Reactie van: A. de Jong beheer (bram de Jong) bij: Wet franchise

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: A. de Jong beheer (bram de Jong) bij: Wet franchise
Document­datum 31-01-2019
Publicatie­datum 01-02-2019
Van A. de Jong beheer (bram de Jong)

2.

Tekst

Vraag1 Wilt u reageren op de voorgestelde Wet franchise? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te downloaden.

Geachte mevrouw/mijnheer,

Als (voormalig) franchisenemer van AH,Bruna,ETOS en Blokker, en als voormalig voorzitter van de franchiseverenigingen AH en ETOS, wil ik zeggen dat ik overwegend positief ben over de voorgenomen wet franchise.

Deze voorgenomen wet doet eindelijk recht aan de scheve verhoudingen binnen de franchisewereld. In mijn (tot recent) diverse bestuurlijke functies heb ik vele vormen van macht gebruik door verschillende franchisegevers meegemaakt. Ook zijn door mij aantoonbaar meerdere franchisers failliet gegaan of hun vermogen kwijtgeraakt door het nalatig handelen van sommige franchisegevers. Hierbij wil ik ook vermelden dat de meerderheid van de franchisegevers niet zo opereren, maar volgens mijn visie hebben die amper of geen nadelige gevolgen van de voorgenomen franchisewet. Een punt van kritiek heb ik nog wel en dat is dat er bij beeindiging van de franchiseovereenkomst de verplichting zou moeten zijn dat de voorraad tegen courante waarde door de franchisegever overgenomen zou moeten worden. Recentelijk nog heeft een bekende van mij zijn exploitatie overgedaan aan de franchisegever, en die franchisegever besloot de voorraad voor slechts 50% van de inkoopwaarde terug te kopen. De volgende dag heeft de franchiegever de winkel onder eigen exploitatie heropend.

verder niets dan lof voor deze wet en voor de minister die opkomt voor de franchsenemer

Bram de Jong

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.