Reactie van: HW Osterholt bij: Wet franchise

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie van: HW Osterholt bij: Wet franchise
Document­datum 28-01-2019
Publicatie­datum 29-01-2019
Van HW Osterholt

2.

Tekst

Vraag1 Wilt u reageren op de voorgestelde Wet franchise? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te downloaden.

Als Franchisenemer zijn wij positief over de huidige ontwikkelingen, echter hebben we wel een aantal kanttekeningen!!!

Artikel 911

Het vertegenwoordigend orgaan van de franchisenemers speelt een belangrijke rol. Een definitie hiervan ontbreekt echter. Hierin moet tenminste vermeld worden dat dit orgaan onafhankelijk is van de franchisegever!!!

Artikel 912

Als franchisenemer is dit een belangrijk punt, wat is goed franchisegeverschap? Met voorbeelden kan verduidelijkt worden wat er precies met dit artikel bedoeld wordt. Voorbeelden van goed en slecht gever schap is hierbij leidend.

Bij eigen interpretatie komen er alleen onduidelijkheden en blijft het een vaag verhaal.

-De financiering en omzetprognose moet duidelijk en transparant zijn. Een gezonde omzet/financiering niveau is cruciaal voor de bedrijfsvoering maar ook zeker voor de motivatie van de franchisenemer.

  • Andersom moet de screening ook goed zijn, liever een gemotiveerde arme franchise collega als een ongemotiveerde met spaargeld!!!

Al met al bij goede inspanning van de franchisenemer moet een franchisegever altijd welwillend zijn om deze te ondersteunen. Duidelijke afspraken zijn een pre.

  • Ik zou graag zien wat een modaal inkomen is uit een Franchisevestiging, in dit geval kan je zonder ruzie de jaarcijfers monitoren en naar verbeterpunten zoeken. Een franchisegever komt al snel terug op een normaal loon terwijl een ondernemer kijkt naar de 24/7 last op zijn leven en het opbouwen van pensioen en het indekken van risico's.

Artikel 913

Het is postief dat zowel voor als tijdens de looptijd belangrijke informatie verstrekt oet worden door de franchisegever. Het is voor de franchisenemer belangirjk dat deze verstrekte informatie tevens correct en verifieerbaar is, reden waarom verzocht wordt deze tekst op te nemen.

Artikel 919

Het is belangrijk dat deen goodwillbepaling is opgenomen. De hoogte van de toe te kennen goodwill dient minimaal te liggen op het niveau dat in het Burgerlijk wetboek geregeld is voor de agentuur. De risicos voor een franchisenemer zijn echter vele malen hoger.

Artikel 919

Het is niet redelijk dat een Non-Concurrentiebeding van 1 jaar na het einde van de overeenkomst zonder meer is toegestaan. Het non-concurrentiebeding moet beperkt worden tot die situaties die bertrekking hebben op de bestemming van know how van de franchisegever en de franchisegever een overwegend belang heeft.

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.