3rd annual conference on regulatory scrutiny in the EU, Brussel - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Woensdag 27 mei 2020
kalender

3rd annual conference on regulatory scrutiny in the EU, Brussel

Europese Commissie logo op het glas
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 19 september 2019
plaats Brussel, België
locatie Karel de Grote (CHAR) i Toon locatie
organisatie Europese Commissie (EC) i

Start date : 19/09/2019

End date : 19/09/2019

Where:

Charlemagne building, Brussels, Belgium

European Commission,

Institutional affairs,

  • Events/Conf/Fairs

This conference will bring together representatives of EU institutions, public administrations and think tanks, as well as the broader research communities to reflect on how regulatory scrutiny has functioned in the EU since the establishment of the Regulatory Scrutiny Board.

The event will also explore the roles of quantification and stakeholder consultation in impact assessment and evaluation.

Speakers will come from the European Commission, Member State authorities, European Parliament and academia.

More information on the event


1.

Europese Commissie (EC)

Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen i' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 27 Eurocommissarissen, voor elke lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.

De Europese Commissie mag als enige EU-instelling wetsvoorstellen indienen; zij heeft het zogenaamde recht van initatief. Daarnaast controleert de Commissie of de Europese wetgeving juist wordt toegepast in de lidstaten, onderhandelt zij in internationale organisaties als de Wereldhandelsorganisatie (WTO) i over de handel van de Unie met het 'buitenland' en is zij verantwoordelijk voor het beheer van de Europese begroting van ongeveer 140 miljard euro per jaar.

2.

Meer over...