Brief regering; Ontwikkelingen Haaglanden Medisch Centrum (HMC) - Ziekenhuiszorg

Deze brief is onder nr. 236 toegevoegd aan dossier 31016 - Ziekenhuiszorg.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Ziekenhuiszorg; Brief regering; Ontwikkelingen Haaglanden Medisch Centrum (HMC)
Document­datum 25-06-2019
Publicatie­datum 26-06-2019
Nummer KST31016236
Kenmerk 31016, nr. 236
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-

2019

31 016

Ziekenhuiszorg

Nr. 236

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 25 juni 2019

U bent de afgelopen periode regelmatig geïnformeerd over de toekomstplannen van het Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Ik informeer u bij deze over de laatste stand van zaken, mede naar aanleiding van mijn overleg met de voorzitter van de Raad van Bestuur op 23 mei jl. De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft tijdens de procedurevergadering van 19 juni jl. eveneens gevraagd naar een brief over de drukte bij de spoedeisende hulp van het LUMC. Daarbij speelt ook de zorg van het personeel van LUMC dat het sluiten van de locatie HMC Bronovo zal leiden tot nog meer druk op de spoedeisende hulp van het LUMC. U wordt hierover apart geïnformeerd.

Op 15 mei j.l. heeft de Raad van Bestuur van HMC definitief besloten om HMC Bronovo op of rond 1 juli a.s. om te vormen tot een weekziekenhuis. Het ziekenhuis is dan open van maandag 6.00 uur tot en met vrijdag 18.00 uur voor alle poliklinische en geplande klinische zorg. Daarnaast kunnen patiënten daar ook terecht voor poliklinische bezoeken, bloedafname en radiologisch onderzoek. Patiënten kunnen voor acute zorg (SEH en acute verloskunde) terecht bij de locatie Westeinde van HMC. De huisartsenpost in HMC Bronovo wordt verplaatst naar HMC Antoniushove.

De komende 3 tot 5 jaar kunnen de inwoners van Den Haag e.o nog terecht bij hun vertrouwde zorgverlener in Bronovo. Daarna zal HMC Bronovo als ziekenhuis in de huidige vorm sluiten. HMC gaat in Den Haag Noord/Oost (het verzorgingsgebied van HMC Bronovo) in samenspraak met alle belanghebbenden en de zorgpartners een innovatief concept dichtbij in de wijk ontwikkelen ten behoeve van de zorg voor chronische patiënten en kwetsbare ouderen.

Tijdens mijn overleg van 9 januari jl. met de voorzitter van de Raad van Bestuur heb ik aangegeven dat er geen besluit genomen kan worden tenzij:

kst-31016-236 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

  • 1) 
    alle belanghebbenden (omwonenden, gemeenten, andere zorgverleners, toezichthouders) betrokken zijn geweest en hun ideeën, suggesties en zorgen mee zijn genomen; en
  • 2) 
    er duidelijke afspraken zijn gemaakt met verloskundigen, de ambulancedienst, huisartsen, en het ROAZ over de continuïteit van zorg (weet iedereen precies welke zorg waar heen gaat, is er voldoende capaciteit, etc.).

In mijn gesprek met hem op 23 mei heeft de voorzitter van de Raad van Bestuur mij hierover het volgende laten weten. Er zijn de afgelopen periode diverse dialoogtafels georganiseerd. Er zijn twee soorten dialoogtafels. Buurttafels, die over de omgeving van de ziekenhuizen gaan, en Zorgtafels over de inhoud van de zorg. Onderwerpen voor dialoogtafels zijn:

  • • 
    Zorgtafel: continuïteit van zorg (acute zorg, aanrijtijden bij spoed, specialisten, huisartsenpost, apotheek), patiënt centraal (bereikbaarheid en toegankelijkheid, service, sfeer) en zorg dichtbij;
  • • 
    Buurttafel: bereikbaarheid met auto en OV, parkeren, overlast ambulances, hinder van (ver)bouw en fijnstof, buitenkant HMC Westeinde en HMC Antoniushove, toekomst van het gebouw/ de grond Bronovo.

Voor een volledig overzicht van alle dialoogtafels, zorgtafels en buurttafels die hebben plaats gevonden en de verslagen daarvan verwijs ik u naar https://www.haaglandenmc.nl/nieuws. HMC laat weten dat inwoners vooral geïnteresseerd zijn in de toekomst van de zorg. Hoe alle partijen (van ziekenhuis tot huisarts, van welzijnswerker tot mantelzorger) samen voor goede zorg zorgen. Het liefst dichtbij huis of thuis en als het niet anders kan naar het ziekenhuis. Een andere belangrijk punt is de bereikbaarheid van de zorg. Er is ook een roep om meer aandacht voor preventie, en dat daar voldoende middelen voor vrijgemaakt moet worden. HMC laat weten ook de komende maanden dialoogtafels te organiseren om bewoners te betrekken bij de koers voor de toekomst van HMC.

HMC laat voorts weten dat er regelmatig binnen het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) over de laatste ontwikkelingen rondom HMC zijn besproken. Het laatste operationeel overleg is op 3 juni jl. geweest. De afgelopen maanden heeft er eveneens intensief overleg plaats gevonden met de huisartsenpost, de regionale ambulance voorziening en verloskundigen. Zij zijn geïnformeerd en voorbereid op de situatie, aldus HMC.

Tijdens mijn overleg met HMC op 23 mei jl. heb ik benadrukt dat voor een goede overgang van de spoedeisende hulp, goede communicatie naar omwonenden en zorgverleners in de buurt essentieel is. HMC laat weten dat daar een breed scala aan middelen voor is ontwikkeld. Zo ontvangen alle patiënten die het afgelopen jaar patiënt bij HMC zijn geweest een brief, vanaf de week van 24 juni verschijnt een bericht in alle huis aan huisbladen (o.a. de bladen in Wassenaar, Groot Voorschoten, Scheve-ningen en Leidschendam-Voorburg). Alle sportverenigingen in een ruime straal rondom HMC Bronovo worden aangeschreven. In dit schrijven staat nauwkeurig het handelingsperspectief beschreven hoe te handelen in spoedgevallen. Tot slot start HMC samen met de HADOKS (Haagse Huisartsen) en het Haga ziekenhuis na de zomer met een brede campagne over het handelingsperspectief bij spoedvragen over zorg. Deze campagne heeft als doel zoveel mogelijk mensen in eerste instantie contact op te laten nemen met de huisartsenlijn. Deze kunnen dan d.m.v. triage aan de telefoon direct naar de juiste zorgverlener worden ingestuurd.

Voor wat betreft de capaciteit laat HMC weten dat er 80 extra klinische bedden op Westeinde komen en dat HMC op de locatie Westeinde na de verplaatsing van de acute zorg, net zoveel patiënten kan opnemen op de locatie Westeinde als nu op de twee locaties samen. Voor wat betreft de bereikbaarheid laat HMC weten dat de gemeente deze zomer start met de herinrichting van het kruispunt Lijnbaan/Westeinde en dat er 120 extra parkeerplekken komen bij het Westeinde.

Tot slot

De IGJ en NZa worden door de Raad van Bestuur doorlopend geïnformeerd over de voorgenomen wijzigingen en de uitvoering daarvan. De toezichthouders zien dat de Raad van Bestuur haar verantwoordelijkheid neemt voor de toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg en hierin zorgvuldig handelt waarbij de diverse stakeholders worden betrokken en geïnformeerd.

Ik zal ook de komende tijd samen met de genoemde toezichthouders er op toezien dat de communicatie en dialoog met belanghebbenden door de Raad van Bestuur van HMC serieus ter hand wordt genomen en dat de patiëntveiligheid en de continuïteit van zorg geborgd blijft.

De Minister voor Medische Zorg,

B.J. Bruins

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 31 016, nr. 236 3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.