Brief regering; Enkele onderwerpen gaswinning Groningen en gevolgen daarvan - Gaswinning

Deze brief is onder nr. 665 toegevoegd aan dossier 33529 - Gaswinning.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Gaswinning; Brief regering; Enkele onderwerpen gaswinning Groningen en gevolgen daarvan
Document­datum 02-07-2019
Publicatie­datum 03-07-2019
Nummer KST33529665
Kenmerk 33529, nr. 665
Commissie(s) Economische Zaken en Klimaat (EZK)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-2019

 

33 529

Gaswinning

Nr. 665

BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN

KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 juli 2019

Hierbij bied ik u het halfjaarlijkse rapport van het CBS aan over de ontwikkelingen op de woningmarkt in het Groningse aardbevingsgebied (Bijlage 1)1. Daarnaast informeer ik uw Kamer over het gebruik van laagcalorisch gas door Kolencentrales, zoals toegezegd in het AO Mijnbouw/Groningen van 27 juni jl. Tot slot gaat bij deze brief een overzicht van moties van uw Kamer met betrekking tot de aanpak van de bovengrondse gevolgen van de gaswinning in Groningen en de wijze waarop daar uitvoering aan is gegeven (Bijlage 2).

Woningmarktontwikkelingen Groningen

Het CBS-rapport «Woningmarktontwikkelingen rondom het Gronin-gerveld, eerste kwartaal 1995 tot en met het vierde kwartaal van 2018» is de achtste in een reeks. Uit het rapport blijkt dat zowel in het referentie-gebied als de risicogebieden rondom het Groningenveld het herstel van de woningmarkt zichtbaar doorzet.

Tussen het derde kwartaal van 2012 en het vierde kwartaal van 2018, zijn in alle gebieden de verkoopprijzen gestegen, zijn deze verkoopprijzen dichter bij de vraagprijzen komen te liggen en is zowel de verkoop- als te-koopduur afgenomen. Specifieker blijkt wel dat binnen het Gronin-gerveld het herstel in de risicogebieden met gemiddelde en hoge schade-intensiteit later inzet.

Hoewel voor deze beide gebieden geldt dat het herstel van de prijsverhouding en de te-koopduur nog significant achterblijft bij die van het referentiegebied, is ook in de risicogebieden met gemiddelde en hoge schade-intensiteit duidelijk herstel van de woningmarkt zichtbaar is.

 

1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

kst-33529-665

ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 33 529, nr. 665    1

Kolencentrales aangesloten op laagcalorisch gas

Het lid van der Lee (GroenLinks) heeft in het AO van 27 juni jl. gevraagd naar de twee kolencentrales die aangesloten zijn op laagcalorisch gas. Dit betreft de centrales Hemweg 8 te Amsterdam en Amer 9 te Geertruidenberg. Het gas wordt alleen gebruikt om de centrale te starten, waarna zij overstappen op kolen. De gebruikte hoeveelheden zijn op nationaal niveau insignificant.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

E.D. Wiebes

Bijlage 2: uitvoering moties

Motie van het lid Agnes Mulder c.s. over uitbreiding van de capaciteit voor goedgekeurde versterkingsplannen

Met de motie van het lid Agnes Mulder c.s. (Kamerstuk 32 849, nr. 177) is de regering verzocht te zorgen voor dusdanige uitbreiding van de capaciteit van beoordeling en uitvoering dat gemeenten voor langere tijd aan de slag kunnen en duidelijkheid bieden aan bewoners en aannemers en is de regering verzocht zo spoedig mogelijk te starten met opnames van woningen. De opnames van woningen volgens het plan van aanpak van de NCG en de lokale plannen van gemeenten is gestart. In Bestuurlijk Overleg zijn afspraken gemaakt om de capaciteit voor beoordeling van woningen en uitvoering van versterkingsmaatregelen te maximaliseren. Zie voor een gedetailleerde toelichting de bijlage Besluitenlijst Bestuurlijk Overleg Groningen 5 juni 2019 bij mijn brief van 26 juni jl. (Kamerstuk 33 529, nr. 664). Daarmee is de uitvoering van de motie in gang gezet.

Motie van het lid Sienot c.s. over een spoedige afhandeling van schade-meldingen

Met de motie van het lid Sienot c.s. (Kamerstuk 32 849, nr. 179) is de regering opgeroepen bij de TCMG aan te dringen op spoedige afhandeling van schademeldingen en versnelling van het proces van beoordeling van afhandeling. In mijn brieven van 3 en 13 juni jl. (Kamerstuk 33 529, nrs. 639 en 644) heb ik mijn besluit om te komen tot een stuwmeerregeling toegelicht en aangegeven hoe de TCMG het tempo van de schadeafhandeling verhoogt zodat geen nieuw stuwmeer ontstaat. Daarmee heb ik uitvoering gegeven aan deze motie.

Motie van het lid Nijboer c.s. over aandacht voor psychologische problemen

Met de motie van het lid Nijboer c.s. (Kamerstuk 33 529, nr. 436) is de regering verzocht om aandacht te besteden aan stress en psychologische problemen als gevolg van de aardbevingen door begeleiding en professionele ondersteuning te bieden. In het Bestuurlijk Overleg van 5 juni jl. hebben Regio en Rijk afgesproken om € 5,4 mln. in te zetten voor preventieve zorg voor de sociale en emotionele ondersteuning van inwoners. De aardbevingsgemeenten bepalen zelf hoe zij inwoners ondersteunen bij gezondheidsklachten als gevolg van aardbevingen. Daarnaast worden zorgprofessionals getraind om aardbevingsproble-matiek te herkennen. Zie voor een gedetailleerde toelichting mijn brief van 26 juni jl. (Kamerstuk 33 529, nr. 664). Ik beschouw deze motie daarmee als uitgevoerd.

Motie van het lid Jetten c.s. over evaluatie van de afwikkeling van schades

Met de motie van het lid Jetten c.s. (Kamerstuk 33 529, nr. 509) is de regering verzocht de afwikkeling van schades onafhankelijk en periodiek te evalueren op kwantitatieve en kwalitatieve aspecten. In het wetsvoorstel Tijdelijke Wet Groningen die één dezer dagen aan uw Kamer wordt aangeboden is opgenomen dat binnen drie jaar na inwerkingtreding van het wetsvoorstel een evaluatie plaatsvindt. Daarna zal er om de vijf jaar een evaluatie plaatsvinden. Met dit voorstel beschouw ik deze motie als uitgevoerd.

Motie van het lid Dik-Faber c.s. over een laagdrempelige toegang tot psychische zorg

Met de motie van het lid Dik-Faber c.s. (Kamerstuk 33 529, nr. 599) is de regering verzocht in overleg te treden met gemeenten, GGD, zorgverleners en zorgverzekeraar om te zorgen voor een laagdrempelige toegang tot psychische zorg, waaronder de financiële aspecten. In het Bestuurlijk Overleg van 5 juni jl. hebben Regio en Rijk afgesproken om € 5,4 mln. in te zetten voor preventieve zorg voor de sociale en emotionele ondersteuning van inwoners. De aardbevingsgemeenten bepalen zelf hoe zij inwoners ondersteunen bij gezondheidsklachten als gevolg van aardbevingen. Daarnaast worden zorgprofessionals worden getraind om aardbevingsproblematiek te herkennen. Zie voor een gedetailleerde toelichting mijn brief van 26 juni jl. (Kamerstuk 33 529, nr. 664). Ik beschouw deze motie daarmee als uitgevoerd.

Motie van het lid Sienot c.s. over het uitvoeren van de zeven oplossingsrichtingen

Met de motie van het lid Sienot c.s. (Kamerstuk 33 529, nr. 632) is de regering verzocht alles in het werk te stellen om de door de regio aangedragen oplossingsrichtingen samen met de regio uit te voeren. De zeven aanbevelingen voor een vlotte uitvoering van de versterkingsope-ratie die de regionale bestuurders hebben gedaan in hun brief aan SodM zijn uitgevoerd met het Besluit versterking gebouwen Groningen en bijbehorende besluiten en overeenkomsten van 17 mei jl. (Kamerstuk 33 529, nr. 609) en zijn onderdeel van de versnellingsmaatregelen waarover is besloten in Bestuurlijk Overleg met de regio waarover ik uw Kamer op 26 juni heb bericht (Kamerstuk 33 529, nr. 664) Daarmee heb ik uitvoering gegeven aan deze motie.

Motie van het lid Dik-Faber c.s. over juridisch advies inwinnen

Met de motie van het lid Dik-Faber c.s. (Kamerstuk 33 529, nr. 643) is de regering verzocht juridisch advies in te winnen opdat de stuwmeerre-geling kan zien op de periode van schademeldingen tot 1 juni 2019. In mijn brief van 13 juni jl. (Kamerstuk 33 529, nr. 644) heb ik bericht over mijn besluit om de vaste vergoeding van € 5.000,- uit de stuwmeerre-geling te laten gelden voor aanvragen die door de TCMG zijn ontvangen tot en met 12 juni 2019, 12 uur »s avonds. Dit is vastgelegd in een aanvulling op het Besluit mijnbouwschade Groningen die één dezer dagen in de Staatscourant wordt gepubliceerd. Daarmee heb ik uitvoering gegeven aan deze motie.

Motie van het lid Van der Lee c.s. over de mogelijkheid een beroep te doen op de waardevermeerderingsregeling

Met de motie van het lid Van der Lee c.s. (Kamerstuk 33 529, nr. 652) is de regering verzocht het mogelijk te maken voor woningeigenaren om bij vergoeding van schade door de TCMG op grond van het Besluit mijnbouwschade of de stuwmeerregeling een beroep te kunnen doen op de waardevermeerderingsregeling. De mogelijkheid voor schademelders die gebruik maken van de stuwmeerregeling om een beroep te doen op de waardevermeerderingsregeling is onderdeel van de aanvulling op het Besluit mijnbouwschade Groningen die één dezer dagen in de Staatscourant wordt gepubliceerd. Daarmee heb ik uitvoering gegeven aan deze motie.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 33 529, nr. 665 4


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.