34994, nr. 18 - Amendement Hijink/Edgar Mulder over inzage door een onafhankelijke arts - Verbetering van patiëntgerichte zorg en wettelijke regeling voor het inzagerecht in het medisch dossier van een overleden patiënt

Dit amendement op het wetsvoorstel Verbetering van patiëntgerichte zorg en wettelijke regeling voor het inzagerecht in het medisch dossier van een overleden patiënt werd op 16 april 2019 ingediend door het Tweede Kamerlid Maarten Hijink (SP) i. Het amendement werd naderhand ondertekend door Edgar Mulder (PVV) i. De tekst werd op 19 april 2019 gewijzigd.
 
De toelichting van de indieners op het gewijzigde amendement luidt als volgt:
 

Dit wetsvoorstel regelt in het voorgestelde artikel 458a van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek dat een hulpverlener inzage in of afschrift van gegevens uit het medisch dossier van de overleden patiënt verstrekt aan een ieder die een zwaarwegend belang heeft en aannemelijk maakt dat dit belang mogelijk wordt geschaad en dat inzage in of afschrift van gegevens uit het dossier noodzakelijk is voor de behartiging van dit belang (artikel 458a, eerste lid, onderdeel c). Dit amendement regelt dat indien degene die verzoekt om inzage of afschrift vanwege een zwaarwegend belang geen afschrift of inzage van de hulpverlener verkrijgt, de hulpverlener inzage of afschrift dient te verstrekken aan een door de verzoeker aangewezen onafhankelijke arts. Uit de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg volgt dat de beroepstitel arts alleen gevoerd kan worden als er sprake is van een BIG-registratie. Deze arts krijgt hiervoor inzage in de relevante delen van het medisch dossier. Indien de weigering volgens de arts niet gerechtvaardigd is, verstrekt de hulpverlener alsnog inzage of afschrift aan de verzoeker. Indien de arts oordeelt dat de weigering tot inzage of afschrift gerechtvaardigd is, laat dit de mogelijkheid voor de verzoeker om een juridische procedure te starten onverlet. Met dit amendement wordt een laagdrempelige, onafhankelijke en tijdige beoordeling van een verzoek tot inzage van het medisch dossier van een overleden patiënt door de verzoeker georganiseerd. Dit amendement stelt daarnaast een soortgelijke regeling voor inzake gegevensverstrekking op grond van de Jeugdwet, de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg en de Wet zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliënten.

 

Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Dossier

1.

Documenten

2 19 april 2019, gewijzigd amendement, nr. 18     KST3499418
Gewijzigd amendement Hijink/Edgar Mulder ter vervanging van nr. 10 over inzage door een onafhankelijke arts
 

2.

Dossier