Brief regering; Reactie op verzoek commissie inzake het bericht van Mulier Instituut: Bewegen en sport op deel vmbo blijft achter bij landelijke norm - Toekomstig sportbeleid

Deze brief is onder nr. 208 toegevoegd aan dossier 30234 - Toekomstig sportbeleid en dossier 30079 - VMBO.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Toekomstig sportbeleid; Brief regering; Reactie op verzoek commissie inzake het bericht van Mulier Instituut: Bewegen en sport op deel vmbo blijft achter bij landelijke norm
Document­datum 06-02-2019
Publicatie­datum 13-02-2019
Nummer KST30234208
Kenmerk 30234; 30079, nr. 208
Commissie(s) Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

2019

Vergaderjaar 2018-

30 234 30 079

Nr. 208

Toekomstig sportbeleid VMBO

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 6 februari 2019

De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft mij op 21 december jl. gevraagd om een reactie op het bericht van het Mulier Instituut dat stelde dat bewegen en sport op een deel van het vmbo achter zou blijven bij de landelijke norm. De commissie vraagt een reactie op deze brief met daarbij met name aandacht voor het volgens haar achterblijvende lesaanbod bewegingsonderwijs in het vmbo. Met deze brief ga ik in op dit verzoek.

In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het Mulier Instituut een 1-meting uitgevoerd naar lichamelijke opvoeding en sport in het voortgezet onderwijs. Doel hiervan was om ontwikkelingen en trends van een aantal elementen van lichamelijke opvoeding en sport, zoals het aantal lesuren, de kwaliteit van het lesaanbod, het gebruik van (type) accommodatie en aanwezigheid aanvullend sportaanbod, te volgen door de jaren heen.

Over de kwaliteit van het vak lichamelijke opvoeding zijn schoolleiders van middelbare scholen over het algemeen zeer tevreden. Het Mulier Instituut concludeert dat in alle onderwijsstromen van het voortgezet onderwijs de nodige aandacht is voor lessen lichamelijke opvoeding. Wat betreft lichamelijk opvoeding is er sinds 2005 geen landelijke norm meer voor een absoluut aantal uren, maar is het aantal uren lichamelijke opvoeding dat voor 1 augustus 2005 door de school werd gegeven het uitgangspunt. Dit blijkt uit de toelichting bij het inrichtingsbesluit (Wet op het Voortgezet Onderwijs, artikel 6b). Het gemiddeld totaal aantal klokuren voor lessen lichamelijke opvoeding verschilt voor vrijwel alle schoolniveaus niet significant van de minimumtabel die als richtinggevend wordt gezien voor een gewenste hoeveelheid lestijd. Maar het totaal aantal klokuren voor de theoretische en gemengde leerweg in het vmbo is significant lager dan de minimumtabel.

Uit het onderzoeksrapport blijkt niet wat de reden is dat er in de theoretische en gemengde leerweg (tl/gl) sprake lijkt te zijn van gemiddeld iets kst-30234-208 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

minder onderwijstijd dan beoogd, en waarom dit specifiek speelt in deze twee leerwegen en niet in basisberoepsgerichte en kaderberoepsgerichte leerwegen (bbl/kbl).

Het stemt mij tevreden dat de kwaliteit en kwantiteit van het vak lichamelijke opvoeding in het voortgezet onderwijs grotendeels op orde zijn.

De Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO) heeft het Mulier Instituut gevraagd om nog eens wat dieper in het onderzoek te duiken naar mogelijke oorzaken van het licht achterblijven van de uren lichamelijke opvoeding op vmbo tl/gl, zoals bijvoorbeeld de inzet van flexroosters met keuzeonderdelen. Verder heeft de KVLO aan de Inspectie van het Onderwijs gevraagd of zij zich herkent in de uitkomsten bij tl/gl en de ontwikkelingen op het gebied van lichamelijke opvoeding in de brugklassen en wat de inspectie denkt dat de oorzaak is. De uitkomsten en mogelijke oplossingen hiervan zal de KVLO delen met mijn departement.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

  • A. 
    Slob

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 30 234, nr. 208 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.