens de fracties van de VVD, D66, GroenLinks, PvdA, 50Plus, SGP, DENK, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie en de leden Van Kooten-Arissen en Van Haga.

Sjoerdsma

Eerste Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 35 130 (R2119), B 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.