Brief regering; WODC rapport “Geschillen in het MKB - Over het verloop van conflicten bij bedrijven tot tien werkzame personen” - Bedrijfslevenbeleid

Deze brief is onder nr. 383 toegevoegd aan dossier 32637 - Bedrijfslevenbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Bedrijfslevenbeleid; Brief regering; WODC rapport “Geschillen in het MKB - Over het verloop van conflicten bij bedrijven tot tien werkzame personen”
Document­datum 17-10-2019
Publicatie­datum 18-10-2019
Nummer KST32637383
Kenmerk 32637, nr. 383
Commissie(s) Justitie en Veiligheid (JV)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-2020

32 637

Bedrijfslevenbeleid

Nr. 383    BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 17 oktober 2019

Met deze brief bied ik u een rapport aan van het WODC getiteld «Geschillen in het MKB - Over het verloop van conflicten bij bedrijven tot tien werkzame personen»1.

Het WODC heeft onderzoek gedaan naar de conflicten die bedrijven ervaren, hoe ze deze aanpakken en hoe ze aankijken tegen de bestaande juridische voorzieningen. In het onderzoek is ook gevraagd hoe bedrijven de toegang tot het recht beoordelen en welk vertrouwen zij in het algemeen in het rechtssysteem hebben.

Het onderzoek betreft conflicten tussen bedrijven onderling en conflicten tussen enerzijds bedrijven en anderzijds personeel, burgers of de overheid. Voor het burgerperspectief verwijs ik naar de Geschilbeslech-tingsdelta Burgers.2

Uit het rapport blijkt onder meer dat een derde van de bedrijven binnen het tijdsbestek van een jaar één of meer conflicten heeft gehad. De meeste conflicten gaan over de handel of arbeidsrelaties. Vaak vormen conflicten geen of een slechts een beperkte bedreiging voor het voortbestaan van het bedrijf. Verder blijkt dat bedrijven vaak nog geen goed beeld hebben van hoe ze hun recht kunnen halen. Ook zijn ze van mening dat het niet altijd makkelijk is om je recht te halen. Men denkt dat dit veel tijd en geld kost en ingewikkeld is. Ongeveer een kwart van de ondernemers heeft geen vertrouwen in een eerlijke beslissing van een rechter. De meeste ondernemers zijn tevreden over de dienstverlener die ze hebben ingeschakeld.

De uitkomsten van dit onderzoek worden waar mogelijk meegenomen bij lopende trajecten, waaronder de vereenvoudiging van de procedure bij de

1    Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

2    Voert, M. ter & Klein Haarhuis, C.M., Geschilbeslechtingsdelta 2014. Over verloop en afloop van (potentieel) juridische problemen van burgers. Den Haag: WODC, Onderzoek en beleid 315

kst-32637-383 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

rechter voor de incasso van vorderingen en het voornemen om te komen tot laagdrempelige informatie en advies voor alle rechtzoekenden. Verder is toegankelijkheid een van de speerpunten van de Rechtspraak. Hiertoe worden vele initiatieven onder de paraplu van maatschappelijke effectieve rechtspraak (MER) ontwikkeld.

Tot op heden is het mkb daarbij geen specifieke doelgroep. Mede op basis dit rapport zal worden verkend of specifieke projecten gericht op het mkb opportuun zijn.

De Minister voor Rechtsbescherming,

  • S. 
    Dekker

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 32 637, nr. 383 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.