Brief regering; Reactie op verzoek commissie over het verslag over het functioneren van de EU vluchtelingenfaciliteit Turkije - JBZ-Raad

Deze brief is onder nr. 562 toegevoegd aan dossier 32317 - JBZ-raad i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel JBZ-Raad; Brief regering; Reactie op verzoek commissie over het verslag over het functioneren van de EU vluchtelingenfaciliteit Turkije
Document­datum 21-06-2019
Publicatie­datum 26-06-2019
Nummer KST32317562
Kenmerk 32317, nr. 562
Commissie(s) Justitie en Veiligheid (JV)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-2019

32 317

JBZ-Raad

Nr. 562    BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN VOOR

BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 juni 2019

Naar aanleiding van bovenstaand verzoek van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid berichten wij u, mede namens de Minister van Justitie en Veiligheid, het volgende.

De Europese Rekenkamer (ERK) publiceerde op 13 november 2018 een rapport over de effectiviteit van de humanitaire projecten van de eerste tranche van de Faciliteit voor Vluchtelingen in Turkije.

De Faciliteit is er volgens de ERK, ondanks de uitdagende omstandigheden, in korte tijd in geslaagd om een respons te bieden aan de vluchtelingencrisis in Turkije. De humanitaire projecten hebben vluchtelingen gesteund in hun fundamentele behoeften. De ERK concludeerde tevens dat de meeste projecten de gewenste resultaten lieten zien. Wel identificeerde de ERK een aantal verbeterpunten op het gebied van efficiëntie en coördinatie van de Faciliteit. Zo werd implementatie door NGO's vertraagd door de uitdagende context waarin moest worden gewerkt en maakten uiteenlopende visies van de EU en Turkse overheden dat niet alle prioriteitsgebieden even goed gedekt werden. Daarnaast zouden kosten voor de verschillende projecten beter afgewogen en inzichtelijk kunnen worden gemaakt.

Het rapport doet de volgende aanbevelingen voor de Faciliteit: beter meenemen van socio-economische behoeften van vluchtelingen; beter stroomlijnen van steun; een strategie opstellen voor de transitie van humanitaire hulp naar ontwikkelingshulp; verbeteren van het klimaat voor NGO's; en monitoring van en rapportage over de Faciliteit intensiveren (waaronder volledige toegang van projectpartners tot Turkse data over in aanmerking komende begunstigden van de geldelijke bijdragen voor vluchtelingen). De Commissie heeft aangegeven de verbeterpunten mee te nemen in de tweede tranche en stelt dat het met de Turkse overheid in gesprek zal blijven over het verbeteren van het klimaat voor NGO's en toegang tot primaire data.

kst-32317-562 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

De Raad nam op 19 februari 2019 conclusies aan over het rapport van de ERK. In deze conclusies onderschreef de Raad de bevindingen en aanbevelingen van de Europese Rekenkamer. De Raad benadrukte daarbij het strategische belang van de geleidelijke overgang van humanitaire hulp naar meer duurzame vormen van assistentie aan vluchtelingen in Turkije en drong in dat kader aan op een duurzame transitiestrategie. Ook benadrukte de Raad de noodzaak om met ervaren partners te blijven werken, het klimaat voor NGO's in Turkije te verbeteren en de toegang tot primaire data te verbeteren.

Het kabinet kan zich vinden in het ERK-rapport en steunt de Raadscon-clusies. De Faciliteit heeft de afgelopen jaren een waardevolle bijdrage geleverd aan de ondersteuning van vluchtelingen in Turkije en de gastgemeenschappen die hen opvangen - in aanvulling op de nationale Turkse inspanningen. Zo ontvangen 1,5 miljoen kwetsbare vluchtelingen via de Faciliteit een bijdrage voor hun basisbehoeften. Daarnaast hebben dankzij de Faciliteit meer dan 635.000 Syrische kinderen in Turkije toegang tot onderwijs, en zijn vluchtelingen in Turkije meer dan 5 miljoen keer op consult in een ziekenhuis geweest. De eerste tranche van EUR 3 miljard is inmiddels volledig gecontracteerd; EUR 2 miljard daarvan is al uitgekeerd. Van de tweede tranche is momenteel EUR 1,2 miljard gecommitteerd. De looptijd van projecten onder de tweede tranche is tot 2025. Met de ERK en de Raad is het kabinet van mening dat een duurzame transitiestrategie, verbetering van het klimaat voor NGO's en toegang tot primaire data prioriteiten voor de komende periode zijn.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

S.A. Blok

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, S.A.M. Kaag

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 32 317, nr. 562 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.