Tweede Kamer wil einde aan EU-toetredingsbesprekingen met Turkije

woensdag 12 juni 2019, 10:51

DEN HAAG (PDC) - De EU1 moet de toetredingsbesprekingen met Turkije beeïndigen. Dat heeft de Tweede Kamer gisteren uitgesproken.

De Kamer nam hiertoe twee moties aan.

  • - 
    De Motie Karabulut verzoekt de regering, met gelijkgestemde landen binnen de Europese Unie1 zich in te spannen om de EU-toetredingsgesprekken met Turkije te beëindigen.
  • - 
    De Motie Omtzigt/Koopmans verzoekt de regering binnen de EU het voorstel te doen formeel te stoppen met de toetredingsonderhandelingen en de nieuwe Europese Commissie2 te verzoeken binnen een jaar een voorstel voor een alternatieve samenwerking voor het lidmaatschap met Turkije uit te werken.

Ook de EU heeft zich regelmatig erg kritisch uitgelaten over Turkije. Persvrijheid staat onder druk en het land lijkt verder af te drijven van de Europese, democratische waarden. Turkije-rapporteur van het Europees Parlement3 Kati Piri presenteerde op 14 november 2018 haar rapport waarin staat dat de Europese Unie de gesprekken met Turkije over toetreding formeel zou moeten schorsen. In maart 2019 stemde een meerderheid van het Europees Parlement voor opschorten van de besprekingen.

Bron: Tweede Kamer, Parlementaire Monitor

Meer over ...

  • Nederland en Europa: achtergrond bij de betrekkingen

  • 1. 
    De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
     
  • 2. 
    Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden.
     
  • 3. 
    Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.