Brief regering; Visitatie van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden door een internationale commissie van deskundigen - Gewasbeschermingsbeleid

Deze brief is onder nr. 437 toegevoegd aan dossier 27858 - Gewasbeschermingsbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Gewasbeschermingsbeleid; Brief regering; Visitatie van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden door een internationale commissie van deskundigen
Document­datum 18-12-2018
Publicatie­datum 19-12-2018
Nummer KST27858437
Kenmerk 27858, nr. 437
Commissie(s) Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-2019

27 858

Gewasbeschermingsbeleid

Nr. 437    BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN

VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 18 december 2018

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen (hierna: Ctgb) heeft dit jaar voor de tweede keer een visitatie laten uitvoeren door internationale deskundigen uit verschillende lidstaten. Hierbij stuur ik u mede namens de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (hierna: IenW) de rapportage1, die is opgesteld door deze internationale visitatiecommissie (hierna: IVC).

Rapportage IVC

De IVC richtte zich - evenals in 20132 - op verzoek van het Ctgb op de aspecten kwaliteit van de wetenschappelijke processen, de openheid en transparantie van de besluitvorming en het personeelsbeleid. De rapportage bevat de volgende algemene conclusies:

  • • 
    Het Ctgb is een sterke, wetenschappelijk gedreven autoriteit;
  • • 
    Het Ctgb heeft een sterke betrokkenheid om de risico's van gewasbeschermingsmiddelen en biociden voor menselijke gezondheid en het milieu te verminderen;
  • • 
    Het Ctgb wordt adequaat bestuurd, de vakkundige medewerkers en het management zijn collegiaal in hun aanpak en de werksfeer binnen de organisatie is goed;
  • • 
    Het Ctgb zou meer open en transparant moeten zijn, waardoor onder andere het publieke vertrouwen in wetenschappelijk beoordeling van middelen kan toenemen.

De rapportage bevat 11 aanbevelingen verdeeld over drie categorieën, namelijk

  • • 
    college en management;
  • • 
    openheid en transparantie;
  • • 
    wetenschappelijk processen.

1    Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

2    Kamerstuk 27 858, nr. 217.

kst-27858-437 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2018

Reactie van het Ctgb

Het Ctgb geeft in zijn reactie aan dat de brede oriëntatie en de grondige aanpak van de IVC hebben geleid tot een voor de organisatie waardevolle rapportage. Het Ctgb is verheugd over het positieve oordeel over de wetenschappelijke kwaliteit van de beoordelingen, die de basis vormen voor de besluiten van het College. De aanbevelingen van het IVC zijn relevant en vormen aanleiding tot het verder verbeteren van het functioneren van de organisatie.

Het Ctgb heeft een plan van aanpak opgesteld, waarin staat hoe de aanbevelingen opgepakt zullen worden (zie bijlage3).

Appreciatie

Ik waardeer de open houding van het Ctgb en het voortdurende streven naar het verbeteren van het functioneren van de organisatie. Ik constateer dat de rapportage van de IVC een positief beeld schetst over de kwaliteit van de wetenschappelijke processen, de openheid en transparantie van de besluitvorming en het personeelsbeleid.

Het Ctgb heeft mij laten weten voortvarend aan de slag te gaan met het plan van aanpak en over de voortgang - zoals gebruikelijk - te rapporteren in de jaarverslagen.

De volgende internationale visitatie heeft het Ctgb gepland in 2023.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

C.J. Schouten

3 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 27 858, nr. 437 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.