Koopkracht: Rutte is Mister 0,3%

Met dank overgenomen van 50PLUS i, gepubliceerd op woensdag 15 mei 2019.

We zijn er in 2018 op vooruit gegaan. 0,3 procent! U leest het goed: 0,3 procent gemiddeld. De helft van wat ons is voorgehouden. Ook in 2017 bleef er van de mooie voorspelling slechts 0,3 procent over. Daarom is premier Rutte Mister 0,3%!

En deze lijn trekt zich in 2019 gewoon door. Want de Telegraaf meldt vandaag: ‘Plusje in rook op’. Dat we wéér teleurgesteld worden heeft te maken met hogere inflatie (prijsstijging) en de tegenvallende stijging van de lonen. We voelen het allemaal in onze portemonnee: de btw-verhoging, de gestegen energiebelasting en een loonstrookje waar we maar niet blij van worden.

 
 

Raming

Realisatie

2017:

  • 1,0%
  • 0,3%

2018:

  • 0,6%
  • 0,3%

2019:

  • 1,5%

+ ?,?%

Gepensioneerden zelfs in de min

In de definitieve cijfers over 2018 die vandaag werden gepresenteerd is de koopkrachtstijging gemiddeld genomen gehalveerd. De koopkrachtstijging voor gepensioneerden met geen of met een klein pensioen is in 2018 zelfs veranderd in een min! Voor alle gepensioneerden samen geldt dat de tegenvaller twee keer zo groot is als voor de rest van Nederland. Dat is nagenoeg hetzelfde als wat er in 2017 is gebeurd, en waarvoor we ook in 2019 moeten vrezen. Dat is om tal van redenen onaanvaardbaar in goede economische jaren! Het is een recept voor grote maatschappelijke onvrede.

Nieuw koopkrachtpakket

50PLUS eist actie van het kabinet. “Ik kom bij het Verantwoordingsdebat met een nieuw koopkrachtpakket”, belooft Kamerlid Martin van Rooijen. “De Rijksoverheid heeft meerdere jaren achter elkaar miljarden afgelost op de staatsschuld. Maar niet alleen de overheid moet zich voorbereiden op slechte tijden, óók de burger moet daartoe in staat gesteld worden!” In het aankomende debat zal 50PLUS de Tweede Kamer vragen om het 50PLUS Koopkrachtpakket 2020 over te nemen.

Genoeg is genoeg. Nederland heeft het verdiend!