GroenLinks pal achter stakende jeugdzorgmedewerkers

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op maandag 2 september 2019.

Voor het eerst sinds 1901 staken medewerkers uit de Jeugdzorg. Terecht, vindt GroenLinks. De werkdruk voor zorgverleners is veel te hoog. Zij kunnen niet de aandacht en zorg geven die nodig is. Uitval door ziekte loopt de spuigaten uit. Die signalen zijn er al jaren. Hopelijk zien coalitiepartijen nu ook dat er echt meer moet gebeuren.

GroenLinks staat pal achter de stakende jeugdzorgmedewerkers. "Jeugdzorgmedewerkers hebben groot gelijk: het is crisis in de Jeugdzorg. De werkdruk moet omlaag en er moeten meer medewerkers op de groep. Zij kunnen nu niet de aandacht en zorg geven die nodig is. Uitval door ziekte loopt de spuigaten uit. Al jaren trekken we aan de bel, hopelijk zien coalitiepartijen nu ook dat er echt meer moet gebeuren", zegt Tweede Kamerlid Lisa Westerveld, die vandaag bij de staking aanwezig was.

De problemen zijn groot. Te veel jongeren worden gesepareerd, moeten keer op keer van instelling veranderen en steeds hun verhaal doen aan weer nieuwe hulpverleners. Suïcide cijfers onder jongeren waren nog nooit zo hoog. Wachtlijsten lopen op. Intussen meldt de ene na de andere gemeente zich met miljoenentekorten om jeugdhulp te financieren. Westerveld: "Zo kan het niet langer doorgaan. Het gaat om kwetsbare jongeren. Er moet iets veranderen. De decentralisatie in combinatie met een bezuiniging (450 miljoen) is voor veel kinderen en jongeren in de jeugdzorg desastreus. Met name de meest kwetsbare jongeren. De kinderen en jongeren moeten weer centraal komen te staan, in plaats van het systeem."

Ja, er is meer geld nodig. Het is heel erg belangrijk om de werkdruk te verminderen, zodat zorgverleners meer tijd en aandacht kunnen besteden aan deze kinderen en jongeren.

"Maar geld is niet de enige oplossing. Voor jongeren met complexe psychische problemen moeten we centraal weer regie gaan nemen. Voor hen moeten we landelijk zorgen voor de beste expertise centra. Want zij zijn nu de dupe van het gedecentraliseerde systeem waarbij ze van de regen in de drup komen."