Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de brief van Open State Foundation aangaande open data - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2019

Deze brief is onder nr. 166 toegevoegd aan wetsvoorstel 35000 VIII - Vaststelling begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2019 i en dossier 35000 VIII - Vaststelling begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2019.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2019; Brief regering; Reactie op verzoek commissie over de brief van Open State Foundation aangaande open data
Document­datum 04-03-2019
Publicatie­datum 08-03-2019
Nummer KST35000VIII166
Kenmerk 35000 VIII, nr. 166
Commissie(s) Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-

2019

35 000 VIII

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2019

Nr. 166

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 4 maart 2019

De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en wetenschap heeft gevraagd om een reactie op de brief van Open State Foundation d.d.

25 oktober 2018 aangaande open data.

Onderwijsbesturen hebben de maatschappelijke verplichting om zich goed te verantwoorden over de besteding van publiek geld voor onderwijs. Wij onderschrijven dan ook het belang van open data en transparante informatievoorziening. De open data van OCW stellen we openbaar beschikbaar op de website www.DUO.nl, er is daarbij geen belemmering op hergebruik door intellectueel eigendom of anderszins. Deze data voldoen aan open standaarden en zijn computer-leesbaar. Daarbij werkt OCW continu aan uitbreiding en verbetering van deze data. OCW heeft data nu beschikbaar op bestuursniveau, maar de komende tijd bezien we of data op schoolniveau mogelijk is.

De jaarrekeningen van onderwijsbesturen bevatten daarnaast veel financiële informatie. Niet alle besturen publiceren deze informatie ook. We werken nu aan de wettelijke verplichting tot openbaarmaking. Het wetsvoorstel waarmee dit wordt geregeld komt binnenkort naar uw Kamer.

Op basis van de financiële informatie hebben we in december 2018 het dashboard Jaarrekeninggegevens gepubliceerd op de website Onderwijs in Cijfers. Hiermee maken we alle gegevens uit de jaarrekeningen van de onderwijsbesturen inzichtelijk, zowel per bestuur als per sector. Met dit dashboard heeft iedereen makkelijk toegang tot de financiële gegevens van de onderwijsbesturen. Ook biedt het dashboard de mogelijkheid om een selectie van besturen met elkaar te vergelijken.

kst-35000-VIII-166 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Zoals de Minister van OCW en ik hebben aangegeven in onze reactie op het advies Inzicht in en verantwoording van onderwijsgelden1 van de Onderwijsraad delen wij het standpunt dat de verantwoording door onderwijsbesturen beter moet. Daarom willen wij dat het onderwijsveld openbare benchmarks gaat ontwikkelen. Daarbij kunnen bestaande initiatieven, zoals Vensters, benut worden. zo werken we aan een kwaliteitsverbetering van de informatievoorziening. Op termijn willen we dat ook kwalitatieve indicatoren aan de benchmarks gekoppeld worden. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling naar wat de Onderwijsraad benchlearning noemt: het trekken van lessen uit wat werkt en wat niet.

Om alle acties die we in onze beleidsreactie hebben aangekondigd uit te voeren, hebben we inmiddels een departementaal programma opgericht. Dit programma gaat de komende twee jaar samen met betrokkenen uit het onderwijsveld aan de slag met het verbeteren van de verantwoording.

We verwachten van het veld dat zij zich nadrukkelijk en onvoorwaardelijk gaan inzetten om de verantwoording op peil te krijgen en daarmee het zo gewenste inzicht in de bestedingen boven tafel te krijgen. Besturen en hun sectororganisaties zijn als eerste aan zet om dit te realiseren en pakket dit voortvarend op. OCW heeft bij de initiatieven vanuit het veld een faciliterende rol.

Mede namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

  • A. 
    Slob

1 Kamerstuk 35 000 VIII, nr. 11.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 35 000 VIII, nr. 166 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.