Brief regering; Tijdelijke Wet Groningen - Gaswinning

Deze brief is onder nr. 675 toegevoegd aan dossier 33529 - Gaswinning.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Gaswinning; Brief regering; Tijdelijke Wet Groningen
Document­datum 08-07-2019
Publicatie­datum 09-07-2019
Nummer KST33529675
Kenmerk 33529, nr. 675
Commissie(s) Economische Zaken en Klimaat (EZK)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-2019

33 529

Gaswinning

Nr. 675    BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN

KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 8 juli 2019

Mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) informeer ik u over de stand van zaken om te komen tot een wettelijke regeling voor de schadeafhandeling en de versterkingsaanpak in Groningen.

Het kabinet werkt aan een integrale aanpak voor schadeherstel en versterking in combinatie met een duurzaam toekomstperspectief van en voor de regio. Daarbij is onze inzet, in lijn met de wens van regionale en maatschappelijke partijen, er nadrukkelijk op gericht dat NAM geen besluitvormende rol meer heeft bij schade en versterken. In de afgelopen anderhalf jaar heb ik - samen met de betrokken regionale en maatschappelijke partijen - en de Minister van BZK gewerkt aan het publiekrechtelijk verankeren van zowel de schadeafhandeling als de versterkingsoperatie en het op afstand plaatsen van NAM. De huidige maatregelen vormen echter slechts tijdelijke oplossingen. Voor het definitief op afstand plaatsen van NAM bij schadeafhandeling en de uitvoering van de versterkingsoperatie is een wettelijke regeling noodzakelijk. Onze ambitie is erop gericht om schadeafhandeling en versterken in één wet, de Tijdelijke Wet Groningen, te verankeren1.

Het wetsvoorstel zoals dat wordt ingediend bij uw Kamer geeft invulling aan het eerste deel van de wettelijke regeling: de afhandeling van schade. Het voorstel wordt mede namens de Staatssecretaris van BZK en de Minister voor Rechtsbescherming aangeboden (Kamerstuk 35 250). Dit wetsvoorstel regelt de afhandeling van alle vormen van schade als gevolg van bodembeweging door de aanleg of exploitatie van een mijnbouwwerk ten behoeve van gaswinning uit het Groningenveld of gasopslag bij Norg. Het wetsvoorstel richt daarnaast een onafhankelijk zelfstandig bestuursorgaan op, het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Met het IMG ontstaat een publiekrechtelijk alternatief voor afhandeling van alle

1 Zie ook nr. 8 in bijlage Versnellingsmaateregelen Groningen (Kamerstuk 33 529, nr. 639, bijlage)

kst-33529-675 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

schadesoorten zonder betrokkenheid van NAM. Tenslotte legt de Minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) met dit wetsvoorstel, ter financiering van de afhandeling van schade door het zbo, een heffing op aan de NAM. Hiermee geef ik uitvoering aan de motie van het lid Van Veldhoven c.s. (Kamerstuk 33 529, nr. 380).

Op hetzelfde moment wordt er gewerkt aan de publiekrechtelijke inbedding van de versterkingsopgave. Voor de uitwerking hiervan zijn de regionale en maatschappelijke partijen, de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en ik op 11 maart 2019 gekomen tot afspraken over de aansturing en uitvoering van de versterkingsoperatie1. Deze afspraken zijn in overleg met de regionale overheden, vooruitlopend op wetgeving, uitgewerkt in het Besluit versterking gebouwen Groningen2. Daarnaast worden thans in overleg met de regio de mogelijkheden geïnventariseerd om in de wetgeving het besluitvormingsproces te versnellen, bijvoorbeeld naar analogie van de Crisis- en herstelwet. De uitbreiding van de Tijdelijke Wet Groningen die nodig is voor de invulling van de versterkingsoperatie zal zo spoedig mogelijk in procedure worden gebracht.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

E.D. Wiebes

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 33 529, nr. 675 2

1

   Kamerstuk 33 529, nr. 587

2

   Stcrt. 2019, nr. 30569


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.